Kuih tradisional bukan sahaja sesuai dibuat sarapan, malahan kudapan petang pun menyelerakan juga. Tak payah kukus, tak payah bakar tiga kuih ini boleh digoreng sahaja. Mudah aje buatnya. Resipi kuih yang tak lekang dek zaman ni, generasi muda patut lah cuba.
1. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
Minyak masak untuk menumis
1/2 biji kelapa parut
100 gm udang kering /direndam dulu
1 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
7 biji cili merah
1 sm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
250 gm keledek /rebus dan lenyek
4 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI :
1. Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
2. Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
3. Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
Ads
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
1. Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
2. Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
3. Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
4. Ulang sehingga doh dan inti habis
5. Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
2. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan gula
2 cawan air
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
1. Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
2. Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
4. Kemudian perap 8 jam atau semalaman
5. Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
6. Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
7. Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
8. Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
9. Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
10. Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
3. SARDIN GULUNG
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 gm tepung gandum
150 gm marjerin @ mentega
1 biji telur
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
Ads
1 tin kecil sardin
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang putih /ditumbuk
3 biji cili padi /dicincang
1 biji bawang besar /dicincang
1 sudu makan jus limau nipis
1 biji ubi kentang /dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Panaskan minyak masak dalam kuali.
2.Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
3.Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
4.Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
2. Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
3. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
4. Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
5. Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
6. Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
7. Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
8. Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
9. Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
4. KUIH BOM
BAHAN-BAHAN : Bahan doh :
Ads
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Terima kasih : KUeh Cafe , Seksyen 13,Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, Shah Alam, Selangor.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sedapnya Sweet Sour Chicken Chinese Style @ Ayam Masam Manis stail cina perkongsian saudari Helna Nadirani. Lauk yang satu ini pastinya menjadi kegemaran anak-anak dek kerana rasanya yang tidak pedas. Para ibu juga pasti suka kerana cara masaknya sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Jom cuba masak hari ni untuk sajian keluarga tercinta.
CARA MASAK SWEET SOUR CHICKEN CHINESE STYLE
BAHAN AYAM: Isi ayam Kicap cair – beli online disini Lada sulah – beli online disini Tepung jagung – beli online disini Telur (sukatan bahan ikut jumlah ayam yang dugunakan. Untuk lebih mudah, boleh guna ayam popcorn readymade)
BAHAN SOS: Nanas – dipotong kecil Timun – dipotong dadu Tomato – dipotong dadu Lada benggala hijau dan merah – potong kecil Sos tomato – beli online disini Gula secukup rasa Bawang putih – dicincang 2-3 hiris halia Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Dalam bekas bersesuaian, perasakan ayam dengan kicap cair dan lada sulah. 2. Campurkan tepung jagung dan telur. Gaul sehingga sebati. 3.Salutkan ayam dengan adunan tepung jagung dan telur. 4.Gorengkan ayam dengan menggunakan api sederhana sehingga keperangan. Untuk lebih mudah, boleh guna ayam popcorn segera.
5. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih.
6. Masukkan hirisan halia jika suka.
7. Seterusnya masukkan sos tomato dengan secukupnya. Sebatikan.
8. Tambahkan sedikit gula ke dalam tumisan sos tadi.
9. Masukkan juga sedikit air.
10. Bila sos kelihatan pecah minyak, masukkan semua buah dan sayur-sayuran (nanas, timun, tomato & lada benggala) yang telah dipotong tadi.
11. Tutup api dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata supaya ayam bersalut sempurna dengan sos.
12. Sweet Sour Chicken Chinese Style sedia untuk dinikmati.
Laksa Johor merupakan makanan tradisi yang berasaskan bahan seperti spaghetti, ikan parang bakar, hirisan timun, bawang besar, hirisan daun kesum, daun selasih, perahan limau kasturi, taugeh, kacang panjang, lobak masin dan sambal belacan. Manakala kuah laksa pula menggunakan bahan seperti ikan parang bakar, santan pekat, bawang dan rempah-ratus. Keunikan dan perbezaan Laksa Johor dengan laksa negeri lain terletak pada penggunaan spaghetti dan kepekatan kuahnya. Suatu ketika dahulu, orang Johor menggunakan tangan untuk memakan Laksa Johor kerana dikatakan lebih enak dan dihidangkan semasa musim perayaan dan majlis-majlis tertentu.
Perbezaan laksa Johor dengan laksa daripada negeri lain adalah hanya laksa Johor yang dimakan bersama spaghetti berbanding mee laksa seperti versi laksa negeri lain. Beliau turut mempercayai asal usul laksa Johor muncul selepas Almarhum Sultan Abu Bakar melawat Itali dan memperkenalkannya kepada kerabat kesultanan Johor. Rasa keaslian laksa Johor yang unik itu akan berlainan sekiranya diganti dengan mee kuning atau jenis mee yang lain.
