![Untitled design (17) (1) (1) (1)](https://cdn.rasa.my/2024/05/Untitled-design-17-1-1-1-696x398.png)
Aneka resipi masakan bersantan, sedap dan menyelerakan. Tidak dinafikan masakan bersantan memang sedap hingga menjadi kegemaran masyarakat Malaysia. Macam-macam hidangan boleh dimasak dengan menggunakan santan. Sama ada ayam, daging, sayur, atau pun makanan laut. Sedap terangkat.
Jadi jom kita tengok apa yang RASA kongsikan untuk anda semua!
LEMAK CILI API CENDAWAN
AYAM MASAK KAPITAN
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam dipotong kecil
1 mangkuk minyak
1 sudu besar cili kisar
3 helai daun limau purut
2 sudu jus limau
santan
1/2 kiub ikan bilis
BAHAN-BAHAN KISAR:
5 biji buah keras
seulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
5 biji cili padi
1 inci halia
3 batang serai
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
LALA TUMIS SERAI
UDANG MASAK KERISIK
BAHAN-BAHAN:
1kg udang
55ml santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan serbuk kunyit
Garam
Perasa
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TELUR DADAR LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
Garam
1/2 biji bawang holland
2 biji cili merah
2-3 ulas bawang putih
8-10 biji cili padi
Air
Minyak
2 batang serai
Asam keping
3-4 helai daun limau
1 sudu kecil serbuk kunyit
100ml santan pekat
Perasa
Gula
Sehelai daun kunyit
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GULAI DAGING BATANG PISANG
Bahan-bahan:
2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah
10 biji cili padi hijau
1 sudu makan ketumbar
2 batang serai – ketuk
500gram daging cincang – rebus empuk
2 helai daun salam
1 mangkuk empulur pisang – bersihkan & rebus empuk
500ml santan pekat**
500ml santan cair**
Lada sulah, gula & garam halus secukup rasa
Air secukupnya
CREAMY COCONUT PUDDING
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
300ml santan (150ml santan pekat + 150ml air)
Butter
Tepung gandum
Aluminium cup
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KARI HIJAU THAI
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | Dibelah 4
3 biji tomato | Dibelah 4
Daun ketumbar | Dihiris nipis
6-10 ketul ayam
200ml santan pekat | 500 ml kalau santan cair
Sedikit air
Garam
Gula
3 helai daun limau purut
2 keping asam keping
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
7 biji cili padi hijau
3 biji cili hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI