Ikan bilis adalah antara makanan yang wajib ada di rumah. Andai nak cepat atau kurang selera makan, lauk ikan bilis boleh dijadikan sebagai lauk penyelamat. Jika dulu, ikan bilis boleh dikatakan lauk yang murah namun sekarang, harganya melonjak tinggi. Memang mahal.

Bila harga dah mahal, pastinya anda mahu memastikan ikan bilis yang dibeli adalah yang benar-benar berkualiti serta masih baru. Ini kerana rasanya enak serta masih ‘manis’. Berbeza dengan ikan bilis lama, rasanya agak kurang sedap, lambat garing bila digoreng serta agak berbau hapak. Memang kurang sedap.

Berikut adalah sedikit panduan dan tip memilih ikan bilis yang anda boleh praktikkan.

 

1. Lokasi Tangkapan

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.
foto: google

Di Malaysia, antara lokasi ikan bilis tersohor adalah di Pulau Pangkor, Pulau Langkawi dan perairan Sabah. Dikatakan ikan bilis dari ketiga-tiga lokasi ini adalah yang terbaik serta mempunyai kualiti yang bagus. Jika di Pulau Pangkor, ia memang terkenal dengan ikan bilis mata biru.

 

2. Belang Di Badan Bilis

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.
foto: Dr Ikan Bilis Anda

Katanya, jika nak tahu ikan bilis berkualiti tinggi atau tidak, boleh dilihat pada di badannya. Ikan bilis yang berkualiti tinggi mempunyai belang berwarna putih makanan ikan bilis yang berbelang hitam adalah sebaliknya. Jadi nanti jangan lupa tengok dulu belang ikan sebelum beli tau.

 

3. Bau

Cium bau ikan bilis sebelum beli. Ini kerna, ikan bilis yang masih baru serta berkualiti mempunyai bau yang enak dan sedap dihidu. Berbeza dengan ikan bilis lama, ia lebih hapak dan berbau. Nanti bolehlah cuba hidu ya.

 

4. Ketahanan

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.

Ikan bilis berkualiti dikatakan lebih tahan lama. Ia tidak cepat hapak malah tidak berbau walaupun anda telah lama membelinya.

 

5. Lembut

IKLAN

Jika dipicit dengan jari, ikan bilis tersebut mudah pecah, itu menandakan kualitinya yang bagus. Kalau masak guna bilis jenis ni, memang sedap.

 

6. Warna

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.
Foto: Dr Ikan Bilis Anda

Jika beli ikan bilis, boleh lihat jenis-jenis yang dijual serta perbezaan harganya. Biasanya ikan bilis yang bersih, putih dan berkilat, harganya memang mahal. Lagi putih warna bilsi tersebut, lagimahal harganya. Jika ikan bilis yang kelihatan kusam dan kekuninga, harganya jauh lebih murah.

 

Sumber: Page Dr Ikan Bilis Anda

 

 

Satu lagi masalah berkaitan ikan bilis ni adalah, ramai yang kurang pasti cara-cara nak hasilkan ikan bilis goreng yang rangup serta tahan lama. RASA ada panduan buat anda.

 

IKLAN

9 Cara Untuk Hasilkan Ikan Bilis Goreng Yang Rangup Serta Tahan Lama

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.

Ikan bilis goreng memang enak. Teksturnya yang rangup serta berperisa menjadikan ia sesuai dinikmati bersama hidangan nasi dan sebagainya. Ramai juga dikalangan ibu-ibu yang gemar menyimpan stok ikan bilis goreng tetapi ada kalanya ikan bilis yang digoreng menjadi tidak rangup dan kurang enak setelah lama disimpan. Petua-petua di bawah boleh membantu anda.

 

1. Pilih Ikan Bilis Berkualiti

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.

Terdapat pelbagai jenis ikan bilis yang dijual dan harganya juga berbeza mengikut gred serta kualiti. Untuk mendapatkan ikan bilis goreng yang mudah dimasak, garing serta enak, guna ikan bilis yang berkualiti. Ia boleh dilihat dari segi ikan bilis yang bersih, berwarna terang dan tidak hapak.

2. Guna Ikan Bilis Saiz Sederhana

Sebelum membeli ikan bilis, pilih ikan bilis yang bersaiz sederhana dan tidak terlalu besar. Bilis yang besar lebih liat serta agak lambat untuk garing ketika digoreng.

3. Keringkan Sepenuhnya

IKLAN

Selepas membasuh ikan bilis, pastikan ia dikeringkan dengan sepenuhnya sebelum dimasak. Guna tisu dapur sudah memadai bagi mengurangkan kelembapan.

4. Guna Cuka

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.

Ada juga yang menggunakan cuka bagi mendapatkan bilis goreng yang rangup. Caranya mudah sahaja, masukkan ikan bilis ke dalam bekas dan renjiskan cuka hingga rata. Biarkan 5 minit dan goreng seperti biasa.

5. Guna Minyak Panas

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.

Sebelum menggoreng, pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu dalam kuantiti yang secukupnya.

6. Goreng Guna Api Sederhana

Tip Beli Ikan Bilis Yang Baru & Berkualiti.

Semasa menggoreng, perlahankan api agar ikan bilis yang digoreng tidak cepat hangus. Guna api sederhana dan masak sehingga ikan bilis menjadi kuning keemasan.

7. Tos Minyak Sepenuhnya

Setelah diangkat, toskan lebihan minyak menggunakan tisu dapur. Ia bagi mengelakkan ikan bilis menjadi berminyak sewaktu disimpan.

8. Simpan Dalam Balang Kedap Udara

Setelah ikan bilis goreng sejuk, masukkan segera ke dalam balang kedap udara. Ia amat penting bagi mengelakkan ikan bilis masuk angin dan menjadi lemau.

9. Goreng Secara Berperingkat

Jika anda mahu menggoreng ikan bilis dalam kuantiti yang banyak, lakukan secara berperingkat. Elakkan menggoreng dalam kuantiti yang banyak secara sekaligus. Ia bukan sahaja menjadikan ikan bilis tidak garing bahkan melambatkan proses memasak.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI