Buat Doh Pau Goreng Berganda Gebu Dan Puas Makan

Share

Minum petang hari ni teringin nak pau goreng yang gebu. Nak membuat doh yang gebu boleh ikut cara Cik Yaty ni. Malah doh ini boleh buat donat,bomboloni,beger Malaysia. Untuk pau goreng ni, letaklah inti di dalamnya, goreng dan makan panas-panas memang layan.

PAU GORENG GEBU

Bahan doh:

500g tepung gandum

1 biji telur

2 sudu makan marjerin-beli online di sini

1 sudu kfc garam

2 sudu makan gula                         

1 pek (11g)yis/mauripan kering-beli online di sini

1 sudu teh bread improver-beli online di sini

1 sudu teh baking powder

2 sudu makan susu pekat

Air suam 260ml

Cara membuat:

1.Air suam,gula,susu,yis/mauripan (kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit).

2.Kemudian kacau tepung,garam,baking powder,bread improver dan marjerin hingga sebati.

3.Masukkan sebiji telur dan gaul rata.

4.Masukkan air tadi dalam tepung.Masuk sikit-sikit,gaul biar sebati dan tak lekat dekat tangan.

5.Kalau rasa lembik atau melekat dekat tangan,letak minyak masak sikit dekat tangan dan uli doh.

6.Rehatkan dalam setengah jam.Bekas biar besar kalau tak melimpah doh tu.

7.Keluarkan doh,tumbuk-tumbuk sikit kemudian bolehlah buat bentuk ikut suka hati.

Kredit: Noor Hayaty

IKLAN