Biskut Emping Jagung Rangup Yang Sedap & Mudah Dibuat

Share

Biskut Emping Jagung Rangup ni memang antara biskut yang famous ketika Hari Raya. Kalau masih tercari-cari biskut apa yang buat untuk raya nanti, boleh buat biskut ini. Seronok makan biskut ni kerana ia rangup di dalam dan juga di luar.

Pastikan anda masak menggunakan Mentega Anchor Unsalted. Maklumlah, mentega Anchor ni kan diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Bau biskut ni pula memang harum. Anda wajib cuba!

BISKUT EMPING JAGUNG RANGUP

BAHAN-BAHAN:

  • 225gram Anchor Butter Unsalted – suhu bilik
  • 2 cawan cornflakes – ramas kasar
  • 1 ¾ cawan tepung gandum
  • ¾ cawan gula kastor
  • ¼ cawan tepung jagung
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 biji kuning telur

CARA MEMASAK:

  1. Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Butter Unsalted bersama gula kastor dan telur lalu gaul sebati (guna spatula kayu).
  2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan cornflakes. Kaup-balikkan sebati.
  3. Sediakan dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Letak sesudu adunan cornflakes dan ulangi proses hingga adunan habis.
  4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-20 minit atau hingga keperang-perangan.

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

IKLAN