Namanya sahaja dah mengiurkan, sesuai sangat dihidangkan untuk peminat ala-ala Korea tu. Sedap dihidangkan dengan nasi atau boleh dimakan begitu sahaja sebagai kudapan yang menyelerakan.
DRUMMET GORENG PEDAS ALA KOREA
BAHAN-BAHAN:
10 ketul drummet | bersihkan dan toskan
10gm bawang putih | dikisar
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Bahan Sos Pedas
50gm cili padi | dikisar
50gm cili merah | dikisar
30gm bawang merah | dikisar halus
3 ulas bawang merah | dikisar halus
1 ulas bawang merah | dikisar halus
Sedikit gula
Sedikit gula dan madu
Minyak untuk menggoreng dan menumis
CARA MEMASAK:
Ads
Gaulkan drummet denganbawang putih, garam dan serbuk kunyit.
Panaskan minyak, goreng drummet hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Gunakan kuali yang sama tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak.
Sebelum diangkat, masukkan garam, gula dan madu secukup.
Tuangkan sos di atas ayam tadi.
INFO CHEF:
Jika tidak ada drummet boleh gunakan ayam bahagian lain.
Ads
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 30 minit
Ads
Ini pulak boleh cuba Resepi Ayam Goreng Korea Super Pedas
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bila nak memilih untuk masak lauk buat keluarga, menu ayam antara yang senang dan cepat disediakan.
Walaupun dengan masakan yang ringkas, anak-anak pasti suka dengan lauk ayam yang dimasak dengan penuh kasih sayang.
RASA kongsikan lima resipi ayam yang mudah, sedap dan cepat disediakan untuk hidangan sekeluarga.
AYAM KICAP CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam | potong kecil & bersihkan 1 sudu makan kicap pekat – beli online di sini 2 sudu makan kicap manis – beli online di sini 1 sudu makan sos tiram – beli online di sini 1 sudu makan pes asam Jawa Garam & gula secukup rasa Minyak masak secukupnya untuk menggoreng & menumis
Dapatkan Zahraa Alora Tunic Shirt Set 2.0dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. 2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam separuh masak, angkat dan ketepikan. 3. Keluarkan minyak goreng dan tinggal sedikit untuk menumis. Masukkan bahan kisar, kacau rata hingga pecah minyak. 4. Masukkan pula sos tiram, pes asam Jawa, kicap pekat dan kicap manis. 5. Setelah pecah minyak masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata. 5. Apabila sekata, perasakan dengan, garam dan gula secukup rasa. Angkat dan hidangkan.
GULAI AYAM CINCANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong kecil 1 biji tomato | potong empat 10 biji cili padi merah & hijau | buang tangkai – beli online di sini 3 batang serai | titik 1 kiub pati ayam – beli online di sini 1 keping asam gelugur 1 sudu makan air asam jawa Garam & gula secukup rasa Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering | potong & rebus, kemudian tos – beli online di sini 5-6 biji cili padi – beli online di sini 3 inci kunyit hidup – beli online di sini 2 inci lengkuas 2 batang serai 4 helai daun limau purut | buang urat tengahnya 8 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih Sedikit belacan | jika suka
Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk atau kuali. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. 2. Kemudian masukkan serai diikuti kiub pati ayam dan ayam. Setelah ayam kecut masukkan air, asam keping, asam jawa dan sedikit air. 3. Biarkan mereneh hingga ayam empuk. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 4. Sebelum angkat masukkan tomato, cili padi merah dan hijau. Setelah cukup rasa dan kuah sedikit pekat. Tutup api. Sedia dihidangkan.
INFO: Jika anda menggunakan ayam kampung ia lebih sedap. Atau jika ingin menggunakan daging juga boleh. Terpulang pada cita rasa.
OPOR AYAM KAMPUNG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung | potong sederhana, bersih & toskan 3 helai daun salam 2 batang serai | titik 2cm lengkuas 2 sudu teh garam 1 sudu teh gula pasir – beli online di sini 1 sudu teh serbuk perasa ayam 1250ml air 200ml santan pekat/kotak – beli online di sini 2 sudu makan minyak masak | untuk menumis
BAHAN KISAR HALUS:
9 ulas bawang merah 7 ulas bawang putih 7 biji buah keras 2cm halia 3cm kunyit hidup | bakar 1cm kencur 2 helai daun limau purut ½ sudu teh lada hitam biji
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus hingga wangi. Masukkan ayam, kacau rata. Masak hingga kecut. 2. Masukkan air, daun salam serai dan lengkuas. Masak hingga ayam empuk. 3. Perasakan dengan garam, gula dan perasa ayam. Tambah air jika belum empuk. 4. Tambahkan santan ke dalamnya dan biarkan mendidih hingga kuah pekat dan cukup rasa. Sedia dihidangkan.
AYAM MASAK KURMA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana | potong 14 3 sudu makan rempah kurma – beli online di sini 1 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkai 1 liter santan segar Rempah penumis (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis) 1 biji tomato | belah empat 2 biji kentang | belah empat – beli online di sini 2 biji cili merah | belah dua – beli online di sini 1 biji air perahan limau nipis 1/2 sudu teh serbuk lada hitam/lada sulah Garam dan gula secukup rasa Minyak masak secukupnya
BAHAN HIRISAN:
6 ulas bawang merah | hiris 4 ulas bawang putih | hiris 3cm halia | hiris
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan rempah penumis hingga wangi. Masukkan bahan hirisan dan daun kari, kacau lagi hingga layu. 2. Seterusnya masukkan rempah kurma dan sedikit air, kacau rata hingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam dan kentang. 3. Bila ayam dan kentang empuk, masukkan santan. Perasakan dengan lada hitam, garam dan gula secukup. 4. Akhir sekali masukkan perahan jus limau nipis dan masukkan hirisan tomato dan cili. Selepas seminit, tutup api dan hidangkan panas-panas.
