Biasanya kalau nak masak Fetuccine atau Spageti Carbonara, kita beli sos carbonara segera di pasar raya. Kadang kala tak berapa nak kena dengan selera. Sos carbonara ni sebenarnya mudah je kalau nak buat secara homemade. Jom lihat resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Boleh cuba nanti.
RESIPI SOS CARBONARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN: 3 ketul isi ayam – potong dadu 3 sudu makan marjerin @ mentega – beli online DISINI 4 sudu makan tepung gandum – beli online DISINI 3 keping keju 1 sudu teh serbuk pati ayam – beli online DISINI Sedikit garam Oregano kering secukupnya – beli online DISINI 3 ulas bawang putih – cincang halus 1 sudu teh serbuk lada hitam – beli online DISINI 1 sudu makan minyak masak 5 cawan air Pasta (fetuccine @ spageti) yang direbus – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Satukan isi ayam, bawang putih cincang dan serbuk lada hitam. Gaul sebati dan perap selama 5 minit.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan ayam yang diperap tadi. Kacau hingga masak.
3. Kecilkan api dan masukkan marjerin @ mentega. Biarkan cair.
4. Kemudian masukkan tepung gandum. Gaul sebati bersama ayam dan marjerin @ mentega.
Ads
5. Tambahkan air dan sebatikan sehingga tiada ketulan tepung dan kuah menjadi likat. Masak guna api sederhana.
6. Seterusnya masukkan kepingan keju, serbuk pati ayam dan sedikit garam.
Ads
7. Akhir sekali, masukkan oregano dan sebatikan. Padamkan api.
Jangan ingat lempeng tu dibuat untuk dicicah dengan sardin, kari dan sebagainya sahaja. Kena be creative kalau dah rasa bosan dengan menu lempeng yang biasa. Hah sebenarnya boleh jer lempeng ni goreng, letak telur , fuh memang terangkat sedap.
Bahan-bahan buat lempeng:
Tepung gandum 1 cawan
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit minyak
Cara memasak:
1.Blend semua bahan2 hingga sebati
2.Panaskan pan
3.Sendukkan bahan blen tadi ke dalam pan
4.Balik2 kan sehingga garing pada kedua dua belah lempeng
5.Dah siap angkat dan sejukkan
6.Setelah sejuk gulung lempeng dan potong nipis2
Bahan untuk goreng lempeng
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
5 biji cili padi potong kecil2
2 biji telur
Ikan bilis di tumbuk kasar
Bahan perasa garam dan gula
Sedikit serbuk lada putih
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
1.Panaskan minyak
2.Tumis bawang putih dan bawang merah
3.Masukkan ikan bilis
4.Masukkan telur
5.Masukkan garam dan gula
6.Masukkan hirisan lempeng goreng tadi
7.Gaul rata masukkan lada sulah
8.Sesuaikan rasa
9.Siap, angkat dan sedia untuk dihidangkan
Tak ada idea nak masak apa untuk suami dan anak-anak hari ni? Menu Mee KariChinese Style perkongsian Cik Puan Julietaini antara hidangan mudah dan sedap yang boleh disediakan. Rasa kuah Mi Kari Chinese Style ini memang padu. Nampak gambar pun dah dapat agak rasanyanya yang sedap. Patutlah menu ni jadi kegemaran anak-anak beliau. Jom cuba. Anda pun pasti sukakan rasanya.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam periuk. Goreng serai sebentar. 2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga wangi dan keperangan. 3. Masukkan rempah kari yang telah dicampur dengan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak. 4. Masukkan ayam dan kacau sebati hingga ayam separuh masak. 5. Kemudian masukkan santan dan asam keping. Biarkan kuah mendidih. 6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa untuk seimbangkan rasa. 7. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fishball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap dalam tauhu kering. 8. Angkat dan sedia dihidangkan bersama mi, sambal dan bahan-bahan sampingan.
9. Untuk membuat sambal, rebus cili kering sehingga masak dan kembang. 10. Masukkan ke dalam pengisar bersama bawang. Kisar halus. 11. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. 12. Angkat dan sedia dihidangkan bersama Mi Kari.
Mi Rebus Utara ni antara sajian kegemaran ramai. Lihatlah kuahnya. Likat, pekat dan berperisa. Sekali cuba, memang tak jemu. Bila sebut Mi Rebus ni, di Malaysia ada berbagai-bagai jenis resipinya. Berbeza mengikut negeri dan kawasan. Namun sesekali, sedap juga kalau cuba resipi yang baru ni. Boleh membuka selera tau. Nak cuba masak Mi Rebus Utara? Saudara Saiful Nasuha ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1. Rebuskan daging terlebih dahulu sehingga empuk (jangan buang air rebusan) 2. Dalam periuk lain, rebuskan ubi keledek dan ubi kentang hingga empuk. Kemudian kisar halus. 3. Panaskan minyak masak dan tumis serai, bahan kisar dan rempah kari daging sehingga pecah minyak. 4. Tuangkan ubi yang dikisar ke dalam periuk bersama air rebusan daging. 5. Masukkan juga kacang yang dikisar. 6. Tambahkan sedikit air. Namun pastikan jumlahnya terlalu banyak. Cukup sekadar kuah tidak terlalu cair atau pekat. 7. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukup rasa.
8. Masak sehingga mesra dan kuah likat sempurna. Padamkan api dan hidangkan bersama mi dan bahan-bahan hiasan.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.