1. Untuk mendapatkan air rebusan bunga telang, rebus 40 kuntum bunga telang bersama 1 cawan air hingga mendidih. 2. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. 3. Satukan kesemua bahan lalu tapis (supaya bancuhan licin dan tidak berketul).
4. Panaskan kuali leper yang telah disapu dengan sedikit minyak. 5. Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala lalu jalakan ke dalam kuali. 6. Masak untuk beberapa minit dan gulung kemas. 7. Untuk membuat kuah manis; satukan semua bahan kuah manis. 8. Didihkan hingga agak pekat dengan api sederhana. Sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG TELANG BERINTI
BAHAN LEMPENG:
20 kuntum bunga telang 1 cawan tepung gandum 1 cawan air 1 biji putih telur Secubit garam
2 keping dada ayam | cincang dadu & rebus empuk 2 biji ubi kentang | potong dadu kecil & rebus empuk – beli online di sini 1 labu bawang besar | cincang dadu – beli online di sini 2 sudu makan rempah kari daging – beli online di sini 4 ulas bawang merah | kisar- beli online di sini 3 ulas bawang putih | kisar – beli online di sini 1 tangkai daun kari Garam & gula secukup rasa 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bunga telang bersama 1 cawan air di dalam periuk. 2. Didihkan hingga mengeluarkan warna biru yang menarik. 3. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. Satukan semua bahan dan kacau rata. 4. Jika bancuhan terlalu pekat tambah sedikit air dan jika terlalu cair tambah sedikit lagi tepung. Tapis bancuhan lempeng.
5. Sapu sedikit minyak pada kuali leper (non-stick). Tuang sesenduk kecil bancuhan tepung dan masak hingga lempeng keperang-perangan (satu bahagian sahaja). 6. Ulangi proses hingga semua bahan habis. Ketepikan. 7. Untuk membuat inti; panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. 8. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari. 9. Tambah sedikit air lalu tumis rempah hingga masak. Masukkan ubi kentang dan ayam rebus. 10. Masak hingga semua bahan masak sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa. 11. Ambil sekeping lempeng, sendukkan inti dan gulung rapi. Potong mengikut cita rasa.
Ads
KASWI TELANG
BAHAN-BAHAN:
5 cawan air rebusan bunga telang | 40 bunga telang & rebus dengan air 1 cawan gula pasir 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi – beli online di sini 1 sudu teh kapur makan | bancuh dengan sedikit air Kelapa parut | putihnya sahaja + secubit garam halus
1. Di dalam mangkuk besar, satukan gula, tepung gandum, tepung ubi, kapur makan dan air rebusan bunga telang. 2. Kacau sebati dan tapis. 3. Sediakan loyang atau acuan kuih pilihan yang telah disapu sedikit minyak lalu tuang bancuhan tadi ke dalamnya. 4. Kukus selama 25 minit atau hingga kuih masak. Keluarkan dari acuan dan tabur kelapa parut di atasnya.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Malam ni tekak terasa nak makan mi kari. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Puan Bee ini. Memang tak jemu makan kerana kuah yang dihasilkan pun tidak pekat sangat dan rempah yang digunakan pun tak banyak. Ala -ala chinese style gitu.
Mi Kari
Bahan- bahan:
2 biji bawang besar
2 sudu besar lada kering yang sudah dikisar-BELI ONLINE DI SINI
4 sudu besar rempah kari ayam
500ml santan-BELI ONLINE DI SINI
Rencah ayam dipotong kecil
Fishball., fishcake, tauhu kering
Garam & gula secukupnya
Serbuk perasa
Cara memasak:
1. Tumis bawang besar yang sudah dikisar
2. Tambahkan lada kering kisar
3. Letakkan rempah kari ayam
4.Letak air sedikit dan masakkan rempah tumis tadi dalam 10 minit..
5. Isi rencah ayam sehingga ayam masak
6 Letakkan santan sedikit demi sedikit,tak perlu terlalu pekat.
7. Letakkan garam, gula dan serbuk perasa
8. Dah gelegak letakkkan fish ball, fishcake dan tauhu kering
10. Hiaskan mi kari dengan bawang goreng, daun bawang, tauge dan sawi yang sudah dicelur, telur rebus.
Selamat menjamu selera.
Kredit:NabillaAisha
ADA YANG MAHU MEMBELI KUALI NON STICK? BOLEH BELI DI SINI.
