
Buat lempeng walaupun nampak senang tapi ada juga yang cuba dan tak menjadi. Tak dapat hasil lempeng kampung yang gebu dan lembut.
Kalau begini boleh guna cara yang dikongsi oleh Fuad Ismail Iskandar ini. Elok gebu kejadian lempeng nanti. Dah siap cicah dengan sambal tumis, memang ngam. Tak cukup sekeping.
Cara buat lempeng kampung gebu
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air (lebih kurang)
2 biji telur
3 sudu minyak masak
Sedikit garam
Serbuk perasa (jika suka)
Cara membuat:
1. Kisar semua bahan ini hingga sebati.
2. Kemudian tuang sedikit atas kuali non stick. Saiz boleh buat ikut cita rasa.
3. Bila bahagian bawah dah masak, terbalikkan.
4. Dah sejuk boleh gulung dan makan dengan sambal.
Selamat mencuba
Sumber: Fuad Ismail Iskandar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kuih Lepat Liat Sedap & Mudah Guna Sukatan Cawan

Sajian kuih tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri. Kalau beli, jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian saudari Linda Md Yusof ni. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni. Bahan-bahannya pun tidak susah dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawan sahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.
RESIPI KUIH LEPAT LIAT LEGEND YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut – beli online disini
1 1/2 cawan santan pekat (*)
1 cawan gula merah (*) – beli online disini
1/2 cawan gula pasir (*) – beli online disini
BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pisang
Kelapa parut + sedikit garam (inti)
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Masak bahan-bahan yang bertanda (*). Tidak perlu hingga mendidih, cukup sekadar sampai gula larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan air gula ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
3. Sediakan daun pisang yang sudah dibersihkan dan disapu dengan sedikit minyak masak.
4. Ambik doh dalam 2 sudu besar dan leperkan atas daun pisang tadi.
5. Letakkan inti kelapa dengan secukupnya dan bungkus Kuih Lepat Liat dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
6. Susun kuih dalam periuk kukusan dan kukus selama 30 – 40 minit.
7. Bila sudah masak, sejukkan seketika dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Linda Md Yusof
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Masak Kuih Seri Muka Sedap Guna Acuan Lompang.

Bagi yang baru nak belajar buat Kuih Seri Muka, boleh cuba resipi perkongsian saudari Wan Siti Halijah Dzulkifly ni. Caranya mudah dan boleh kukus guna acuan kuih lompang. Senang kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH SERI MUKA MUDAH
BAHAN BAWAH:
- 1 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 sudu makan minyak masak
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Kemudian toskan air dan masukkan ke dalam periuk nasi bersama bahan-bahan yang lain.
2.Bila pulut dah masak, masukkan ke dalam acuan lompang. Tekan pulut hingga padat menggunakan satu lagi acuan lompang yang telah dibalut plastik. Tidak perlu sapu minyak kerana pulut dah seakan berminyak.
BAHAGIAN ATAS:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan pekat
- 3 sudu makan tepung ubi
- 1 cawan air pandan ( 1 cawan air kisar dengan 5 helai daun pandan)
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula – lebihkan jika nak lebih manis
- 1/2 sudu teh kulit kayu manis
- 1/2 sudu teh jintan manis
- Secubit garam dan pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, telur dan gula. Kacau hingga sebati barulah dimasukkan semua bahan-bahan yang lain.
2. Masak atas dapur seketika sehingga naik wap.
3. Tapis bancuhan kemudian tuang ke dalam acuan lompang yang telah dimasukkan pulut tadi.
4. Kukus kuih selama 30 minit. Bila sampai 5 minit terakhir, buka penutup dan kukus tanpa penutup. Ia bertujuan untuk mengeringkan air.
5. Sejukkan kuih dan boleh dikeluarkan dari acuan.
6. Sedia untuk dinikmati.
Anggaran jumlah kuih: 30 biji / acuan lompang
Kredit resipi & foto: Wan Siti Halijah Dzulkifly
Resipi Tauhu Fantasi Dengan Hanya Lima Langkah Mudah, Rasa Confirm Sedap

Resipi Tauhu Fantasi ini sangat lembut dan asyik bila dimakan. Bahan Tauhu Fantasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Sesuai untuk dimakan seisi keluarga dan pastinya digemari ramai. Ini resipi cara membuat Tauhu Fantasi seperti yang dikongsikan oleh Wan Kasmawati Wan Husain
RESIPI TAUHU FANTASI
BAHAN-BAHAN:
200 gm tauhu (dilenyek)
1 biji telur ayam
12 biji telur puyuh (direbus)
1 biji putih telur (dipukul)
50 gm lobak merah (disagat)
2 batang sosej (dicincang)
1 batang daun bawang (dihiris halus)
1/2 sudu kecil garam halus (secukup rasa) – beli online
1 sudu kecil lada hitam – beli online
*Minyak masak untuk menggoreng
Hiasan:
Cili padi merah
Daun ketumbar
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan, kecuali putih telur. Gaulkan sebati.
2. Sudukan adunan k edalam acuan kuih lompang, dan letakan sebiji telur puyuh dan tekan sebahagian telur ke dalam.
3. Kukus selama 15 minit. Keluarkan tauhu dari acuan.
4. Panaskkan minyak. Celupkan tauhu ke dalam putih telur yang telah dipukul.
5. Gorengkan hingga keperangan. Angkat dan toskan.
6. Hidang Tauhu Fantasi semasa panas. Sedap dicicah bersama sos cili Thai atau pun sambal kicap.
Sumber kredit: Wan Kasmawati Wan Husain
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Sedap & Mudah. Resipi Ikan Bakar Asam Jawa Ni Memang Kena Cuba!
Resipi Tempoyak Kacau Daun Kayu Paling Mudah, Ratah Macam Tu Je Pun Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official