Kata orang, Thailand syurga makanan kerana di negara ini terdapat pelbagai makanan yang sedap, murah dan segar.  Oleh itu,  kalau anda berpeluang ke Thailand jangan lupa menikmati beberapa makanan streat food yang memang terbaik dan sesuai dengan tekak kita orang Malaysia. Tapi kalau nak buat sendiri takda masalah. Berikut RASA kongsikan beberapa resipinya di sini.

DAGING GORENG DAUN SELASIH (PAD GRA PROW)

BAHAN-BAHAN:

  • 150gm daging | hiris nipis & gaul dengan 1 sudu teh minyak dan 2 sudu teh tepung jagung
  • 4 ulas bawang putih | cincang halus
  • Sedikit hirisan cili benggala
  • 1/2 biji bawang besar | hiris
  • 1 sudu teh kicap cair
  • 1 sudu  teh kicap pekat
  • 1 sudu teh sos tiram
  • 1 sudu teh gula
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 cawan daun selasih Thai
  • Sedikit daun ketumbar | untuk hiasan
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan daging hingga berubah warna. Keluarkan dan ketepikan.
  2. Masukkan sedikit minyak lagi, kemudian tumiskan bawang putih dengan cili benggala.
  3. Kacau seketika, masukkan pula bawang besar.
  4. Tumis hingga wangi dan bawang layu.
  5. Masukkan semula daging, diikuti kicap, kicap pekat, sos tiram, sos ikan dan gula.
  6. Apabila bahan sos sebati dengan daging, masukkan daun selasih.
  7. Gaul lagi hingga daun selasih layu.
  8. Tutup api dan daging sedia dihidangkan dengan nasi putih.

PAIS IKAN KARI THAI (HOR MOK PLA)

BAHAN-BAHAN:

  • 200 gram isi ikan tenggiri
  • 1 sudu makan pes kari merah
  • 150 gm santan
  • 2 sudu teh sos ikan
  • 1 sudu teh gula
  • 1 biji telur
  • 3-5 helai daun limau purut | hiris nipis
  • 10-15 helai daun selasih Thai
  • 1 biji cili merah |untuk hiasan
  • Daun pisang | untuk mangkuk

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan isi ikan tenggiri, telur, pes kari merah, sos ikan, gula dan santan dalam bekas.
  2. Kacau rata dan sebati.
  3. Seterusnya masukkan hirisan daun selasih dan sedikit daun limau purut di tapak mangkuk daun pisang.
  4. Masukkan isi ikan yang telah digaul sebati sehingga 3/4 mangkuk.
  5. Kukus selama 10-15 minit.
  6. Sebelum hidang letak sedikit baki santan di atas permukaan Horm Mok Pla dan hias dengan sedikit hirisan daun limau purut dan cili merah di atasnya.

 

NASI BRIANI THAI (KAO MOK GAI)

BAHAN-BAHAN:

REMPAH RATUS (DI KISAR):

  • 2 sudu teh serbuk kari ayam/daging
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula

NASI:

  • 5 cawan beras basmathi | rendam 30 minit kemudian tos
  • 4 sudu makan minyak sapi
  • 4-5 ulas bawang merah | hiris
  • 3 cm halia| hiris
  • 4 ulas bawang putih | hiris
  • 3 batang akar ketumbar
  • 2-3 sudu makan rempah Kao Mok Gai
  • 200ml susu cair
  • 1 ekor ayam  | potong lapan
  • 8 cawan air
  • garam secukup rasa

BAHAN REMPAH PENUMIS:

  • 1 batang kulit kayu manis
  •  2 bunga lawang
  • 3 biji pelaga
  • 4 biji bunga cengkih

CARA MEMASAK:

  1. Cuci ayam dan toskan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi dengan api perlahan.
  3. Tumiskan bahan rampah penumis bersama bahan hirisan hingga wangi.
  4. Masukkan rempah Kao Mok Gai dan terus kaca, setelah garing masukkan akar ketumbar dan air.
  5. Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
  6. Tutup api dan angkat ayam kemudian toskannya.
  7. Gaulkan ayam dengan satu sudu remah Kao Mok Gai, sedikit serbuk kunyit dan garam. Gaul rata dan perapkan seketika.
  8. Sementara itu sediakan nasi, masukkan tujuh caawan air rebusan ayam dalam periuk elektrik bersama susu cair.
  9. Apabila mendidih , perasakan dengan garam secukupnya sebelum dimasukkan beras yang teah ditoskan tadi.
  10. Tutup periuk dan biarkan nasi masak seperti biasa.
  11. Sementara nasi masak, panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng ayam yang telah diperap tadi menggunakan api sederhana.
  12. Setelah garing angkat dan hidang bersama nasi Kao Mok Gai bersama hirisan timun, tomato dan sos cili Thai.

