Teringin dessert yang lemak manis, korang boleh cuba dua jenis pemanis mulut berasasakan tepung pulut ini. Bubur Butir Nangka dan Puteri Mandi, kedua manisan ini sangat mudah disediakan dan tak banyak guna bahan. Tak sampai 30 minit korang boleh siapkan dengan mudah. Jangan tunggu lagi kalau ada tepung pulut dan kelapa dalam peti sejuk, boleh cuba petang ni…

BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung beras pulut
  • 3 sudu makan air daun pandan
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1 sudu makan air kapur
  • 1/2 sudu teh garam
  • Air secukupnya

BAHAN KUAH:

IKLAN
  • 300ml santan
  • 10ml susu cair
  • 150gm gula melaka
  • 1/2 sudu makan halba | cuci dan tos
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 sudu teh garam halus

CARA MEMASAK:

  1. Untuk menyediakan adunan butir nangka, masukkan tepung bersama bahan lain dalam mangkuk, kemudian uli hingga sebati.
  2. Sementara itu, didihkan air dalam periuk.
  3. Sementara menunggu air rebusan mendidih, bentukkan adunan seperti biji nangka, lakukan hingga adunan habis.
  4. Masukkan adunan dalam air mendidih.
  5. Apabila butir nangka timbul angkat dan masukkan dalam bekas berisi air sejuk.
  6. Untuk menyediakan kuah, masukkan santan, gula Melaka, daun pandan dan sedikit garam dalam periuk.
  7. Renehkan atas api sederhana, apabaila mendidih, masukkan susu cair dan biji halba, kacau seketika dan tutup api.
  8. Bubur Butir Nangka sedia dihidangkan.

 

KUIH PUTRI MANDI
BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan tepung pulut
  • Air secukupnya
  • Secubit garam
  • Seddikit pewarna merah, hijau dan kuning

BAHAN KELAPA:

  • 1 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
  • 1 keping gula Melaka
  • 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • Secubit garam

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan tepung dengan sedikit garam halus gaul rata.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil adaun hingga jadi doh.
  3. Bahagikan doh menjadi tiga bahagian, pewarnakan setiap doh dengan warna merah, hijau dan kuning. Adun lagi hingga pewarna sebati.
  4. Bentukkan doh menjadi bulat, kemudian leperkan sedidkit dan tekan ditengahnya.
  5. Sementara itu didihkan air, dan rebus doh hingga timbul.
  6. Angkat dan masukkan dalam bekas berisi air sejuk. Ketepikan.
  7. Untuk menyediakan bahan kelapa, didikan air dalam kuali bersama gula Melaka dan daun pandan.
  8. Setelah gula larut dan kuah pekat, masukkan kelapa dan sedikit garam halus, kecilkan api dan gaul rata lebih kurang 3-5 minit. Tutup api.
  9. Kemudian, masukkan doh yang telah direbus ke dalamnya dan gaul rata.