Adik-adik yang ingin menceburi laluan kerjaya dalam kulinari, perhotelan, restoran atau industri makanan, Akademi Juarasa boleh dijadikan pilihan. Nak jadi usahawan penyediaan dan pembuatan makanan pun boleh.

Akademi Juarasa ni dimiliki sepenuhnya oleh Bumiputra. Pusat bertauliah kemahiran yang diiktiraf Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Kementerian Sumber Manusia.

Tn Hj Muhammad Yusof Ong (berkopiah putih di tengah)

Kalau nak tahu Pengurus Akademi Juarasa Sdn. Bhd, Tn. Hj Muhammad Yusof Ong Abdullah adalah usahawan Restoran Cina Muslim yang mempunyai minat mendalam dalam kulinari dan mahu membantu anak-anak muda yang meminati dalam bidang ini.

Visi Akademi ini adalah menyediakan pusat pembelajaran pelbagai kemahiran yang kondusif bagi memenuhi keperluan latihan dan industri seiring dengan wawasan Jabatan Pembangunan Kemahiran di bawah Kementerian Sumber Manusia. Mahu melahirkan graduan berkualiti dan terampil dalam bidang seni kulinari dan hospitaliti.

Permohonan terbuka kepada lepasan PT 3, SPM dan STPM berusia 16 hingga 35 tahun dan perlu mengemukakan sijil berhenti sekolah. Mula lagi awal lagi baik.

Permohonan yang ditawarkan oleh Akademi Juarasa adalah Bidang Seni Kulinari, Kursus Penyediaan dan Pembuatan Makanan Tahap 2 & 3. Tahap 2 adalah untuk tempoh 9 bulan dan Tahap 3 pula selama setahun.

IKLAN

Pembelajaran pada Tahap 2 adalah lebih kepada pengenalan teknik-teknik memasak seperti memasak, stok, sup, makanan panas, menu utama, pembuka selera, sarapan pagi, pencuci mulu dan penyediaan katering.

Asas memasak juga diterapkan seperti asas penyelenggaraan peralatan dapur, ‘butchering’ dn ‘stewarding’. Pada tahap ini pelajar sudah berkemahiran dan berkebolehan dalam bidang perhotelan

Pada Tahap 3 pembelajaran lebih terarah kepada penghasilan sesuatu produk di mana persediaan pelajar untuk melangkah ke alam industri atau pekerjaan. Pelajar akan menerima Sijil Kemahiran Malaysia (tahap 2 dan tahap 3) yang diperakui oleh JPK.

Kemudahan yang disediakan adalah asrama, bilik kuliah berhawa dingin , dapur amali yang kondusif dan latihan industri di hotel dan resort bertaraf tiga hingga lima bintang.

IKLAN

Usah bimbang ada Pinjaman Yuran Pembelajaran & Elaun Sara Diri oleh Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) (pilihan dan terhad) dan elaun sara diri RM 400 sebulan pada yang layak.

NAMA INSTITUSI : Akademi Juarasa
LOKASI : NO 8-G & 8-1 Jln Bidara 7/1, Saujana Utama, Sg Buloh, Selangor
EMEL : juarasa.akademi @ gmail.com, FB : Akademi Juarasa

 

ANDA MUNGKIN JUGA INGIN MENCARI PETI SEJUK TERKINI YANG MENGEKALKAN KESEGARAN MAKANAN, JOM LAYARINYA DI SINI.

IKLAN

ANDA MUNGKIN MEMINATI VIDEO MASAKAN MENARIK INI :

DAN JUGA RESIPI HEBAT INI :

Kek Tornado Chocolate Cheese Cake ‘Viral’ Yang Bikin Ketagih

https://www.rasa.my/kek-marjerin-tak-pernah-jemu-makan/

Kek Cempedak Harum Serumah, Memang Super Sedap.