Apam Kampung Pandan Berinti, Gebu Memang Puas Makan

Share

Sapa saja yang tidak menyukai apam. Dah la lembut, gebu memang ketagih nak makan. Apam kampung pandan berinti ini semerbak harum baunya kerana menggunakan air pandan. Nak mudah buat, gunakan acuan lompang.


Apam kampung pandan berinti
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 1/4 air pandan
1 sudu makan yis, dalam 5 gm-BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan gula
Sedikit pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI
Campurkan semua.Perap hingga kembang.

Inti.
1.Kelapa parut muda, gula merah, sedikit gula putih, sedikit garam. daun pandan.Masak hingga kering.


2.Taburkan tepung sikit supaya senang dibentuk bulat kecil-kecil.
3.Acuan sapu minyak.
4.Pengukus panaskan dulu.
5.Adunan dah kembang, dikacau lagi.Letak dalam acuan 1/2 saja.

6.Kemudian letak inti.Letak lagi adunan.Buat sampai habis.


7.Kukus dalam 15 minit.
*Nak banyak adunan buat 2 kali ganda.
Kredit: Badariah Abdrahman

IKLAN