
Bersahur mempunyai banyak manfaatnya. Selain mendapatkan tenaga untuk melakukan rutin harian, sahur juga membawa keberkatan dalam hidup dan pahala yang dijanjikan Allah. Salah satu lauk yang senang nak dimasak adalah ayam goreng kunyit. Simple je.
Rasa enak ayam yang digoreng garing dengan kunyit hidup. Tambah lagi rasa pedas dari lada hitam dan cili padi yang menambahkan selera anda.
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
- Ayam (dada ayam)
- Kunyit hidup
- Bawang putih
- Cili padi
- Bawang Holland
- Kacang Panjang
- Holland Peas
- Lada hitam
- Kicap soya cair
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk kunyit dan bawang putih sehingga agak-agak lumat.
2. Masukkan cili padi tumbuk ala ala pecah.
3. Masukkan bahan-bahan ini didalam bekas ayam yang telah dihiris halus tak berapa nak halus.
4. Satu sudu setengah kicap cair.
5. Setengah sudu lada hitam.
6. Gaul sehingga sebati. Tidak perlu letak garam sebab sudah ada kicap cair tetapi jika tidak ada boleh tukar kepada garam.
7. Panaskan minyak…sepanas panasnya…minyak ngam2 sama level ngan ayam…sebab nak bagi masak sekata….
8. Bila bahan goreng sudah hampir garing. Keluarkan minyak dan tapis. Tinggalk
9. Masukkan sayur tetapi tidak perlu lama sebab layu nanti kecut. Kilas 2 atau 3 kali sayur dengan isi ayam dan tutup api. Rasa jika tawar boleh tabur kan sedikit garam.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Arbi Mohd Arbi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lima Sajian Korea Popular, Pedas Berempah Sedap Sangat Nih.

Masakan Korea memang kaya dengan penggunaan rempah dan cilinya tersendiri.Sajiannya Korea memang banyak menggunakan kimchi, gochujang ( pes cili Korea), Gochugaru (serbuk cili Korea) dan lada hitam dalam ramuan masakannya.
Kalau anda peminat drama Korea, sajian ini pasti tidak asing lagi. Nah, 5 resipi ni adalahair tangan tenaga pengajar IKBN, Peretak, Kuala Kubu Baru , Selangor.
Jom cuba resipi dari Norshazila Mohamed Rahman, Norazilah Rahman dan Harmayah Argadan, ‘follow’ resipinya ternyata lazat berempah.
.
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
- 200gm dangmyeon @ suhun Korea
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
- 2 ekor sotong | dihiris
- 10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
- ¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
- 3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
- 1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
- Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
- 2 sudu makan kicap cair
- ½ sudu makan gula
- 2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
- 130gm tteokbokki * kek beras panjang
- 1 keping ikan | dihiris
- 2 keping fucuk ikan | dihiris
- 113gm kobis | dihiris
- 3 cawan stok ikan bilis @ air
- 3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu makan bawang putih | cincang
- Daun bawang secukupnya | dihiris serong
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 450gm dada ayam | dipotong dadu
- ¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
- 2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
- 2 sudu teh kicap cair
- 2 sudu teh minyak bijan
- 3 sudu makan minyak masak
- ¼ sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu makan madu
- 3 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu teh halia dipotong halus
- 2 keping keju
- 3 sudu makan air
- Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
- 6 keping kepak ayam
- ½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
- ½ cawan tepung ubi kentang
- 2 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
- 1 sudu makan madu
- 4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
- 3 ulas bawang putih | cincang
- ½ sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu makan minyak bijan
- ½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 150gm tuna
- 340gm kimchi | dihiris
- 1 sudu makan mentega
- 2 ½ cawan air
- 1 sudu makan gochugaru
- ½ cawan jus air kimchi
- 230gm tauhu | dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
RESIPI : NORSHAZILA MOHAMED RAHMAN, NORAZILAH ABD RAHMAN & HARMAYAH ARGADAN
Terima kasih : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak, Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah, Kuala Kubu Baru, Selangor.
ANDA INGIN MENYIMPAN BAHAN BASAH AGAR SENTIASA SEGAR, JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Sajian Sedap Dari 6 Negara Asia . Idea Inovatif Juadah Rumah Terbuka
RESIPI YANG INI PUN MENARIK JUGAK :
Kari Ayam Kampung Pekat Kerala Dari India & Langkah Buat Chapati Ori .
6 Resipi Yang Ringkas & Sangat Mudah Disediakan Di Rumah.