Raya dah habis, berat badan tak menurun. Risau baju raya hanya mampu dipandang, wanita ini kongsi petua campuran bahan-bahan ini mampu menurunkan berat badan dengan berkesan sekali. Tanpa bahan kimia hanya buah dan sayuran sahaja. Jom cuba!
PETUA JUS KURUS
BAHAN-BAHAN: (untuk stok 3 hari)
2 biji green apple
2 biji medium-sized carrot
1 biji navel orange (besar) atau 2 biji limau sunkist
2 inci halia
2 cawan air sejuk
CARA PENYEDIAAN:
Kisar semua, takyah tapis sebab dah halus. Dan hampas tu sumber fiber, buat kita kenyang lama sikit.
Tambah gula/madu. Gula jangan banyak tau. Madu takpe banyak, tapi guna madu asli je.
ATURANNYA:
Minum setiap pagi, sebelum sarapan. Kalau ada gastrik, alas dulu perut dengan makanan ringan seperti roti atau biskut. Lepas minum jus, rehatkan perut, biar proses detox dan pengkurusan berjalan. Cuba untuk 14 hari.
PERSOALAN:
1. Pregnant dan BF boleh minum?
Boleh. Bagus sangat untuk baby. Dapat best nutrients dan vitamin buah-buah.
2. Pantang boleh minum?
Yes, boleh. Jangan bubuh green apple. Bisa. Guna carrot, halia dan orange saja. Nak jadi cinderella ke mak lampir? Pilih.
3. Kata boleh minum 3x. Camne tu?
Baik adik, kakak, makcik. Dengan jumlah bahan dan 2 gelas air tu, jus dapat 1 jug kecik. Sehari segelas je minum. Lebihan simpan peti. Jangan letak luar. Nanti rosak. Nak kurus sebab jus ke sebab cirit birit? Pilih.
4. Berapa kg boleh terbakar? Kenapa 14 hari challenge?
First, bergantung pada umur dan tahap metabolisma badan. Makin kita berumur, makin slow proses pembakaran lemak. Halia membantu tingkatkan tahap metabolisma badan. Jadi lemak cepat terbakar. Apple hijau pun boleh pecahkan lemak. 14 hari challenge untuk mudahkan kita yang baru nak start. Just nice untuk kekalkan konsistensi dan motivasi. Boleh monitor juga berapa kg turun, setiap 7 hari. Boleh tak jangan belasah nasi lemak 2 pinggan lepas minum jus kurus?
Pernah cuba Jeruk Limau Nipis? Pelbagai guna tau. Anda boleh menikmatinya sebagai ulam jeruk dengan cara dimakan bersama nasi, boleh dicampur dalam masakan Acar Buah malah boleh juga dicampur ke dalam minuman bersama sedikit madu. Sedap…. Bagi anda yang nak cuba, saudari Ami Sue Haji Sanusi ada kongsikan cara-caranya.
CARA MEMASAK: 1. Basuh limau, lenyek-lenyekkan supaya lembut dan belah 4.
2. Panaskan air dalam periuk, rebus sekejap limau sehingga bertukar warna. Kemudian masukkan air baru, rebus sekali lagi, namun jangan rebus lama. 3. Angkat limau tadi dan toskan dulu. Biar sejuk sedikit.
4. Masukkan garam kasar ke dalam limau yang dibelah tadi. Sukatannya anggaran lebih kurang 1/2 sudu kecil untuk setiap biji.
5. Ambil gula pasir, larutkan dengan 1 cawan air mendidih dan biarkan sejuk dahulu. 6. Sediakan juga 1 cawan cuka makan. 7. Masukkan limau yang sudah diisi garam ke dalam balang. Susun elok-elok. 8. Tuang cuka dan air gula yang sudah sejuk ke dalam balang berselang seli sehingga habis. 9. Peram @ jerukkan limau selama 3 minggu hingga 1bulan. Selepas itu, bolehlah dimakan.
10. Selepas 1 bulan boleh simpan Jeruk Limau Nipis dalam peti sejuk supaya ia boleh tahan lama.
INFO:
Jeruk Limau Nipis ini boleh dibuat ulam jeruk yang dimakan bersama nasi panas, dicampur dalam Acar Buah dan boleh dibuat air yang dicampur dengan ais dan sedikit madu.
Limau perlu dilenyek bukan sekadar untuk melembutkan tetapi ia juga bagi mengeluarkan air pahit pada kulit limau.
Cuba resipi Tempe Goreng Pedas Daun Limau yang rangup, wangi dan pedas memikat. Rahsia rangup sempurna & cara memasak yang mudah, sesuai untuk snek atau lauk harian.