Adunan Apom Solo Untuk 15 Ketul, Lembut & Gebu

Share

Nakkan apom atau apam solo yang gebu dan sedap dikunyah. Jom ikut resipi ini, perkongsian dari Shazura Shahril. Apom ni gunakan yis mauripan aje, lebih mudah diguna. Untuk bagi lembut sedikit, empunya resipi letak satu sudu kecil eno.

Apapun apom ni boleh juga kalau nak gunakan inti kelapa. Tapi kalau min memang suka inti kacang merah. Jom kita cuba resipi ini berbaloi baloi sedapnya.

APOM SOLO

BAHAN-BAHAN :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan gula
  • Garam secubit
  • 1/4 cawan minyak
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 sudu besar mauripan
  • Sedikit pewarna
  • 1 sudu kecil ENO (jika suka)

Bahan inti :
Pes kacang merah secukupnya (ada dijual di kedai bakeri)
@ pes coklat

CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan dan kacau sehingga tiada ketul ( kacau ye jgn blend)


2. Perap 1/2 jam.
3. Sambil tunggu perap tu sapu acuan dgn minyak dan gentel inti ( kcg merah@ inti nyok@ coklat etc) buh dlm acuan

4. Lepas 15 minit dh boleh panaskan kukusan. Bagi mendidih.
5. Adunan tadi bila dah naik @kembang kacau (empunya resipi masukkan satu sudu kecil eno)
6. Kacau hingga betul betul dia turun. Masukkan dlm acuan dan kukus selama 15 minit api slow ( jgn kecik sgt). Siap.
7. Nak banyak boleh gandakan, adunan ini dapat dalam 15 biji aje.

Kredit: shazura shahril

ANDA SEDANG MENCARI STEAMER ATAU ALAT PENGUKUS YANG MEMUDAHKAN ANDA MENGUKUS APAM. JOM LAYARI DI SINI.

ANDA MUNGKIN MEMINATI RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

 

IKLAN