Bila pergi kenduri kahwin pasti ada ayam masak merah. Kalau teringin nak menjamah macam lauk kenduri ini, resepi yang dikongsi oleh Puan Zurida ni adalah resipi arwah maknya. Nampak sedap, bolehlah kita cuba. Makan pula dengan nasi tomato memang padu.
AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Bahan dikisar:
15 tangkai cili kering (kalau nak kuah banyak lebihkan)
Bawang merah
Bawang putih
3 batang serai
Halia
2 biji buah tomato
3 biji cili merah besar
Lengkuas(letak boleh,tak letak pun boleh)
Bahan-bahan tumisan:
1 batang serai
Daun pandan
4 sekawan
Santan/susu cair
sos cili
sos tomato
Cara memasak:
1. Ayam digoreng separuh masak.
Ads
2.Pakai minyak goreng ayam tadi juga, tumis bahan-bahan di atas.
3. Boleh letak gula,garam,ajinomoto (kalau suka)
4.Masak api perlahan,biar pecah minyak.
5.Kemudian masukkan santan,kalau tak suka boleh ganti susu cair.
Suka makan Sup Kaki Ayam atau baru nak cuba-cuba menikmati hidangan ini? Salah satu yang paling sedap dimasak menggunakan bahagian ayam ini adalah sup. Masal pula Sup Tumis Darat, lagilah wangi dan membuka selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Shafiqah Abd Razak. Moga bermanfaat.
1.Panaskan air dalam periuk yang sesuai. Jumlahnya setakat boleh rendam semua kaki ayam sahaja.
2.Bila air sudah mula mendidih, masukkan kaki ayam yang telah dibuang kuku dan dibersihkan. Jika ada leher ayam pun boleh letak juga. Gunakan api sederhana waktu memasak.
3.Tumbuk halia dalam besar ibu jari, masukkan terus ke dalam kuah sup.
4.Reneh kaki ayam hingga mula nampak isi melerai sedikit kulitnya dari tulang.
5.Masukkan secukup rasa dengan secukupnya. Jumlahnya agak-agak selera. Jangan masin dan jangan terlalu hambar.
6.Masukkan juga cili api merah yang ditumbuk terlebih dahulu. Tumbuk kasar sahaja.
7.Dalam kuali lain, panaskan minyak masak. Nila minyak sudah agak panas, masukkan bawang besar yang telah dihiris halus. Masak sampai layu dan bertukar warna keemasan. Tutup api kuali.
8.Terus tuang bawang goreng tadi ke dalam kuah sup dan terus tutup dengan tudung periuk.
9.Tutup dalam 5-10 minit macam tu baru buka semula. Nanti bau dan rasa dari tumisan bawang merah tadi akan menyerap ke dalam sup dan rasa sup pun akan bertambah sedap. Orang panggil tumis darat.
10.Taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng jika suka. Siap.
mde
INFO: Resipi ni boleh ubah sendiri sukatannya jika nak buat dalam kuantiti sedikit.
Kalau selalu buat ayam goreng, bosan juga. Cuba tukar kita buat ayam bakar pula. Tapi dengan cara yang paling senang. Gaul saja ayam dengan sos yang ada di rumah dan bakar dalam oven.
Cuma pesan empunya resipi Fazilawati Binti Padzil kalau nak cuba, jangan buat sikit nanti tak cukup! Rasanya macam ayam bakar Pizza Hut!
Cara buat ayam bakar paling senang tapi sedap
Bahan-bahan
12 ketul ayam
2 sb cili kisar
5 sb sos cili (Kimball)
1 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1/2 sb serbuk perasa (Hilal)
1 1/2 sb gula
1 sk garam
2 ulas bawang putih – tumbuk kasar
Bahan kisar kasar
1 sb biji ketumbar
1 sb lada hitam
Cara membuat:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan hingga rata. Lagi sedap perap semalaman.
2. Bakar pada suhu 180°c – 200 °c selama 40 minit. Boleh gunakan api atas bawah 30 minit dan 10 minit atas sahaja. Tempoh ini dah cukup untuk ayam masak luar dan dalam.
3. Untuk elak sos melekat, alas dulang dengan aluminium foil sebelum letak ayam. Boleh tuang sos perapan sekali.
4. Boleh makan dengan nasi atau makan macam begitu saja.
Singgang Ayam memang sangat mudah disediakan. Ada bermacam-macam resipi Singgang yang ada. Selain ayam, da Singgang Daging, Singgang Tulang, Singgang Ikan dan Singgang Bendi. Cukup senang cara memasaknya dan penggunaan bahan-bahannya juga ringkas sahaja. Jom cuba resipi perkongsian saudari Long Marlina ni. Pasti puas hati.
RESIPI SINGGANG AYAM MUDAH & SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam (ambil bahagian bertulang lagi sedap)
1.Sediakan semua bahan dan campur semuanya dalam periuk.
2.Gaul rata dan masukkan sedikit air serta garam secukup rasa. Biar bahan mendidih selama 10-15 minit menggunakan api kecil.
3.Bila ayam sudah masak rata, tambahkan lagi air. Besarkan api dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Setelah ayam empuk dan bahan-bahan naik bau, baru tambah lagi air dengan secukupnya.
5. Singgang Ayam siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.
INFO: Kenapa nak kena letak sedikit air terlebih dahulu?Ia bertujuan untuk bagi ayam rasa sebati dengan bahan-bahan lain. Kaedah sama juga bila masak Singgang Daging.
Nak buat aiskrim homemade lembut, halus dan murah? Ini resipi viral dengan 5 bahan ringkas yang rasanya setanding jenama mahal. Mudah, cepat dan confirm menjadi!