Macam-macam lauk pauk dan kuih boleh diolah menggunakan pes durian. Ada setengah dari kita buah durian tidak dijamah tapi bila diolah menjadi kegemaran pula. Citarasa orang berbeza-beza.

Boleh buat untuk minum petang. Dikongsikan resipi kuih Bingka Durian yang lemak manis dan lembut rasanya.

BINGKA DURIAN

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega (dicairkan)
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan isi durian
3 biji telur
2 – 3 titik pewarna kuning
Sedikit garam
Sedikit bijan untuk ditabur atas bingka

Cara memasak:

1.Campurkan semua bahan-bahan.

2.Gaul sebati, boleh juga dikisar.

3.Panaskan oven. Masukkan bancuhan tadi dalam loyang yang sesuai.

4.Bakar pada suhu 170’c selama lebih kurang 45 minit.

credit : Lie Ya‎

JIKA MENCARI AIR FRYER , JOM KLIK DI SINI. ADA BANYAK PILIHAN YANG MENARIK.

Resipi Istimewa Lontong Digoreng Dan Cepat DiMasak Untuk Hari Raya.

Ayam Masak Merah Ala-Ala Kenduri Kahwin

Dim Sum Inti Daging & Udang, Kukus Makan Panas-panas Sedap Nih.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI