Kadangkala timbul rasa blur sampai tak tahu apa nak dihidangkan ketika minum petang. Mi goreng dah buat, mihun goreng dah buat. Jadi apa kata buat kuih pula.
Tak dinafikan, selera terhadap kuih tradisional Melayu memang menggamit selera untuk minum petang. Kuih goreng selalu jadi pilihan sebab mudah disediakan dan enak walau sudah sejuk.
RASA tampilkan 4 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut dan keria. Empat jenis kuih ini memang boleh jadikan minum petang anda sempurna.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
BAHAN ADUNAN A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMBUAT
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
BAHAN ADUNAN B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
3.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
IKLAN
CARA MEMASAK
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
BAHAN DOH
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
IKLAN
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil doh dan leperkan.
2.Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
IKLAN
CARA MEMASAK
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
CARA PENYEDIAAN
1.Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
BAHAN-BAHAN
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
BAHAN SIRA
½ cawan gula
1 cawan air
CARA MEMASAK
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
CARA SIRA GULA
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
Penggemar makanan laut mesti suka Udang Goreng Ala Thai ni, Menu ni ringkas tapi sedap, korang hanya ambil tidak sampai 15 minit untuk menyediakan memasaknya.
Tak pro pun boleh buat ye, apa tunggu lagi, korang boleh cuba menu yang sesuai untuk Ramadan nanti.
UDANG GORENG ALA THAI BAHAN-BAHAN:
250gm udang saiz XL | buang kulit
1/2 cawan tepung goreng ayam
1 sudu teh pati ayam
6 ulas bawang putih | cincang
2 biji cili merah | cincang
1 sudu makan chili flakes
1/2 cawan daun ketumbar | hiris halus
Sedikit daun bawang | hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
CARA MEMASAK :
Panaskan minyak goreng udang hingga bertukar warna kemerahan. Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan cili merah dan Chilis Flakes, kacau rata hingga pecah minyak.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Lengkapkan rasa dengan serbuk pati ayam.
Kecilkan api, masukkan udang yang telah digoreng bersama daun ketumbar dan daun bawang. Tutup api dan kacau rata.
1.Saya guna peria besar. Belah tengah buang biji, tak belah pun tak apa. Hanya korek biji guna pisau atau sudu besi.
2. Kemudian, potong nipis-nipis ya. Nak guna pisau pun boleh, sagat pun boleh. Sagat bagi nipis ya, sebab kalau tebal nanti tak rangup.
3. Apabila dah siap sagat, rendam dengan air garam selama 1 jam. 4. Lepas 1 jam, basuh peria bersih-bersih, bagi hilang rasa pahit-pahit dan toskan peria.
5. Sediakan bancuhan tepung untuk salut peria. Kemudian, masukkan peria. Bagi rata-rata tepung pada peria.
6. Tapiskan peria yang disalut tepung. Kena tapis supaya tepung tak tebal sangat masa nak goreng.
7. Dah siap tapis, boleh masukkan ke dalam minyak. Goreng sehingga nampak kekuningan. Angkat dan toskan.
8. Dah sejuk boleh makan. Kalau nak isi dalam balang, pastikan sejuk dulu ya.
Dengan sifatnya yang kaya dengan serat, kismis amat bagus untuk diamalkan pengambilannya setiap hari. Kismis sebenarnya adalah anggur yang dikeringkan. Selain serat, kismis turut ada vitamin, mineral dan manfaat antioksidan.
Walau telah dikeringkan, kismis masih tetap manis. Pun begitu kalorinya rendah dan sesuai diamalkan oleh mereka yang mengawal pengambilan kalori dalam pemakanan.
Kismis juga membantu menurunkan tahap kolesterol dalam darah. Ramai juga yang ingin menguatkan daya ingatan dengan mengambil kismis setiap pagi.
Antara kebaikan kismis adalah:
1. Kaya dengan kalsium, zat besi dan zink.
2. Elok diambil bagi mereka yang ada masalah tekanan darah tinggi.
3. Kismis ada vitamin B kompleks.
4. Kismis sesuai dijadikan sebagai snek tanpa merosakkan kesihatan.
5. Sesuai dimakan dengan salad, bubur atau dimasukkan dalam masakan.
6. Rasa manis kismis menjadi pengganti gula dalam penyediaan bakeri dan coklat.
7. Tidak megandungi lemak, sodium dan kolesterol.
8. Mudah dihadam untuk bagi tenaga segera.
MUFIN VANILA KISMIS
Muffin yang membangkitkan selera.
BAHAN A
1 biji telur ayam
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan susu segar
1/2 sudu kecil esen vanila
BAHAN B
2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan gula kastor
Secubit garam
BAHAN C
Kismis
CARA MEMBUAT
1. Ayak BAHAN B dan satukan dalam mangkuk. Buat lubang di tengah doh.
2. Dalam mangkuk lain, putar telur, esen vanila. Masukkan minyak masak dan susu. Kacau sehingga sebati. Tuangkan ke dalam BAHAN B.
3. Kacau rata secara kaup balik menggunakan senduk.
4. Biarkan adunan tadi selama 5 minit. Kacau sekejap dan tuang adunan 3/4 muffin cup.
5. Letak kismis di atas dan di dalam mufin tadi.
6. Panaskan oven dan bakar mufin pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak.
RESIPI ROTI KISMIS
Roti yang mengenyangkan.
BAHAN-BAHAN
1/2 kg tepung gandum
2 sudu makan susu tepung
100 gram gula castor
1 pek kecil yis
1 biji telur ayam gred B
Garam secukup rasa
20 gram shortening
40 gram marjerin
250 ml air sejuk
Kismis secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan kecuali kismis. Uli sampai doh boleh ditarik.
2. Rehatkan sehingga doh kembang. Tumbuk doh dan keluarkan angin. Kemudian uli jadi leper dan taburkan kismis. Uli dan ratakan kismis.
2. Bentukkan doh ikut cita rasa dan rehatkan lagi. Apabila doh semakin naik, sembur sedikit air pada doh.
3. Bakar doh pada suhu 170 darjah selsius selama 25 minit menggunakan api atas bawah.
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung dan nestum, gaul.
4. Masukkan kismis dan uli adunan ikut bentuk yang digemari.
5. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 20 minit.
BISKUT COKLAT CIP DAN KISMIS
Sedap weh!
BAHAN-BAHAN
185 gram mentega
185 gram gula kastor
1 biji telur
375 gram tepung gandum
½ sudu teh serbuk soda
¼ sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
90 gram walnut (dicencang)
90 gram kismis
185 gram cip coklat
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega, gula dan telur sehingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum, serbuk soda, garam dan esen vanila. Gaul sehingga sebati. 3. Akhir sekali masukkan walnut, kismis dan cip coklat. Gaul sedikit.
4. Sendukkan adunan menggunakan sudu teh dan letakkan atas dulang pembakar dan bakar sehingga masak.