Korang yang sentiasa sibuk, ini ada idea baik yang boleh dicuba ye. Bila korang membeli barang dapur, pastikan 10 barang ini masuk dalam list barang wajib beli untuk stok barang dapur ye. Semua bahan ini boleh diolah dengan pelbagai menu ringkas yang sedap,asalkan korang kreatif membuat, gerenti hasilnya sedap dan tak perlu nak berulang alik ke kedai atau pasaraya. Jimat masa dan tenaga, kan senang teringin masak je bahan tersedia dalam peti sejuk atau cabinet..

TELUR

Telur adalah antara bahan asas dapur dan setiap keluarga ada menyimpannya. Fungsinya adalah pelbagai guna, ia boleh diolah menjadi kuih muih, kek dan dessert, lauk pauk, ia tahan lebih dari seminggu dan harga juga murah..

KENTANG

Kentang antara bahan wajib ada dalam list, ia boleh digoreng, direbus, di panggang atau diolah menjadi kuih muih dan campuran dalam masakan seperti dalam kari daging & ayam atau dalam sambal.


.

TOMATO
Korang yang selalu masak, tomato mesti sentiasa ada stok. Sangat sedap dicampur dalam sambal, dijadikan ulam. Paling tidak hiris, campur cili potong campur kicap pekat manis pun terbaik, berselera makan.

IKLANKICAP MANIS

Bahan satu ini memang sangat disukai oleh ramai kanak-kanak, hingga ada yang kalau makan wajib ada kicap sebagai penambah selera. Kicap juga boleh jadi penyedap masakan, dengan sesudu dua kicap masakan yang korang masak menjadi lebih sedap. Banyak menu masakan berkicap disukai ramai.MAYONES

Mayones dengan rasa masam manis dan tekstur yang berkrim ini sangat sedap dijadikan bahan pencicah dan campuran dalam salad. Ramai menyukainya..MENTEGA

IKLAN

Mentega bahan wajib dalam pembuatan makanan seperti kek dan pastri, malah ia juga dalam masakan mengantikan fungsi minyak sebagai bahan penumis yang sedap.BERAS

Orang Malaysia, beras adalah makan ruji, oleh itu beras tidak akan putus dalam simpanan stok, selain dijadikan nasi sebagai makan ruji, nasi juga boleh dipebagaikan cara penyediaan seperti dijadikan bubur mahupun nasi impit.


.

BUAH-BUAHAN
Buah-buahan perlu ada dalam senarai stok ye, selain dimakan begitu saja, buah juga boleh dipelbagai dalam menu dessert, jus dan yogurt. Namun pastikan kesegaran buah dengan menyimpannya di dalam peti sejuk.

IKLAN

SAYUR-SAYURAN
Sebagai pelengkap menu, korang beoleh beli sayur yang tahan lama dan pelbagai jenis dan warnanya. Simpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama. Atau kalau takut busuk, boleh frozenkan, bila sedia untuk di masak, keluarkan aje.


KUDAPAN FROZEN

Kudapan ringan lain yang boleh disimpan, boleh saja dijadikan stok, bila-bila perlu boleh dikeluarkan dari peti sejuk dan goreng. Mudahkan.LAUK PAUK

Daging, ayam, seafood juga perlu ada stok, supaya bila nak masak sudah ada tersedia dalam peti sejuk. Apa yang penting, korang simpannya dalam pack-pack sekali masak sahaja. Apabila ingin masak keluar satu pack yang ingin digunakan saja. Yang lain biarkan dalam peti sejuk.