TELUR DADAR RANGUP (HOT TOD)

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm udang | buang kulit
  • 1/2 cawan tauge | buang ekor
  • 1/2 cawan daun ketumbar | hiris
  • 1/2 sudu teh sos ikan
  • 3 ulas bawang putih | cincang halus
  • 1/2 biji bawang besar | dadu halus
  • 3 biji telur
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk lada hitam secukup rasa
  • Sedikit minyak masak

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam kuali leper
  2. Sementara itu campurkan tepung ubi, garam,serbuk lada hitam dan sedikit air.
  3. Kemudian tuang adunan ke dalam kuali, kemudian letakkan isi udang, sedikit hirisan bawang dan daun ketumbar di atasnya,
  4. Kemudian tuang bancuhan telur yang telah dikacau dengan sedikit garam, sos ikan di atas dan ratakan
  5. Tambah lagi isi udang, daun ketumbar, hirisan bawang dan tauge.
  6. Apabila nampak garing anda boleh balikkan pancake. Untuk rasa lebih ranggup.
  7. Jika tidak mahu, anda boleh terus hidangkan dengan sos cili Thai.

CUCUR IKAN THAI(TOP MAN PLA)

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm isi ikan siakap | asingkan kulit dan hancurkan isinya
  • 1 biji telur
  • 2 sudu makan hirisan halus kacang panjang
  • 3 helai daun limau purut | mayang halus
  • 1 sudu teh gula
  • 1 sudu teh garam
  • 1 1/2 pes kari merah Thai
  • 2 cawan minyak masak

ACAR TIMUN:

  • 2 sudu makan cuka makan
  • 1 sdu makan gula
  • 1/2 batang timun | potong dagu atau hiris nipis
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 sudu makan kacang tanah yang telah ditumbuk kasar

CARA MEMASAK:

  1. ppotong dadu isi ikan dan masukkan dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus.
  2. Keluarkan masukkan dalam mangkuk adunan.
  3. Campurkan bersamanya telur, hirisan kacang panjang, daun limau purut, garam, gula dan pes kari merah Thai. Adun rata.
  4. Kemudian panaskan minyak dalam kuali, bentukkan doh ikan bulat-bulat kecil kemudian goreng menggunakan api sederhana.
  5. Goreng hingga bebola ikan bertukar menjadi keperangan. Angkat dan toskan.
  6. Sementara itu sediakan acar timun. Campurkan garam, gula dan cuka secukup rasa dan kemudian gaulkan dengan timun, bawang merah dan cili Thai.
  7. Hidangkan bersama dengan Top Man Pla serta nasi putih.

KUETIAU GORENG THAI (PHA THAI)

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm kuetiau
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah Thai
  • 100 udang dibuang kulit
  • 50gm tauge
  • 1 sudu teh serbuk cili Thai
  • 10gm daun bawang| potong 3 cm
  • 1 sudu makan pes asam jawa
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 biji telur

BAHAN PELENGKAP:

  • 1 hiris limau nipis
  • Sedikit tauge dan daun bawang

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  2. Masukkan udang, kacau lagi hingga udang masak.
  3. Diikuti mi Thai dan jus asam jawa, serbuk cili Thai dan sedikit air gaulkan 2-3 minit.
  4. Akhir sekali masukkan tauge, daun kucai, gula dan garam secukup rasa.
  5. Tolakkan ke tep kuali mi Thai, tambah sedikit minyak dan pecahkkan telur di dalamnya.
  6. Kacau rata, apabila sudah berketul-ketul, gaulkan besama Pha Thai.
  7. Angkat dan hiaskan dengan bahan pelangkap, taburkan cili flakes, hirisan limau nipis, daun bawang dan tauge sebelum dihidangkan.