Sekarang ni musim kita berjimat cermat, namun sambutan Aidil Fitri tak meriah tanpa kuih raya. Untuk tetap meriah, anda boleh cuba empat variasi kudapan raya berasasjan Cornflakes ini. Ia rangup, sedap, murah dan kanak-kanak amat menyukainya, gerenti licin balang kuih anda.

CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
300 gram cornflakes | 6 cawan
100 gram madu | 2/3 cawan
125 gram mentega
1-2 sudu besar gula
Sedikit manik gula |hiasan jika suka

CARA MEMBUAT:

  1. Cairkan mentega. Kemudian masukkan gula dan madu. Kacau sehingga sebati.
  2. Dalam bekas lain, ramaskan cornflakes supaya hancur sedikit.
    Tuang madu tadi ke dalam cornflakes dan gaul rata.
  3. Masukkan cornflakes ke dalam baking paper cup yang kecil.
  4. Taburkan manik gula ke atas cornflakes tadi.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170°c selama 10 minit.
  6. Setelah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

Kredit : resepi_ala_kampung

IKLAN

CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
250gm Milk Compound Chocolate Beryls
5 cawan conflakes | sukatan belun diramas
1/2 cawan badam cincang
1sudu makan mentega
Papercup | secukupnya

CARA MEMBUAT:

  1. Cairkan coklat bersama mentega, biarkan sejuk.
  2. Sangai Almond hingga rangup, ketepikan.
  3. Dalam bekas masukkan cornflakes dan Ramas sikit supaya sedikit hancur.
  4. Kemudian campurkan ke dalamnya badam yang telah disangai tadi dan tuangkan coklat yang telah dicairkan tadi. Gaul rata.
  5. Masukkan dalam papercub menggunakan sudu.
  6. Biarkan sejuk atau masuk dalam peti ais selama 5 minit.
  7. Setelah coklat sejuk, Simpan dalam bekas kedap udara.

Kredit resipi & photo: Ayu Idris

IKLAN

CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | sebarang jenis
1 cawan gula aicing | tak suka manis, ¾ cawan sahaja
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
3 cawan cornflakes | ramas sedikit
Chocolate chips | secukupnya
Chocolate rice ( jika suka
Badam cincang | jika suka

CARA MEMBUAT:

IKLAN
  1. Kacau sebati mentega, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
  2. Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak. Kacau sebati. Adunan memang lembik sedikit.
  3. Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
  4. Sudukan adunan atas loyang yang disapu mentega.
  5. Atau nak cubit-cubit guna jari pun boleh. Kemudian golek-golekkan dalam baki cornflakes
  6. Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
  7. Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’C masa 20minit atau ikut oven masing-masing (api atas bawah).
  8. Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.

Kredit: Nestle Breakfast Cereals Malaysia

BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
50gm tepung jagung
100gm gula aising | kalau guna gula castor/brown kurangkan sikit gula
200gm tepung gandum
1 mangkuk Cornflakes telah diramas | untuk lebih rangup boleh tambah.
1 sudu kecil esen vanila
Cornflakes secukup | untuk salut doh

CARA MEMBUAT:

  1. Pukul menetega dengan gula hingga sebati dan nampak berkrim. Tak perlu lama.
  2. Masukkan esen vanila dan tepung yang dah di ayak. Gaul hingga sebati (adunan memang lembik).
  3. Masukkan cornflakes yang sudah diramas ke dalam adunan dan sebatikan. Sudukan atau cubit sedikit adunan tepung dan golekkan ke dalam cornflakes . (Ikut kreativiti masing² jgn terlampau besar).
  4. Bakar smpai masak suhu 160°C selama 15 – 20 minit ikut oven masing².

Kredit : dhizzlin bake