Masakan Melayu kaya dengan ramuan rempah ratus dan herba. Hal inilah yang menjadikan rasa dan aroma masakan tradisi kita agak unik dan setiap masakan yang dimasak mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri, tidak sama antara satu sama lain.  Namun bukan mudah untuk membangkitkan aroma dan rasa istimewa ini. Ini RASA kongsikan empat cara mudah untuk membangkit aroma bahan ramuan dan rempah ratus.

4 Cara  Bangkitkan Aroma Rempah Ratus & Herba Dalam Masakan.

Ketuk Atau Titik
Bahan ramuan  keras seperti lengkuas, halia dan serai mesti di titik atau diketuk sebelum digunakan, cara ini membuat aroma dan rasanya  lebih mudah keluar dan dirasai. Anda boleh menggunakan anak lesung batu atau belakang pisau untuk mengetuknya. Atau boleh juga kisar, sementara untuk daun kunyit boleh saja dicarik-carik dan disimpulkan.

4 Cara  Bangkitkan Aroma Rempah Ratus & Herba Dalam Masakan.

Goreng Sangai

IKLAN

Aroma dan rasa rempah akan lebih terasa jika ia digoreng sangai lebih dahulu. Antara rempah ratus yang boleh disangai, ia termasuklah ketumbar biji, jintan manis, jintan putih, buah pelaga dan juga bunga cengkih. Kemudian baru dikisar kasar atau halus.  Goreng sangai adalah proses menggoreng tanpa minyak di atas api kecil dan sentiasa dikacau. . Rempah ratus yang digoreng sangai juga boleh tahan lebih lama.

4 Cara  Bangkitkan Aroma Rempah Ratus & Herba Dalam Masakan.

Carik-Carik Dan Simpul

IKLAN

Daun kunyit, pandan dan limau purut adalah daun-daun yang digunakan dalam masakan kerana aromanya. Untuk memastikan aromanya keluar dan sebati dalam masakan, koyak atau carikkan dedaun tersebut sebelum masukkan dalam masakan dan menjadikan araoma dan rasa masakan tersebut lebih sedap. Untuk daun pandan dan daun kunyit boleh dicarik kemudian simpul.

4 Cara  Bangkitkan Aroma Rempah Ratus & Herba Dalam Masakan.

IKLAN

Hiris Atau Ikat

Dedaun seperti daun bawang, ketumbar dan saleri perlu dihiris sebelum dimasukkan dalam masakan.  Sedangkan tujuan menghiris itu adalah untuk mengeluarkan baud an rasa.  Tetapi jik anda tidak mahu tergigit daun ini semasa makan, an da masih boleh mendapatkan aromanya dengan cara simpulkan sahaja daun ini selepas dicuci bersih.

Jangan lupa dipraktikan info ini  supaya masakan anda semakin  lebih sedap dan kaya dengan aromanya.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI