Siapa tak suka kalau bahan yang digunakan dalam masakan semudah 123! Zaman sekarang semua benda nak cepat, mudah, sedap dan murah. Kali ni viral pasal biskut viral 3 bahan yang hasilnya cair di mulut. Terkejut dengan cara masakannya, buat ramai peminat dapur terjebak. Apa lagi, jom cuba!
Acu Yuhan Biskut Susu, sangat mudah dan senang, bahan yang diperlukan pon cumalah 3 bahan utama saja. Biskut ini sangat sedap dan bila dimakan ia akan mencair didalam mulut. Kalau ikut acuan Semperit betul memang rumit dan banyak kerja. So buat Semperit mudah saja.
3) Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kacau
4) Putar sehingga adunan boleh dibentuk. Bentukkan adunan ikut suka hati dan bakar pada suhu 140 C selama 15 minit (bergantung kepada oven masing masing)
Kongsi resipi: Ayu Yunan Blog
Ads
Tapi kalau bahan dalam doh terkurang atau lebih, silap hari bulan kejadiannya pun tak segebus seperti yang diviralkan
Ads
tapi jangan risau selagi biskut cair dalam mulut jadilah tu hehe…
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Istimewa bagi pencinta kerepek, menu Rempeyek Bayam perkongsian saudari Haliza Jeran ni boleh dicuba. Nampak sedap dan rangup je. Malah bahan-bahan yang digunakan sangat mudah didapati. Bolehlah cuba buat untuk kudapan anak-anak di waktu petang.
RESIPI REMPEYEK BAYAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
Daun bayam hijau secukupnya
2 cawan tepung beras
1 biji telur
5 ulas bawang putih – tumbuk halus
Biji ketumbar secukupnya – tumbuk
Udang geragau – jumlah ikut cita rasa masing-masing
Air secukupnya – cukup sekadar bila adunan agak boleh melekat pada daun
CARA MEMASAK:
1. Basuh daun bayam bersih-bersih. Tapis dan biar kering airnya.
2. Sediakan adunan tepung. Adun sebati dan pastikan tepung tidak berketul.
3. Ambil daun bayam dan celup dalam adunan tepung tadi.
4. Goreng dalam minyak panas hingga garing dan berwarna keemasan.
5. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Tak kiralah pagi atau petang, popia goreng memang snek atau kudapan yang cukup digemari, Selain popia basah, popia goreng memang kesukaan rakyat Malaysia. Satu lagi yang cukup popular adalah popia sira.
Ni min kongsikan resipi popia yang dikongsikan dari resipibbonda.my , radiatussoleha dan ciksuAdah Razali
1. POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
1 labu bawang holand | dipotong cincang
5 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam | ditumbuk halus
1 batang lobak merah | dipotong dadu
Bahan B :
50 keping @1 bungkus kulit popia
300 gm bungkus ayam cincang
1 mangkuk daging ayam | di potong cincang
1 bungkus sosej ayam | potong kecil-kecil
6 keping keju cedar
1 tin cendawan | dipotong racik
1 tin krim cendawan *cendawan atau ayam (Campbell)
Cara Membuat: 1. Tumis bahan A, bila dah naik wangi masukkan carrot dan ayam. Tumis dan kacaukan, bubuh garam dan dan kiub ayam sekali. 2. Bila dah masak, masukkan cendawan dan krim cendawan. Akhir sekali, masukkan keju dan kacau sebati. Dah boleh tutup api, masukkan dalam bekas bila dah sejuk. Cara Membungkus Popia: 1. Sediakan kepingan kulit popia, bentang kat atas pelapik atau dulang. 2. Ambil 1 sudu inti, letak kat ujung kulit popia tu dan lipat atas, kiri, kanan sampai ujung lekatkan dengan telur atau bancuhan tepung gandum. 3. Ulang sampai habis. Panaskan minyak goreng sampai keperangan, bolehlah angkat dan toskan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Radia Tussoleha dari FB Group MAHN
2. POPIA INTI AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Kulit popia
Jejari ketam (crab stick)
Keju cedar
Daun Bawang
Tepung Gandum (ejen pelekat)
BAHAN SOS :
5 biji cili masak
4 biji cili api merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
5 sudu makan cuka
6 sudu makan gula
1 sudu teh tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
Biji bijan secukupnya | disangai
Cara Membuat: 1. Kisar jejari ketam bersama keju cedar. Kisar sampai bahan sebati dan bersatu. 2. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun bawang. 3. Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia. 4. Masukkan isi ketam dan keju tadi dan gulung kulit popia. Ulang sehingga habis. sedia untuk menggoreng. 5. Untuk sos cili, kisar kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan. 6. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung. Kepekatan ejas sendiri yer. 7. Bila dah siap menggoreng popia dan sos sudah terhidang, barulah boleh tabur biji bijan ke dalam sos supaya nampak lebih menyelerakan.
Kredit foto dan reipi : resipibonda.my
3. POPIA SIRA KARI
BAHAN-BAHAN :
2 paket kulit popia *Gulung dan gunting ikut saiz yang disukai, goreng hingga kekuningan. Sejukkan.
Bahan Sira :
3 labu bawang putih* |kisar
6 tangkai daun kari atau lebih
6sudu makan cili boh
8 sudu makan gula pasir
3sudu makan bijan
Cara Membuat: 1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan daun kari, tumis hingga bawang putih masak. 2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak juga atau pecah minyak. Selalu kacau untuk elakkan bawang dan cili boh hangit. Guna api sederhana. 3. Bila dah pecah minyak, masukkan gula. Masa ni terus perlahankan api (sangat-sangat penting untuk elakkan gula hangus). 4. Kacau hingga gula larut, masukkan popia yang dah siap digoreng. Gaul sebati bagi meresap semua bahan tumis. 5. Masukkan bijan, kacau 2-3 minit. Boleh tutup. Pindahkan dalam bekas besar, sejukkan dan terus masuk dalam bekas kedap udara.
Resepi Oleh: CiksuAdah Razali
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Suka mengunyah snek? Resipi kudapan ala muruku menggunakan mi kuning perkongsian Farhan Fakhri Faris Taufiq ini antara yang mudah dah boleh dicuba. Istimewa kudapan ini menggunakan mi kuning dan tepung gorengan segera sahaja. Hasilnya nampak sedap kan? Jom lihat bahan-bahan dan cara penghasilannya. Selamat mencuba.
RESIPI ‘MURUKU’ MI KUNING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning
Tepung gorengan serbaguna
Daun kari
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Bilas mi kuning sekadar basah. Toskan sekejap. 2. Gaulkan mi tadi dengan tepung gorengan serbaguna. Gaul rata hingga semua bahagian mi bersalut sempurna.
3. Panaskan minyak masak dalam kuantiti yag banyak dan goreng mi tadi. 4. Bila mi nampak kuning keemasan, masukkan daun kari dan terus angkat dari kuali. 5. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Jangan goreng lama nanti hasil gorengan tidak cantik.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!