Kita selalu diingatkan tentang pentingnya minum air dalam jumlah yang cukup, Lebih kurang lapan gelas sehari. Lagi gula minum air suam sebenarnya boleh memberi manfaat jika dilakukan secara rutin.

Air Suam Baik Untuk Kesihatan Tubuh, Ini Sepuluh Manfaatnya.
Dalam perubatan Cina dan India kuno mempercayai bahawa memulakan hari dengan segelas air suam boleh melancarkan sistem penghadamann dan memberi beberapa manfaat kesihatan. Kajian menemukan air suam bolehmelancarkan hidung tersumbat dan membuat kita merasa lebih tenang.

Air Suam Baik Untuk Kesihatan Tubuh, Ini Sepuluh Manfaatnya.
Foto : ifeomaobeh.blogspot.com

Jom tengok 10 kebaikannya untuk badan :

1. MELANCARKAN SISTEM PENGHADAMAN

Melancarkan sistem penghadaman, minum air suam dipercayai mampu melegakan dan mengaktifkan saluran penghadaman. Sebabnya organ pencernaan akan terhidrasi lebih baik dan mampu membuang makanan dengan lebih cepat seiring dengan mengalirnya air suam melalui perut dan usus. Selain itu, air suam bertindak melancarkan sistem penghadaman itu sendiri.

2. MERAWAT SEMBELIT

Salah satu masalah perut yang sering dialami kerana kurangnya air adalah sembelit. Sembelit disebabkan kerana mendapan kotoran pada usus yang mengurangkan kerja saluran usus besar. Sembelit menyukarkan buang air besar bahkan bagi sesetengah orang, buang air besar boleh menjadi sangat menyakitkan.

Minumlah segelas air suam di pagi hari untuk meredakan sembelit dan meningkatkan kerja usus besar. Minum air suam berupaya membantu usus untuk mengeluarkan kotoran dari dalam tubuh.

IKLAN

3. MELEGAKAN HIDUNG TERSUMBAT

Melegakan hidung tersumbat wap hangat dari air panas boleh melegakan sakit kepala kerana hidung tersumbat. Gunakan wap tersebut untuk melegakan hidung tersumbat dan membran mukos pada leher boleh dicegah daripada terbentuk apabila kita minum air suam.

4. MELEGAKAN SISTEM SARAF

Minum air suam dipercayai dapat membantu melegakan sistem saraf pusat dan dan bertindak sebagai pelincir dalam tubuh kita. Dengan fungsi sistem saraf yang optimum, fungsi tubuh kita akan berjalan dengan baik dan minimumkan rasa sakit.

5. MENURUNKAN BERAT BADAN

IKLAN
Air Suam Baik Untuk Kesihatan Tubuh, Ini Sepuluh Manfaatnya.
Foto : swirled.com

Minum air suam juga membantu mengurangkan lemak dalam tubuh dan membantu menurunkan berat badan. Dengan air suam, tubuh mampu menurunkan suhu dalaman dan ini meningkatkan metabolisma. Minumlah air suam dengan campuran lemon atau madu (atau keduanya) setiap setelah makan. Lemon mengandung serat pektin yang mampu mengawal rasa lapar serta ideal untuk orang-orang yang sedang menjalani diet alkaline.

6. MELANCARKAN PEREDARAN DARAH

Air suam dapat membantu mengurangkan simpanan lemak dan melancarkan sistem saraf, dan memberi kesan kepada kelancaran peredaran darah. Air suam mampu membantu organ tubuh membawa darah lebih efektif ke seluruh tubuh.

7. MENGELUARKAN TOKSIN MELALUI PELUH

Menghilangkan racun tubuh, minum air suamakan membantu mengeluarkan racun berbahaya dalam tubuh serta membersihkan sistem tubuh kita. Jika kita meminumnya secara rutin, sistem endokrin dalam tubuh kita akan dirangsang dan menyebabkan tubuh mengeluarkan peluh. Racun dan toksin akan keluar dari tubuh melalui peluh.

IKLAN

8. MEREDAKAN SAKIT OTOT DAN SENDI

Meredakan sakit. Minum air suam dipercayai dapat melancarkan peredaran darah pada pembuluh darah, membuat otot-otot tubuh menjadi rileks. Ini akan dapat mengatasi rasa sengal daripada sendi-sendi yang sakit. Jika perut terasa sakit, sakit kepala atau sakit pada bahagian tubuh tertentu, cubalah minum air suam untuk meredakan rasa sakitnya.

9. MENGURANGKAN STRES

Air Suam Baik Untuk Kesihatan Tubuh, Ini Sepuluh Manfaatnya.
Foto : aimsindia.com

Mengawal stres. Jika anda sedang mengalami stres, minum air suam dapat meredakannya secara perlahan. Minum air suam boleh menenangkan dan merehatkan otot sehingga paras hormon kortisol (penyebab stres) menurun.

10. MENGURANGKAN SAKIT SENGGUGUT

Air Suam Baik Untuk Kesihatan Tubuh, Ini Sepuluh Manfaatnya.
Foto : medicalnewstoday.com

Mengurangkan sakit menstruasi atau senggugut. Salah satu manfaat utama minum air suam adalah membantu mengurangkan ‘cramp’ kerana senggugut. Air suam memberi kesan menenangkan dan melegakan terhadap otot perut dengan mengurangkan kekejangan dan ‘cramp’ yang sering dialami ketika mengalami haid.

Kredit :KOMPAS.COM
Teks Asal : Nabilla Tashandra

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI