Aneka resipi masakan kenduri kahwin yang popular. Lauk di majlis perkahwinan ni boleh je dijadikan menu majlis-majlis yang lain ataupun sebagai menu makan tengah hari. Masak sendiri pun boleh, senang je.
Jom kita cuba!
NASI HUJAN PANAS
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi
1-2 sudu besar minyak masak
1-2 sudu besar mentega
1-2 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
2 cawan susu cair
2 ½ cawan air
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
1-2 sudu kecil gula
Pewarna kuning
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
500g daging
2 batang serai | diketuk
1 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato | dihiris nipis
Kicap manis secukupnya
BAHAN-BAHAN PERAPAN:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS:
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
Ads
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat Mencuba!
PAJERI NANAS
BAHAN-BAHAN KISAR:
3 biji bawang merah
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
Sedikit air
BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pandan
3 sekawan
Daun kari
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk cili
Air secukupnya
1 ketul kecil gula melaka
1 tin kiub nanas
2 sudu makan kerisik
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
RENDANG DAGING REMPAH
BAHAN-BAHAN:
600gm daging – potong kecil
1 cawan santan
1 peket BESTARI Pracampur Serbuk Kari Segera Daging
2 sudu teh BESTARI Stok Ayam
Minyak masak secukupnya
1 helai daun kunyit – siat-siat
2-3 helai daun limau purut – siat-siat
Air secukupnya
Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!
Ads
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Serbuk kunyit
Garam
1 tangkai daun kari
½ mangkuk air asam jawa
3-4 sudu besar sos cili
Sos cili
1 biji bawang besar
1 keping gula melaka
2 sudu besar sos tiram
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
2 inci halia
6-8 biji bawang putih
2 batang serai – dihiris nipis
15-20 biji cili kering
Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!
DALCA DAGING CINCANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak
2 sudu makan cili boh
3 sudu makan serbuk kari daging
150gm daging cincang
Air
100gm kacang dhal (rendam semalaman)
100ml santan
Kentang
Lobak merah
Terung bulat
Kacang panjang
Garam
Air asam jawa
2 biji cili hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Masyarakat cinamat terkenal dengan sajian mi. Hanya menggunakan bahan-bahan yang ringkas, namun hasil hidangan memang enak dan punya rasa yang tersendiri. Antara bahan yang biasa digunakan dalam masakan adalah minyak bijan, bawang putih, sos tiram dan kicap. Agak berbeza dengan sajian mi goreng masyarakat melayu yang lebih banyak menggunakan bahan-bahan seperti bawang merah, ikan bilis dan cili. Nak cuba masak untuk keluarga anda? Jom cuba resipi di bawah ini.
MEE WANTAN BIJAN
BAHAN-BAHAN:
1 paket An’Nur Mee Wantan Sup
200gm hirisan isi ayam
1 sudu makan kicap cair
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh sos tiram
1/2 sudu teh gula
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh bijan | simpan sedikit untuk hiasan
1 sudu teh minyak bawang putih yang ditumis
150gm air
CARA MEMASAK:
Rebus mi wantan sehingga kembang. Toskan airnya dan ketepikan.
Panaskan minyak bijan dan minyak bawang. Masukkan kicap cair, kicap pekat, sos tiram, gula, serbuk lada putih dan air. Tumis hingga naik bau.
Kemudian masukkan kepingan isi ayam dan masak sehingga lembut dan wangi. Masukkan juga sedikit bijan.
Tambahkan An’Nur Mee Wantan. Gaul sebati dan hidangkan ke dalam pinggan.
Tabur lebihan bijan dan hiaskan dengan isi ayam diatasnya.
Sedia untuk dihidangkan.
Info Chef : Serbuk lada ptih boleh diganti dengan perencah sup ayam An’Nur.
MEE AYAM
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam
2 biji bawang besar Holland | dihiris bulat
4 sudu makan minyak masak
4 ulas bawang putih | dikisar
4 biji bawang merah | dikisar
1cm halia | dikisar
1cm lengkuas | dikisar
1 sudu teh biji ketumbar | dikisar
2 batang serai
4 helai daun limau purut
1 paket An’Nur Mee Wantan Sup | dicelur hingga lembut
2 paket An’Nur Perencah Sup
Sedikit Pak Choy | dicelur
1 biji telur | direbus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan air dan rebus ayam sehingga masak. Asingkan air rebusan untuk dijadikan kuah sup.
