Salah satu kudapan yang mengimbau kenangan mereka yang berusia antara 40-an hingga 50-an adalah biskut telur coin. Ini kerana biskut tersebut selalu dibeli di kedai yang menjual kudapan untuk menjamu anak-anak di rumah.
Jom kita cuba buat kembali biskut tersebut. Manalah tahu boleh teringat kembali zaman kecil-kecil dulu kan?
BISKUT TELUR COIN
Ads
BAHAN-BAHAN
100 gram mentega
100 gram gula aising
2 biji telur (saiz A)
1 sudu kecil esen vanila
150 gram tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil serbuk kunyit atau pewarna kuning
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, masukkan mentega dan gula aising. Pukul sehingga menjadi krim putih.
2. Masukkan telur ayam satu persatu. Pukul sebati.
3. Masukkan esen vanila. Kacau lagi.
4. Masukkan pula serbuk kunyit sebagai pewarna. Kacau lagi.
5. Satukan tepung gandum dengan serbuk penaik dalam bekas lain. Kemudian masukkan dalam bekas adunan tadi.
6. Kacau adunan sehingga tepung tidak lagi kelihatan.
7. Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag. Guntingkan sedikit hujung tirusnya.
8. Paipkan ikut bentuk yang diingini. Bentuk duit syiling (coin) sangat mengimbau kenangan. Buat hingga habis adunan.
Ads
9. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 20 minit.
Cantik sungguh ‘kejadian’ Japanese cotton cheesecake ini. Nampak pun dah tahu sedap. Boleh hilang stres bila makan kek begini, apatah lagi kalau dibuat sendiri.
Japanese cotton cheesecake ini sebenarnya hasil air tangan Nur Aisyah Bt Azman. Menurut beliau membuat kek ini ibarat terapi, bagi yang nak cuba hasilkan kek dengan hasil yang sama, Nur Aisyah turut berkongsi resipinya. Nampak macam mudah saja cara buatnya.
Jom cuba buat Kek Span Pandan. Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Imah Rahman.
KEK SPAN PANDAN GEBU
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur (*)
1/2 cawan gula (*)
1 sudu besar ovalette (*)
1 sudu teh esen pandan (*)
3/4 cawan tepung self rising (*)
1/4 cawan santan pekat (santan Kara) (*)
Sedikit pewarna hijau (*)
Secubit garam (*)
3 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan bertanda ( *) dan pukul hingga putih gebu.
2. Kemudian masukkan minyak masak dan gaul sampai sebati.
3. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 5 @ 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper.
4. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit dengan suhu 180C. Guna api atas bawah.
Biskut Dam ni antara biskut raya yang menjadi kegemaran dan popular dikalangan mak dan nenek-nenek kita dahulu. Rasa sangat sedap malah nak membuatnya pun sangat mudah. Sesuai sangat bat Biskut Dam ni sambil imbau kembali kenangan raya dulu-dulu? Jom cuba resipi perkongsian saudari Saly Nata di bawah ni. Pasti puas hati.
RESIPI BISKUT DAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin pelangi
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Kacau marjerin dan gula kastor hingga sebati dan kembang.
2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi hingga sebati.
3. Ayak tepung kemudian masukkan ke dalam bancuhan mentega tadi. Uli hingga sebati. Jika doh lembik, tambah sesudu demi sesudu tepung gandum sehingga tidak melekat di tangan.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada adunan asal, satu lagi dicampur dengan serbuk koko. Uli sebati.
5. Canai doh satu persatu kemudian potong lebih kuran 1 cm tebal & lebar.
6. Susun kepingan doh secara berselang-seli putih dan coklat. Susun 3×3 bagi membentuk corak dam.
7. Potong doh guna benang. Susun atas dulang.
8. Bakar biskut pada suhu 165C selama 10 minit atau hingga masak. Waktu membakar mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar.
Resipi Udang Sambal Kantan yang padu, beraroma dan menggoda selera! Gabungan udang galah segar, bunga kantan, dan kuah sambal pekat menjadikan hidangan ini lauk kampung yang wajib dicuba.