Ini berita baik untuk korang yang menghidap darah tinggi? Atau sedang menjauhi penyakit pembunuh senyap ini. Sebaliknya sebelum berhadapan dengan masalah kesihatan yang lebih serius seperti penyakit jantung, buah pinggang, stroke dan lain-lain, korang boleh amalkan pengambilan lima makanan sihat ini sebagai langkah awal pencegahan penyakit tekanan darah tinggi.

Amalkan 6 Makanan Ini, Bantu Turunkan Tekanan Darah Tinggi.

Minyak Zaitun

Minyak zaitun satu contoh lemak sehat yang mengandung polifenol, berperan untuk mengatasi peradangan yang membantu mengurangi tekanan darah. Minyak zaitun juga alternatif menggantikan beberapa bahan masakan, seperti minyak, margarin dan mentega.Amalkan 6 Makanan Ini, Bantu Turunkan Tekanan Darah Tinggi.

Dark Chocolate

Selain sedap dark chocolate juga bermanfaat membantu mengurangi tekanan darah tinggi. Salah satu bahan dasar coklat, koko mengandung flavonoid yang boleh melebarkan pembuluh darah.  Secara tidak langsung peredaran darah menjadi lacar dan tekanan darah akan turun dan mengurangkan risiko penyakit berkaitan  kardiovaskular.

Amalkan 6 Makanan Ini, Bantu Turunkan Tekanan Darah Tinggi.

IKLAN

Pistachio

Pistachio selain sedap sebagai kudapan, ia juga boleh dipelbagaikan cara pengambilannya. Kekacang ini dikatakan  mampu menurunkan tekanan darah dengan mengurangi resistensi pembuluh darah perifer, atau pengetatan pembuluh darah, degup jantung. Beberapa sumber juga mengatakan bahawa salah satu cara efektif menurunkan tekanan darah adalah dengan diet pistachio.

Amalkan 6 Makanan Ini, Bantu Turunkan Tekanan Darah Tinggi.

Salmon

IKLAN

Salmon merupakan salah satu sumber protein yang baik, kaya dengan omega-3, yang baik untuk menurunkan tekanan darah, mengurangi peradangan, dan menurunkan trigliserida. Selain itu, ikan ini juga merupakan sumber vitamin D yang juga berfungsi untuk menurunkan tekanan darah.

Amalkan 6 Makanan Ini, Bantu Turunkan Tekanan Darah Tinggi.

Ubi Bit

Bit mengandung oksida nitrat yang membantu membuka pembuluh darah dan menurunkan tekanan darah. Hebatnya lagi, nitrat yang terkandung dalam bit ini mampu menurunkan tekanan darah hanya dalam waktu 24 jam.

IKLAN

Amalkan 6 Makanan Ini, Bantu Turunkan Tekanan Darah Tinggi.

Sayuran Hijau

Sayuran hijau mengandung kalium dikatakan mampu membuang lebihan natrium yang ada di dalam buah pinggang  melalui pembuangan urin. Proses ini membantu tekanan darah menurun dan menjadi lebih stabil.

Untuk mendapatkan efek yang terbaik, ambil  sayuran hijau yang masih segar kerana sayuran hijau yang masih segar mengandung lebih banyak zat dan vitamin.

Selain menjaga pola makan, kamu juga perlu bersenan dan hindari dari stres stres.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI