Tutti Frutti Tart Cookies ni memang mudah dibuat. Kalau buat niaga pasti laku keras. Yang penting jangan lokek inti, inti tu yang buat sedap.
Ni resipi dari Mariana Zainal, katanya,“Kalau tak mahu bubuh dalam tart shell, boleh aje bubuh dalam paper cup.” . Tapi sekarang ni kalau tak rajin nak buat tart shell (kulit tart) ni boleh aje beli dah siap.” Tapi kalau min kalau nak puas hati buat sendiri kulit tart tu , boleh buat banyak sikit.
TUTTY FRUTTI TART COOKIES (Resipi Mariana Zainal)
Ads
Bahan kulit tart(Tart Shell) :
290gram tepung gandum
170gram mentega
50gram gula aising
1 bji telur gred c
Sedikit esen vanilla
Bahan inti:
500gm cornflakes(marliana guna yang kecil beli di bakeri)(kalau beli yang biasa ramas sikit2 ja)
1 cawan badam slice(bakar)
1 cawan badam nibs(bakar)
1/2 cawan walnut (bakar) *opsyen takde pun tak apa
1/2 cawan ceri merah
1/2 cawan ceri hijau
3/4 cawan madu
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (semua kekacang bakar sekejap 8-10minit)
CARA PENYEDIAAN: Cara buat kulit tart : 1. Satukan mentega dan gula aising. Kacau hingga sebati, dah sebati masukkan telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati. 2.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh. 3.Simpan doh dlm peti ais selama 1 jam(barulah kulit tart cantik). 4.Teraplah guna acuan,cucuk-cucukkan bahagian dalam/tengahnya sikit.. 5.Bolehlah bakar pada suhu 180*c api atas dan bawah, selama 18-20 minit, dah sejuk baru keluarkan daripada acuan.
Cara buat inti : 1. Panaskan mentega dalam kuali, masukkan gula. 2. Apabila gula dah mencair masukkan madu, masak hingga berbuih ganas. 3. Dah berbuih ganas masukkan cornflakes,badam2,walnut,ceri merah/hijau. Kacau sebati dan tutup api. 4. Masukkan inti dalam shell tart,tak payah penuh sangat. Bakar 5 minit suhu 180* api atas dan bawah. (jika inti masih berbaki boleh masukkan dlm papercup yang kecil dan bakar 5 minit juga) 5. Biarkan sejuk dan masukkan dalam bekas kedap udara.
Jom buat Lemon Meringue Tart yang mudah ini, anda hanya perlu ikut DIY ini sahaja, Anda hanya sediakan inti dan maningue sahaja. Tak perlu nak uli tepung buat cengkerang, beli je yang dah siap kemudian sediakan bahan ikut DIY yang Rasa kongsikan ini:-
LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN:
6-10 biji cengkerang tat
3 biji telur kuning
250ml susu segar
150gm gula kastor
150gm mentega
75gm tepung jagung
1/2 biji lemon | ambil jus sahaja
Bahan Untuk Krim :
250gm krim putar
100gm gula aising
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1 : Panaskan mentega dalam periuk.
LANGKAH 2: Masukkan campuran susu telur, gula, jus lemon dan tepung jagung. Kacau sebati atas api kecil sehingga pekat.
LANGKAH 3: Tuangkan adunan inti dalam cengkerang tat dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Paipkan adunan krim yang telah diputar sebati di atas permukaan tart.
LANGKAH 5: Terus paipkan krim sehingga habis.
LANGKAH 6: Bakarkan permukaan krim menggunakan torch.
Aneka resipi biskut raya berasaskan coklat yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN:
250gm coklat susu compound
50gm pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
2. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
50gm sebuk badam
BAHAN B:
350gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm tepung susu
40gm tepung jagung
Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
3. BISKUT NESTUM RANGUP
BAHAN-BAHAN:
80gm gula perang
125gm mentega
180gm tepung gandum
20gm nestum
50gm chocolate chip
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
4. BISKUT HATI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
60gm gula aising
125gm tepung gandum
80gm tepung jagung
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 bar coklat masakan
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
5. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm bijirin coco crunch
150gm bubble rice
1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
6. LIDAH KUCING COKLAT KEJU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100ml putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu makan emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
7. PRETZEL COKLAT MINI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
120gm gula aising
100ml telur
50ml susu UHT
10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
450gm tepung
10gm serbuk koko
Sedikit garam
Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
8. BISKUT COKLAT CIP
BAHAN A:
30gm gula castor
120gm gula perang
120gm mentega
125ml minyak jagung
1 biji telur gred B
¼ sudu teh garam
½ sudu teh susu segar
½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
240gm tepung gandum |diayak
3 sudu teh serbuk koko |diayak
3 sudu teh tepung jagung |diayak
½ sudu teh tartar krim |diayak
½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
120gm badam
200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100gm putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. SAMPERIT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
80gm gula aising
80gm tepung kastard
125gm tepung gandum
1 biji kuning telur
3 sudu makan serbuk koko
Sedikit esen vanilla
Sedikit coklat urai |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
Canai adunan nipis dan potong memanjang.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.
Bagi pencinta sambal, resipi Sambal Lada Bilis extra pedas perkongsian saudari Sis Siska ni antara yang sangat berbaloi dicuba. Padu betul. Kombinasi sambal yang dihasilkan dari campuran cili padi siam, cili hijau dan tomato ditambah pula dengan aneka bawang yang banyak serta bilis goreng. Memang nikmat tak terkata. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...