Panaskan minyak dan tumis bawang Holland sehingga layu. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar.
Masukkan serai dan daun limau purut. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
Tambahkan sedikit air, ayam dan perencah sup An’Nur. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukup rasa. Biarkan mendidih dan angkat.
Tuangkan kuah sup ke dalam mangkuk berisi mi wantan. Letakkan isi ayam, pak choy dan telur rebus.
Nikmati segera.
Info Chef : Tambah hirisan cili padi untuk rasa pedas.
CLAYPOT HOKKIEN MEE WANTAN
BAHAN-BAHAN:
1 paket An’Nur Mee Wantan Sup Ayam | direbus hingga kembang dan ditoskan
7 biji telur
100gm kubis cina / pak choy
10gm lobak merah
20gm cendawan straw / cendawan butang
2 ulas bawang putih | ditumbuk kasar
100gm isi ayam | dihiris
Sedikit cili merah | hiasan
Sedikit bawang goreng | hiasan
Sedikit minyak masak
BAHAN PERASA:
3 sudu makan kicap masin
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
2 paket perencah sup ayam An’Nur
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan gula
800ml air rebusan ayam
BAHAN PEMEKAT KUAH:
1/4 sudu teh garam bukit
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh tepung jagung
1/4 sudu teh lada putih
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak. Tumis bawang putih sehingga wangi.
Kemudian masukkan sayur-sayuran, cendawan dan ayam. Gaul rata.
Seterusnya masukkan mi wantan, bahan perasa, air rebusan ayam dan bahan pemekat. Biarkan seketika.
Angkat dan masukkan ke dalam claypot. Masak lagi sehingga kuah sedikit pekat.
Pecahkan telur di atasnya. Sedia untuk dinikmati.
Info Chef : Selain isi ayam, boleh juga menggunakan udang atau sotong.
BAN MEE TEOW KICAP SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
1 paket An’Nur Mee Teow Sup Ayam | direbus hingga kembang dan toskan
2 ekor sotong besar | dihiris dan dicelur
10 ekor udang saiz sederhana | dicelur
100gm pak choy / chye sim | dicelur
3 ulas bawang putih | ditumbuk
Sedikit minyak masak
BAHAN SUP:
2 paket perencah sup ayam An’Nur
800gm air
Daun sup dan daun ketumbar secukupnya
BAHAN KICAP BAN MEE:
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh sos tiram
1/2 paket perencah ayam
1 sudu teh minyak bijan
150gm air
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi.
Masukkan bahan kicap ban mee dan air. Biarkan mendidih.
Kemudian masukkan mee teow, sotong, udang dan sayur. Kacau sehingga kicap kering. Angkat dan hidangkan.
Tabur bawang goreng dan hirisan cili potong. Nikmati segera.
Info Chef : Jika sukakan mi yang sedikit berkuah, tambah sedikit air rebusan ayam.
YIN YONG
BAHAN-BAHAN:
1 paket An’Nur Mee Teow Sup Ayam | direbus hingga kembang
2 ulas bawang putih | ditumbuk kasar
1 sudu teh minyak bijan
1 inci halia | dihiris
1 tangkai sawi | dihiris
3 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang
300gm isi ayam
2 biji telur
250gm air
1 sudu makan kicap pekat
Sedikit minyak masak
BAHAN PEMEKAT KUAH:
1 sudu teh kicap cair
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh sos tiram
2 sudu makan tepung jagung
1 paket perencah sup ayam
100gm air | dibancuh bersama bahan-bahan diatas.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak bijan dan tumis 1 ulas bawang putih. Masukkan mee teow bersama 1 sudu makan kicap pekat. Gaul sehingga warna kicap sama rata. Angkat dan ketepikan.
Dalam kuali berasingan, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan air.
Kemudian masukkan sawi, isi ayam, udang dan sotong. Gaul rata.
Tuangkan bahan pemekat kuah dan kacau sehingga kuah sedikit pekat.
Pecahkan telur dan pukul sedikit. Masukkan ke dalam kuah sedikit demi sedikit.
Masukkan 1 paket sup ayam An’Nur dan kacau sehingga cukup rasa.
Angkat dan tuangkan kuah Yin Yong ke atas mee teow tadi.
Hidangkan segera.
Info Chef : Enak dinikmati bersama sambal belacan atau cili kicap.