INFO: Anda boleh tambahkan buah keras yang dikisar untuk memekat dan melemakkan lagi kuah kurma.
AYAM MASAK CILI HIJAU PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong kecil, bersih dan tos 1 batang serai | titik 1 helai daun pandan | simpul 2 sudu makan sos ikan Garam secukup rasa 1 kiub perasa ayam secukup rasa Sedikit belacan | jika suka Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng dan menumis
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili hijau 10 biji cili padi 3 ulas bawang putih 4 ulas bawang merah
CARA MEMASAK:
1. Ayam yang telah dibersihkan tadi digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. 2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam hingga masak. Keluarkan minyak goreng ayam, tinggal anggaran dua senduk. 3. Masukkan daun pandan dan serai, tumis hingga naik bau. Seterusnya masukkan bahan kisar, kacau rata. 4. Tambahkan petai, belacan (jika suka) perasa ayam dan sos ikan. 5. Akhir sekali masukkan ayam goreng, kecilkan api dan gaul rata. Jika kurang masin boleh tambah sedikit garam.
Ayam masak apa pun tetap sedap . Dalam sajian barat pun ada macam-macam idea juadah yang dibuat berasaskan ayam dan menu ini sesuai untuk berbuka.
Ni min kongsikan tiga idea sajian barat dari Chef Mohd Zamri yang juga pensyarah di Taylor’s University.
Tengok rupa pun dah meleleh air liur dibuatnya, gerenti lazat. Cubalah nanti ya.
1.BEGEDIL AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Bahan begedil :
Bahan Sos :
CARA MEMASAK: Cara membuat begedil: 1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masakkan ayam bersama garam dan lada sulah hingga kering. 2. Ubi kentang yang telah dimasak dilenyek halus dalam satu bekas. 3. Kemudian masukkan ayam ke dalam ubi kentang, keju parmesan dan bawang putih goreng. 4. Masukkan sedikit tepung, serbuk ketumbar dan serbuk perasa. 5. Gaulkan hingga sebati. 6. Bentukkan bulat, masukkan keju gruyere yang dipotong dadu dan tekan rata sedikit, taburkan sedikit tepung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul. 7. Panaskan kuali dan goreng sehingga kuning keemasan. 8. Hidangkan begedil dimakan bersama sos keju dan sos cili Thai.
Cara membuat sos keju segera : 1. Gaulkan serbuk keju segera bersama air panas.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 30 – 50 minit Cara memasak : Menggoreng Jenis masakan : Sajian asia fusion Keistimewaan : Sajian ringkas dan cepat dimasak lagi dan mengenyangkan
INFO CHEF : Hati-hati bila menambah tepung ke dalam begedil kerana jika terlebih akan menyebabkan begedil menjadi keras.
2.CASSEROLE CHICKEN WITH ZUCCHINI & SPINACH
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK: Cara membuat Casserole Ayam: 1. Ayam diperap dengan garam dan lada sulah 2. Bakar atas kuali dengan sedikit minyak untuk dapatkan warna kuning keemasan. Ketepikan. 3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang Holland dan bawang putih dan masukkan krim masakan. 4. Masukkan keju parmesan sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga pekat. Ketepikan sos keju ini sebentar. 5. Masukkan ayam yang sudah dibakar tadi dalam mangkuk casserole bersama zucchini dan bayam yang telah direbus. 6. Ambil sos keju dan taburkan sos keju di atas ayam dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit. 7. Boleh dihidangkan semasa panas.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 30 – 40 minit Cara memasak : Bakar dalam ketuhar Jenis masakan : Sajian barat Keistimewaan : Sajian ini sesuai untuk makan malam
INFO CHEF : Usah membuat sos yang terlalu pekat kerana ia menenggelamkan keenakan rasa bayam dalam ayam.
HONEY LEMON CHICKEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan honey lemon :
Bahan ayam :
CARA MEMASAK: Cara membuat sos honey lemon: 1. Masak jus lemon, sos plum dan madu sehingga pekat dalam periuk. 2. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air. 3. Kacau adunan hingga sebati. 4. Biarkan adunan seketika untuk sejuk
Cara membuat honey lemon chicken: 1. Ayam dibasuh dan keringkan. 2. Gaulkan ayam dengan tepung jagung dan garam. 3. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu. 2. Masukkan ayam, bawang putih dan garam. 3. Selepas itu masukkan sos honey lemon 4. Kacau hingga sos melekat pada ayam 5. Susun ayam dalam dulang pembakar dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit 6. Setiap 6 minit salut ayam dengan sos dan bakar hingga kuning keemasan, 7. Hidangkan ketika panas bersama sos.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 30 – 45 minit Cara memasak : Tumis dan Bakar Jenis masakan : Sajian Asia Keistimewaan : Sajian ayam bermadu yang masam manis.
INFO CHEF : Jika sos terlalu masam, campurkan lebih madu atau masukkan gula sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tajaan Pinggan Mangkuk : RUSLIZA MD DRUS
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Makanan western paling popular di sediakan bila berada di restoran mahupun di gerai jer. Nak lagi sedap apa kata buat sendiri lagi puas hati habis berpuluh ringgit tapi boleh ulang makan berkali-kali. Memang best!
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Sos Lada Hitam
Coleslaw
Kongsi resipi: Azahari Abdullah
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!