Bila tengah lapar dapat semangkuk bubur jagung memang sedap. Taruh pulak sagu makin sedap dan pekat. Nak lagi sedap guna Gula Melaka atau Nise Kerek. Dah letak gula melaka, tak letak gula pasir pun tak apa, nanti terlebih manis pulak.
Resipi perkongsian Nurul Ain Syed Mohd ni ringkas aje memasaknya.Senang sangat dan sedap benar bubur jagung ni.
RESEPI BUBUR JAGUNG RINGKAS
BAHAN- BAHAN (Sukatan tengok gambar ) :
3 tongkol jagung
Santan
Gula (Gula apa pun boleh. empunya resipi guna gula melaka atau orang Kelantan panggil ‘Nise Kerek’)
Sagu (tak letak pun takpa, jika letak lagi sedap.)
Daun pandan
Secubit garam
CARA MASAK :
Ads
1. Hiris jagung dan racik kecik. Suka macam ni baru ada “umphh” kerana pati-pati manis jagung tu keluar dan sebati dengan rasa santannya. Gitu.
2. Rebus dalam air sampai tenggelam jagung tu.
Ads
3. Masukkan sekali gula dan daun pandan untuk aroma. 4. Apabila dah mendidih, masukkan santan dan kacau perlahan.
Wangi semerbak.
Selamat mencuba dan menjamu selera! . #Ainshe Kredit foto dan resipi :Nurul Ain Syed Mohd
Satu ketika dulu, Milo Cube ni pernah menjadi tular. Harganya boleh tahan mahal kerana ia diimport dari luar negara. Isinya? Alahai…kecil ‘cinonet’ sahaja. Pendek kata, kalau geng mak-mak yang ada ramai rakyat, sebungkus memang tak cukup. Bagi yang teringat-ingat akan rasanya tu, boleh cuba buat sendiri. Malah lagi sedap dari yang anda beli tu. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Mudah sahaja resipi perkongsian saudara Fendi Islam ini.
RESIPI MILO CUBE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Satukan whipping cream, coklat dan milo di dalam mangkuk tahan panas. Gaul sedikit. Masukkan ke dalam microwave selama 3 minit pada suhu 250C. Jika tiada microwave, boleh guna kaedah ‘double-boiler’.
2. Keluarkan dan gaul sebati menajdi coklat ganache. Suhu jangan terlalu panas sehingga coklat berminyak. Nanti coklat akan lambat beku.
3. Sediakan aluminium foil seperti dalam gambar di bawah. Isikan dalam bekas ais kiub.
4. Tuang coklat ganache tadi. Bekukan selama 5-6 jam.
Nota: Jika mahu rasa coklat yang lebih kuat, boleh digolek di dalam serbuk milo.
Kredit resipi & foto: Fendi Islam
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
10 resipi dessert layan ‘craving’, memang sedap terangkat. Bila tekak terasa nak makan benda manis, apa kata kita cuba buat sendiri dan makan dengan ahli keluarga. Lagi jimat dan berbaloi. Siap boleh tambah lagi!
Kadang-kadang dessert yang dibeli di kedai lebih mahal dan terlalu manis. Ikut resipi dessert layan ‘craving’ yang RASA sediakan ni, tahap kemanisan boleh kawal ikut selera masing-masing.
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN AGAR-AGAR PANDAN:
Air biasa 600ml
Serbuk agar agar 10gm
Daun pandan 1 helai
Pewarna hijau epal seckupnya
Gula pasir secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN:
Biji sagu 100gm
Isi buah kelapa atau jelly kelapa secukupnya
Susu segar 1/2 cawan
Whipping cream 1/2 cawan
Susu pekat manis 1/3 cawan
Ais batu secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN TEPUNG:
15 sudu makan tepung gandum
200ml air
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen vanila
1 biji telur
1/2 sudu teh perisa pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau
BAHAN-BAHAN KUAH:
300ml air
4 1/2 ketul gula melaka kecil
2 sudu makan gula
65ml santan cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan tepung jagung
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
150ml air tapis
1/4 bungkus agar-agar tali
150ml susu sejat
350gm yogurt asli
100gm gula kastor
Buah-buahan campuran dalam tin
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN: 1 tin susu cair
3 tin air | Sukat guna tin susu cair
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu tepung kastard | Bancuh dengan air
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
Sedikit garam
Sumi
Jem
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Sarapan dengan pancake, dengar macam mudah dan ringkas je nak buat. Hakikatnya nak mendapatkan pancake yang lembut, gebu dan cantik seperti makan di hotel mewah tu memang susah, betul tak? Tapi korang jangan patah hati, sebenarnya ada beberapa perkara perlu korang buat supaya hasil pancake terbaik seperti diharapkan. Ini beberapa perkara perlu korang kalau nak pancake yang sedap, gebu gebas dan cantik:-
PANCAKE BLUEBERRY MAPLE SYRUP
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!