BAHAN UNTUK KUAH :
1 1/2 kg ikan kembong etc
15 ulas bawang merah
12 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
1/2 genggam udang kering
13 batang serai. (3 ketuk, 10 kisar)
3 keping asam keping
2 ibu jari lengkuas(1/2 kisar, 1/2 ketuk)
2 ibu jari halia
1 peket besar kerisek
1200ml santan
125gram rempah kari Ikan
Minyak masak utk tumis
Garam dan Gula secukup rasa
*Semua bahan dikisar halus (kecuali ikan) Rebus ikan, dipilih isinya, tulang ikan dikisar kasar untuk ambil air tulang.
SPAGETI – DIREBUS
ULAM
Timun Taugeh
Kacang panjang
Daun kesum
Daun selasih
Bunga kantan
Limau kasturi
SAMBAL BELACAN
Cili kecil
Cili besar
Bawang putih
Belacan
Garam
(Ditumbuk halus)
CARA MEMASAK : 1. Kisar bawang, halia, lengkuas & udang kering.
2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau.
3. Masuk serai yang sudah dikisar.
4. Masukkan sedikit air, kacau.
5. Masukkan kerisek
6. Masukkan serbuk rempah kari ikan Adabi
7. Masukkan asam keping
8. Masukkan air sedikit lagi
9. Masukkan isi ikan & air tulang ikan
10. Kacau
11. Masukkan santan & air. (air jangan banyak sampai cair kuah)
12. Dah mendidih masukkan garam & gula.
13. Kacau jangan bagi pecah santan.
14. SIAP!
Hidangkan laksa dengan ulaman & sambal belacan.
Resepi asal dari FB Nieza HM Kredit Resepi : Muhammad Nurul Imran Ismail
Klik Link ini jika anda suka laksa Thai: http://www.rasa.my/resipi-laksa-thai-asli-yang-mudah-ringkas/
” Mengikut cerita orang2 dulu kala, sebab laksa Johor ber ‘mi’ kan spaghetti, isteri Sultan Johor pada waktu itu ialah wanita Inggeris, maka ia telah difusionkan. Berkuahkan gaya orang melayu tapi dimakan bersama spaghetti dan kalau ikut style orang2 Johor, makan laksa dengan tangan, jangan tak caya. Satu lagi, kalau ikut secara tradisinya, laksa Johor menggunakan isi IKAN PARANG. Memang leceh nak buat kuahnya.Kalau orang dulu nak buat laksa Johor ambil masa 2 hari, sehari untuk mengasingkan isi ikan parang dan sehari lagi sesi memasak kuah laksa” # copy paste
Beef Stew atau Daging Stew adalah menu barat yang rasanya hampir dengan rasa gabungan masak kicap dan lada hitam. Tambahan herba seperti daun Thym dan bay memberikan sedikit pengaruh menu masakan barat. Namun rasanya sangat sedap dan sesuai dengan selera kita dan mereka yang tidak suka pedas dan kanak-kanak mesti sukakannya. Berikut disertakan resipinya di sini:-
BEEF STEW BAHAN-BAHAN:
1 1/2kg daging lembu | bahagian batang pinang
1/4 + 1sudu makan tepung serbaguna
2 sudu teh garam
Sedikit lada hitam | kisar kasar.
3 sudu makan minyak masak
1 labu bawang besar | cincang kasar
2 sudu makan pes tomato
4 cawan air
2 kiub stok daging
2 helai daun bay
4 tangkai daun thyme | jika tiada boleh guna yang kering)
3 batang lobak merah | potong dadu kasar
3 batang daun celery | potong
biji kentang |potong empat atau dua
1cawan kacang pis dalam tin
CARA MEMBUAT:
Campurkan tepung bersama garam serta lada hitam, gaul sebati.
Potong daging seperti kiub sebesar 1 atau 1 1/2 inci. Kemudian gaulkan daging bersama tepung tadi.
Panaskan minyak. Toskan daging daripada tepung tadi dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga keperangan, angkat dan ketepikan.
Menggunakan periuk yang sama, masukkan pula bawang besar, sedikit garam dan serbuk lada hitam. Tumis sehingga layu.
Kemudian masukkan pes tomato, dan gaul sehingga sebati.
Masukkan 1 sudu besar tepung dan kacau sebati. Masak selama 2-3 minit supaya tepung itu betul-betul masak.
Kemudian masukkan daging, air, kiub stok lembu, daun bay dan daun thyme. Tutup periuk dengan penutup dan masak dengan api yang sederhana.
Biarkan ianya mereneh selama 1 jam atau sehingga daging empuk. Tambah air jika perlu
Setelah daging empuk, masukkan sayur- sayuran dan ubi kentang. Masak sehingga empuk.
Setelah itu masukkan kacang pis dan perasakan secukupnya dengan garam dan lada hitam
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...