Selalu hujung minggu cuti masak kan? Jadi, saya nak kongsikan 5 resipi yang ringkas untuk hari Isnin sehingga Jumaat. Resipi yang akan saya kongsikan ini berasaskan Ayam, Daging, dan Tempe. Ada satu lauk ni je sehari pun takpe!
Nak fikir lauk apa nak masak setiap hari bukan benda yang mudah, sebagai surirumah pasti risau masakan yang disediakan tak dijamah kerana tidak bersesuaian dengan citarasa ahli keluarga. Tapi tidak mengapa, saya pasti menu yang bakal saya kongsikan ni boleh menepati citarasa sekeluarga. Tinggal masak nasi dah boleh santap menu ni semua. Jom cuba!
TEMPE PENYET
BAHAN-BAHAN:
3 biji Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
10 biji Cili Padi Merah
1 biji Tomato
Garam
Perasa
4 keping Tempe
Serbuk Kunyit
Garam
CARA PENYEDIAAN:
DAGING SAMBAL BUNGA KANTAN
BAHAN-BAHAN:
(KISAR)
2 biji Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
2 inci Halia
BAHAN-BAHAN LAIN:
500gm Daging
Bawang Holland
Daun Ketumbar
Bunga Kantan
2 sudu makan Sos Cili
2 sudu makan Kicap Manis
Perasa
Garam
Gula
5 sudu makan Cili Kisar
Minyak
CARA PENYEDIAAN:
PAD KRA PAO
BAHAN-BAHAN:
2 keping dada Ayam -dicincang
5 ulas Bawang Putih -ditumbuk
3-4 biji Cili Padi -dihiris
2 sudu makan Sos Tiram
2 sudu makan Kicap Manis
2 sudu makan Sos Ikan
Serbuk Perasa
Thai Basil
Minyak
CARA PENYEDIAAN:
DAGING GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
500gm Daging
Minyak
10 ulas Bawang Putih
10 biji Cili Padi
2 sudu besar Sos Tiram
Garam
Perasa
CARA PENYEDIAAN:
SUP AYAM ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
1 batang Kayu Manis
4 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
3 Cengkih
1 sudu besar Lada Hitam biji
3-4 sudu besar Minyak
1-2 biji Bawang Merah
4-5 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
1 batang Serai
Daun Ketumbar
Ayam
1 sudu besar Serbuk Ketumbar
1 batang lobak Merah
1 batang Saderi
Air
1 kiub Pati Ayam
2 sudu besar Sos Ikan
2 helai daun Limau Purut
1/2 biji bawang Holland
10 tangkai Cili Padi
1-2 biji Tomato
Garam
Jus Limau Nipis
CARA PENYEDIAAN:
AYAM KENTANG BALADO
BAHAN-BAHAN:
(KISAR)
6 biji Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/4 inci Halia
5 biji Cili Besar Hijau
15 biji Cili Padi Merah
1 biji Tomato
BAHAN-BAHAN LAIN:
500gm Ayam
Serbuk Kunyit
Garam
1 biji Tomato
Kentang
CARA PENYEDIAAN:
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ayam Goreng Serai, Bukan Isi Je Best, Serdak Pun Sedap

Jom cuba resipi Ayam Goreng Serai Thai perkongsian saudari Khadijah Jaafar. Jika biasa kita menikmati sajian Ayam Goreng Kunyit, apa kata kali ini tukar sedikit resipinya dengan mencuba sesuatu yang baru. Pasti lebih berselera dan tidak jemu dimakan. Lain dari rasa ayam goreng yang biasa kita nikmati tu. Cubalah!
CARA MASAK AYAM GORENG SERAI THAI
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – dipotong sederhana kecil
3 batang serai
5 ulas bawang putih
2 akar ketumbar
2 sudu kecil lada hitam – beli online disini
2 sudu besar sos tiram – beli online disini
1 sudu besar sos ikan – beli online disini
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung jagung – beli online disini
Daun limau purut – dihiris halus
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1.Potong serai panjang lebih kurang 4 cm. Ia bertujuan supaya bila serai ditumbuk, seratnya jadi cantik dan panjang-panjang. Bila goreng nanti jadi rangup.
2. Tumbuk serai kasar-kasar sahaja.
3. Ini bahan tumbuk untuk perapan: bawang putih, akar daun ketumbar dan lada hitam.
4. Tumbuk bahan perapan tapi tak perlu terlalu hancur. Kasar sedikit pun tidak mengapa.
5. Masukkan semua bahan (kecuali daun limau purut) bersama ayam ke dalam mangkuk. Daun limau purut untuk ditaburkan di akhir sekali.
6. Sambil tu carik-carikkan serai supaya tidak bergumpal. Jika bergumpal, nanti bila digoreng hasilnya jadi tidak cantik.
7. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga nampak agak garing. Angkat & toskan.
8. Ayam Goreng Serai siap disediakan. Taburkan hirisan daun limau purut untuk menaikkan lagi keenakan menu ini. Aya mini juga enak dicicah bersama Sos Cili Thai.
Kredit resipi & foto: Khadijah Jaafar
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official