MEE WANTAN YEE MEE MAKANAN LAUT
BAHAN-BAHAN:
1 paket An’Nur Mee Wantan Sup Ayam | direbus hingga lembut
4 ulas bawang putih | dicincang halus
3 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang
1 tangkai Chye Sim
Sedikit lobak merah
1 paket cendawan butang
3 sudu makan tepung jagung | untuk pekatkan kuah
1 biji telur
Minyak masak secukupnya
BAHAN PERAP:
1 paket perencah sup ayam
1/2 sudu teh gula
1 sudu teh tepung jagung
BAHAN PERASA:
700ml air
1 sudu makan sos tiram
Kicap cair secukup rasa
1 paket perencah sup ayam An’Nur
1 sudu teh minyak bijan
CARA MEMASAK:
Gaul udang dan sotong bersama bahan perap. Biarkan seketika.
Panaskan minyak dan goreng mi wantan sehingga perang dan sedikit garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan.
Dalam kuali berasingan, tumis bawang putih sehingga wangi.
Kemudian masukkan air, perencah sup ayam, sos tiram, kicap cair, sotong, udang, cendawan, chye sim dan lobak merah. Masak hingga sayur lembut.
Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Biarkan memekat.
Tuang minyak bijan dan pecahkan telur. Biarkan seketika dan angkat.
Tuangkan kuah ke atas mi yang telah digoreng tadi.
Nikmati segera.
Info Chef : Tabur bawang goreng dan daun sup untuk menaikkan rasa.
Sedapnya kalau boleh menikmati Hokkaido Creamy Custard Honey ni. Jika sejuk, lagi nikmat rasanya. Bagi anda yang suka ‘baking’ dan nak cuba buat Hokkaido Creamy Custard Honey ni, saudari Dhia Aqilah ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Panaskan oven suhu 170C 2. Ayak bahan-bahan yang perlu diayak. Ketepikan. 3. Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim. 4. Masukkan creamy vanila, susu segar dan minyak. Kacau sebati. 5. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan. 6. Pukul bahan B hingga bertanduk @ menjadi meringue (tanda meringue menjadi bila bekas diterbalikkan, adunan tak jatuh ). 7. Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik hingga rata. 8. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas hingga 3/4 penuh. Bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak.
CARA MEMASAK: 1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. 2. Kacau sehingga tidak berketul dan pekat menggunakan api perlahan. Padamkan api. 3. Bila sudah sejuk, paipkan adunan ke dalam kek hokkaido menggunakan pipping beg. Siap dihidang.
Kalau terasa nak makan kari mamak, boleh je cuba buat sendiri. Resipi ini dikatakan gabungan antara kari cara mamak dan kari cara Melayu. Bolehlah cuba. Resipi dikongsikan oleh pengguna facebook, Bunga di facebook group RASA Share Resipi.
KARI KEPALA IKAN NYOK-NYOK
BAHAN ASAS
2 ketul kepala ikan nyok-nyok (basuh dan bersihkan dengan asam limau serta asam jawa)
BAHAN A
Minyak masak untuk menumis
1 sudu makan halba campur
4 ulas bawang merah (dipotong nipis)
5 tangkai daun kari (dikoyak untuk lebih menaikkan aroma apabila ditumis)
5 senduk makan minyak masak (dipanaskan dalam kuali dengan api yang kecil)
BAHAN B
3 bungkus kecil rempah kari
1 cawan air
BAHAN C
3 cawan santan pekat
2 cawan air asam jawa pekat
Air secukupnya
BAHAN D
10 biji kacang bendi (dipotong dua)
4 biji tomato masak (dibelah dua)
4 biji cili hijau (dibelah dua)
Gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUAT
1. Tumis BAHAN A sehingga naik bau.
2. Masukkan BAHAN B. Kacau sebati dan biarkan pecah minyak dengan api perlahan.
3. Masukkan pula BAHAN C. Kacau sekata dan masukkan pula BAHAN ASAS iaitu kepala ikan. Biarkan mendidih sebentar supaya kepala ikan masak sekata. Kuah perlu dikacau sentiasa secara perlahan-lahan supaya santan tidak pecah minyak.
4. Masukkan BAHAN D. Tutup kuali. Biarkan mendidih perlahan supaya BAHAN D masak sekata.
Resipi kek mentega sedap & mudah. 15 variasi moden (pandan, strawberi, lemon, nenas, marble, oreo & banyak lagi). Ikut langkah satu per satu, confirm jadi!