Untuk resipi kali ini terdapat dua jenis kuah yong tau foo iaitu kuah hitam dan kuah merah. Bila hendak makan hanya perlu campurkan kedua-dua kuah ini mengikut citarasa anda.
BAHAN KUAH HITAM:
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos masam manis
3 sudu besar kicap pekat manis
3 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar gula melaka/gula perang
3 1/2 cawan air
CARA MEMASAK:
Ads
Masukan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga taucu halus.
Masukkan bahan yang sduah dikisar ke dalam periuk.
Kemudian masak dengan api perlahan sambil dikacau supaya sos tak berketul-ketul. Masak sehingga kuah mendidih sesuaikan rasa ketepikan.
Ads
BAHAN KUAH MERAH:
3 ulas bawang putih- ketuk
3 sudu besar cili blend
1/2 cawan kacang tanah yg telah digoreng garing dgn sedikit minyak
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar sos masam manis
4- 5 sudu besar gula
3 cawan air
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan-bahan diatas kecuali bawang putih dan cili kisar. Kisar hingga kacang halus.
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih yang diketuk. Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan cili kisar. Kacau dalam 3 minit.
Setelah itu masukkan semua bahan-bahan yang telah dikisar. Masak hingga kuah agak pekat dan sentiasa kacau.
Bila sudah mencapai kepekatan yang anda mahukan sesuaikan rasa. Siap.
Boleh makan dengan apa-apa yang anda suka seperti bebola seafood, sayur-sayuran, sotong kangkung atau apa-apa bahan-bahan yong tau foo kegemaran anda.
Campur kuah hitam dan merah mengikut citarasa anda. Untuk sesuaikan rasa pedasnya, taburkan bijan sangai, sedikit bawang goreng dan kacang goreng yang telah ditumbuk.
Nuget Homemade memang mudah dibuat, resipi yang di kongsi oleh Ku Nor Ashikin yang menggunakan nasi panas untuk menghasilkan nuget memang menarik. Asalnya nuget ini dibuat untuk anaknya yang berumur 10 bulan. Tetapi sesuai dijamu untuk makan sekeluarga. Ikut kreativit jika mahukan sebarang penambahan rasa. Senang sangat! Boleh juga jadi bekal bento utk anak-anak ke sekolah.
NUGET NASI PANAS HOMEMADE
Bahan-Bahan:
4 ketul dada /bahagian isi ayam
2 ulas bawang putih
1 biji telur
Batang daun sup
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu minyak masak
2 senduk nasi panas-panas
1 sudu air @ ikut mana sesuai..tujuannye supaya senang masa nk blend nnti.
Lobak merah diparut (letak last sekali selepas blender)
Cincang daun sup sedikit
Bahan salut:
Telur dan serbuk roti secukupnya
Cara-Cara:
Kisar semua bahan diatas hingga halus
masukkan kedalam bekas bsesuaian dan kukus hingga masak
dah masak,potong ikut bentuk disukai,celup dalam telur dan salutkan dgn serbuk roti
Siapa suka makan sambal kentang tempe crispy? Makanan ni sering dijadikan seperti snek ringan yang boleh dimakan atau diratah begitu sahaja, atau boleh juga dimakan bersama nasi dan hidangan-hidangan yang lain. Ia sangat mudah dan lazat! Selamat mencuba!
Sambal Kentang Tempe Crispy
Bahan-Bahan
Kentang (hiris nipis)
Tempe(hiris nipis)
Kacang tanah
Ikan bilis -Semua bahan di atas di goreng, ketepikan
Bahan Sambal
1 mangkuk cili kering kisar*
3 ulas bawang merah kecik*
4 ulas bwg putih *
1 inci belacan*
Gula dan garam secukupnya
Minyak utk menumis
Cara Penyediaan
Kisar bahan2 bertanda *
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau
Masukkan garam dan gula. Masak sampai pecah minyak, sampai warna sambal menjadi sedikit gelap
Sejukkan sambal. Kemudian campur bahan-bahan yang digoreng di atas, gaul rata
Nikmatnya makan kacang gajus ni kat depan TV. Ada rasa manis, pedas dan rasa daun limau purut.Itu yang best sangat. Pada mak- mak yang dah tak tau nak masak apa dah. Almakhlum lah masa semua orang ada di rumah, mulut asyik nak mengunyah aje kan.
Cara membuatnya:
1. Goreng kacang gajus sehingga keperangan. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan dalam 2 sudu besar minyak dan tumis bawang putih yang telah dicincang (5 ulas).
3.Apabila sudah terbit bau, masukkan 5 helai daun limau purut yang sudah dihiris halus.
4.Masukkan 2 sudu teh serbuk cili dan tuangkan kacang gajus tadi. Kacau rata.
5.Tuangkan sos ikan dan madu ikut suka banyak mana dan… siap.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...