Bosan makan makanan berat boleh gantikan egg muffin untuk kenyangkan perut. Resepi ringkas egg muffin sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak dengan penyediaan yang mudah.
BAHAN-BAHAN:
Telur
Lada benggala
Daging kisar
Serbuk kari
Garam
Keju ( kalau nak letak )
Daun bawang
**Kalau nak lagi sedap, boleh jugak guna tauhu telur. Kisar sekali dengan isi ayam. Boleh juga guna udang dan sotong. Ikut citarasa.
CARA MEMASAK:
1. Tumis daging kisar hingga garing. Kemudian masukkan serbuk kari, garam dan daun bawang. Ketepikan.
2. Sapukan sedikit minyak masak pada loyang muffin. Kemudian masukkan lada benggala.
Ads
3. Letakkan daging kisar yang telah dimasak tadi. Kemudian masukkan keju.
Ads
4. Tuang telur yang telah dipukul. Tabur daun bawang dengan secukupnya.
Ads
5. Bakar pada suhu 180C selama 20-24 minit atau sehingga muffin masak.
Biasa tauhu telur dimasak sup je kan? Sebenarnya ada menu berkuah lain yang sedap dimasak menggunakan tauhu telur ini. Saudari Raihanatu Zie ada kongsikan resipi Sizzling Tauhu Telur yang cukup sedap dan mudah yang boleh anda cuba. Rasanya tidak pedas, pasti kena dengan selera anak-anak. Jom cuba!
3 tiub tauhu telur Capsicum merah secukupnya Capsicum kuning secukupnya Bunga kubis secukupnya Cendawan shiitake – beli online disini 1 sudu makan lada putih – beli online disini 1 sudu makan kicap cair – boleh guna kicap masin – beli online disini 1 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu makan minyak bijan – beli online disini Tepung jagung secukupnya – beli online disini Sedikit bancuhan tepung jagung Hirisan daun bawang (additional) Minyak masak secukupnya Air secukupnya
1.Potong semua sayur-sayuran dan tauhu telur.
2. Salut kepingan tauhu telur bersama tepung jagung. 3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng kepingan tauhu telur tadi hingga kuning keperangan. Angkat dan toskan minyaknya. 4. Masukkan air secukupnya. Boleh juga masukkan air rebusan ayam. 5. Bila kuah sudah mendidih, masukkan hirisan sayur-sayuran yang telah dipotong. 6. Letak serbuk lada putih, kicap cair, sos tiram dan minyak bijan. Sebatikan. 7. Seterusnya masukkan tauhu telur yang telah digoreng tadi. 8. Bila sudah mendidih, masukkan air bancuhan tepung jagung. Sebatikan. 9. Tabur daun bawang dan hidangkan segera.
Lauk yang senang nak dibuat adalah telur dadar. Tapi macam mana na wujudkan kelainan? Nah, RASA kongsikan resipi membuat telur dadar berkeju tapi dihasilkan dalam bentuk yang cukup menarik.
Telur dadar sedap dimakan dengan apa sahaja. Boleh dimakan dengan nasi, bubur ataupun roti. Jom kita cuba buat telur dadar yang comel. Budak-budak pun boleh makan. Mesti mereka suka sebab comel. Tapi kalau nak buat untuk budak-budak, jangan letak cili padi tau.
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1/2 biji capsicum merah (potong dadu)
1 labu bawang besar (potong dadu)
5 biji cili padi (hiris halus)
1 tangkai daun sup (hiris)
3 keping keju (dikoyak-koyak)
Marjerin
CARA MEMBUAT
1. Pecahkan telur ayam satu demi satu. Kacau sebentar.
2. Masukkan capsicum, bawang, cili padi, daun sup dan keju.
3. Panaskan kuali rata. Sapukan marjerin pada kelongsong telur benjo.
4. Letakkan marjerin dalam kelongsong. Masukkan sedikit adunan telur.
5. Biarkan sehingga masak dan angkat.
6. Ulangi sehingga adunan habis.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Paling mudah buat ialah menu ni. Sambal Lado Telur Goyang. Lauk ni satu pun untuk makan tengah hari dah memadai, sehari satu resepi.Makan dengan nasi panas,goreng ikan masin gelama, renjis kicap. Aduhai selera makan menjadi-jadi.
Sambal Lado Telur Goyang
Bahan-bahan:
3 biji telur-pecahkan dekat mangkuk
1 senduk minyak
1 sudu besar gula
Sedikit air asam jawa
Garam & perasa secukupnya
Bahan-bahan tumbuk:
15 biji cili padi
2 ulas bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis-tumbuk halus
½ labu bawang besar-hiriskan
Cara memasak:
1.Tumis dalam 1 senduk minyak bahan-bahan tumbuk tadi.
2.Tambah gula.
3.Biar sampai garing sikit.
4.Air asam jawa sikit bancuh masuk dalam lesung.
5.Tuangkan telur di 3 bahagian kuali, ketepikan sikit bumbu tu, tuang air dari dalam lesung tadi.