![Untitled design - 2019-07-16T105749.519](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/07/Untitled-design-2019-07-16T105749.519.jpg)
Macam-macam lauk pauk dan kuih boleh diolah menggunakan pes durian. Ada setengah dari kita buah durian tidak dijamah tapi bila diolah menjadi kegemaran pula. Citarasa orang berbeza-beza.
Boleh buat untuk minum petang. Dikongsikan resipi kuih Bingka Durian yang lemak manis dan lembut rasanya.
BINGKA DURIAN
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega (dicairkan)
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan isi durian
3 biji telur
2 – 3 titik pewarna kuning
Sedikit garam
Sedikit bijan untuk ditabur atas bingka
Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan-bahan.
2.Gaul sebati, boleh juga dikisar.
3.Panaskan oven. Masukkan bancuhan tadi dalam loyang yang sesuai.
4.Bakar pada suhu 170’c selama lebih kurang 45 minit.
credit : Lie Ya
JIKA MENCARI AIR FRYER , JOM KLIK DI SINI. ADA BANYAK PILIHAN YANG MENARIK.
Resipi Istimewa Lontong Digoreng Dan Cepat DiMasak Untuk Hari Raya.
Dim Sum Inti Daging & Udang, Kukus Makan Panas-panas Sedap Nih.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Umph….Sedapnya Donut Ball Chezzy Leleh
![Umph….Sedapnya Donut Ball Chezzy Leleh](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/07/Untitled-design-2019-07-18T162149.182.jpg)
Kadang-kadang melayan anak untuk menyediakan menu sarapan , kepala ligat berfikir apa yang disukai mereka. Selagi boleh kita akan sediakan sarapan yang mengenyangkan. Resipi donut ball chezzy leleh ni
boleh buat untuk sarapan juga.
Donut Ball chezzy leleh
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh baking powder
1 peket mauripan -BELI ONLINE DI SINI
500 ml air suam
2 sudu teh susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu teh garam
24 keping cheese dibelah dua – BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Air, mauripan, garam dan susu disatukan dalam jug biarkan sehingga berbuih.
2.Ayak tepung bersama baking powder masukkan bahan A diatas, uli dalam 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit.
3.Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik.
4.Selepas setengah jam tumbuk adunan utk keluarkan angin, kepal-kepal doh agak-agak size setengah genggam kmudian msukn cheese. Boleh la trus digoreng shingga keperangan.
5.Selepas itu tabur gula icing.
Kredit: La’ Dolce Resepi
Dapatkan AIR FRYER pelbagai saiz secara ONLINE. Barulah boleh masak tanpa minyak.
Mi Hailam Versi Mariana, Resipi Gerenti Jadi Memang Sedap Betul
Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.
Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.
Cara Buat Dim Sum Yang Mudah & Sedap.
![Cara Buat Dim Sum Yang Mudah & Sedap.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/01/131596.jpeg)
Dim Sum adalah sejenis menu pembuka selera yang sihat dan bervariasi jenis. Masakan popular di kalangan masyarakat Cina ini, kini turut digemari oleh seluruh masyarakat Malaysia. Kepada pengembar Dim Sum, apa kata korang cuba buat sendiri di rumah dengan berpandukan resipi DIY RASA kongsikan ini.
DIM SUM AYAM CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
- 30gm isi ayam | cincang
- 30gm isi udang | buah kulit dan celur seketika
- 10gm cendawan | cincang
- 5gm kulit wantan secukupnya
- Garam, gula dan perasa secukupnya
- Sos Cili | sebagai pencicah
CARA MEMBUAT:
LANGKAH 1:Campurkan isi ayam, udang dan cendawan yang telah dicincang digaul sebati.Ambil kulit wantan, kemudian masukkan campuran isi ayam, udang dan cendawan.
LANKAH 2: Bentuk kulit wantan seperti cawan di dalan genggaman tangan.Tekan-tekankan isian sambil eratkan genggaman supaya Dim Sum padat.
LANGKAH 3: Kemudian letakkan telur ikan di atas Dim Sum.Inilah hasil Dim Sum yang telah siap.
LANGKAH 4: Masukkan Dim Sum di dalam pengukus.Kukus lebih kurang 6-10 minit. Kemudian buka pengukus dan keluarkan. Dim Sum yang sudah masak dan sedia dinikmati.
Resipi Kulit Karipap Rangup, Sukatan Cawan & Sukatan Timbang
![Resipi Kulit Karipap Rangup, Sukatan Cawan & Sukatan Timbang](https://cdn.rasa.my/2021/10/Untitled-design-4.jpg)
Nak buat karipap memang senang, tapi untuk mendapatkan kulit mengikut seperti yang kita nak, agak sukar sedikit.
Sama ada karipap kulit licin atau berjerawat, kedua-duanya ada cara tersendiri. Yang penting, resipi kulit karipap kenalah betul.
Jom kita buat ikut resipi Iskandar Muadz yang ada dua versi iaitu sukatan cawan dan sukatan timbang.
RESIPI KULIT KARIPAP VERSI TIMBANG
BAHAN-BAHAN:
550gram tepung gandum (saya guna cap lili, tak wajib guna jenama ni, cuma tepung ni je serasi) – beli online di sini
50gram tepung jagung – beli online di sini
60gram minyak masak – beli online di sini
60gram marjerin – beli online di sini
260gram air biasa
Garam
VERSI SUKATAN CAWAN
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung (3 ¾ cawan tepung gandum, kemudian penuhkan dengan tepung jagung, jadikan 4 cawan keseluruhan)
¼ cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
1 cawan air biasa
Garam
TONTON Dapur Rasa Live: Muffin Coklat Biscoff Lotus
TONTON Dapur Rasa Live: Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung, marjerin, garam dalam bekas. Gaul-gaul bagi rata ye.
2. Panaskan minyak masak. Dah panas, masukkan dalam adunan tadi.
3. Kacau-kacau dengan senduk tau, kang melecur tangan. Bila dah kacau, baru guna tangan. Ramas-ramas tepung tu biar macam serbuk roti.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Kemudian masukkan air. Gaul dan uli sampai lembut. Yang guna sukatan cawan, jangan habiskan air terus. Tuang sedikit demi sedikit. Tak cukup tambah lagi.
5. Yang guna versi timbang, taka da masalah. Boleh masukkan terus air tu.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Uli sampai lembut. Terus buat. Kalau saya, saya biarkan dulu sejam. Nak bagi doh keluar minyak. Jadi lembut sikit nak buat. Tapi nak terus buat pun boleh, tak ada masalah.
7. Bab goreng tu ikut suka. Kalau nak berjerawat, pastikan minyak betul- betul panas. Kemudian, kecilkan api, baru masuk karipap. Timbul jerawat.
8. Yang suka licin, masukkan karipap semasa panas sikit-sikit. Selamat mencuba.
*Ini cara saya ye. Saya memang tak cairkan dengan minyak.
Kredit resipi: Iskandar Muadz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: