Memasak hidangan yang banyak bersendirian dalam usia yang sudah lanjut bukanlah sesuatu yang mudah. Selain kudrat yang semakin kurang, duduk memasak dalam waktu yang lama juga pasti amat memenatkan.

Tetapi bagi Mastanamma; nenek berusia 106 tahun ini semuanya tidak langsung menjadi masalah kepadanya. Dia malah mempunyai saluran youtube sendiri iaitu Country Foods yang diuruskan oleh cucunya, video masakannya memperlihatkan wanita tua ini memasak dari awal penyediaan bahan hinggalah hidangan terhasil dan dinikmati bersama keluarga mahu pun orang kampung.

Teruja Tengok Nenek Umur106 Tahun Ni Masak. Semua Guna Cara Tradisional. Video Masak Dia Je Dapat Lebih 52 Juta TontonanMemang Memang sangat leka bila menonton videonya memasakkan masakan citarasa tempatan yang popular di negeri Andhra Pradesh. Dia kini mempunyai lebih daripada 300,000 pelanggan.

Teruja Tengok Nenek Umur106 Tahun Ni Masak. Semua Guna Cara Tradisional. Video Masak Dia Je Dapat Lebih 52 Juta Tontonan

Semua Benda Buat Sendiri

Mastanamma suka melakukan tugasnya sendiri untuk memasak, Semuanya sendirian, tanpa bantuan dari generasi muda keluarganya. Beliau terkenal di kawasan itu untuk merawat semua orang yang datang kepadanya seperti nenek India biasa, dengan memastikan mereka semua diberi makan dengan baik.

Peminat pertamanya adalah cucunya sendiri, K. Laxman, yang mendapat idea memulakan saluran di YouTube ketika dia membuat makanan untuk dirinya sendiri satu malam bersama kawan-kawannya.

Bercakap dengan Barcroft, beliau berkata, pada malam yang lapar, rakan-rakan saya dan saya menyediakan makanan untuk diri kita sendiri, dan kita berfikir tentang memulakan saluran YouTube, supaya orang dapat menonton dan belajar dari tutorial memasak ini.

IKLAN

“Video pertama kami menjadi viral.  Itulah ketika saya memutuskan untuk menjayakan saluran ini, bagi membolehkan orang mengetahui dan memahami cara tradisional memasak dengan bahan-bahan segar, dan semestinya dengan bantuan nenek saya.” Ujar K.Laxman

Dia tidak faham apa yang sedang berlaku semasa kami membuat penggambaran video, tetapi apabila dia mula sedar, dia berasa sangat gembira. Wanita itu pakar dalam membuat makanan laut dan telur dos, dan dia dengan bangga mengatakan bahawa semua orang di kampung itu memuja makanannya.

Teruja Tengok Nenek Umur106 Tahun Ni Masak. Semua Guna Cara Tradisional. Video Masak Dia Je Dapat Lebih 52 Juta Tontonan

Suka Masak Guna Peralatan Tradisional

Mastanamma, hanya menggunakan alat yang paling asas, memasak dalam periuk logam besar di atas dapur mudah dan menghiris makanan dengan pisau India lama yang dikenali sebagai ‘Bonti’, yang bilahnya melengkung dari tanah di depan dan menyiapkan kerja-kerja penyediaan bahan dengan begitu pantas sekali.

Lebih hebat lagi, nenek ini juga turut  mampu memasak masakan barat dan salah satu videonya turut menunjukkan dia membuat chip gaya Perancis – dengan lebih banyak perasa daripada yang anda akan dapatkan di restoran McDonald’s. Ada juga video yang menunjukkan dia membuat burger ayam dengan hirisan keju yang sungguh menyelerakan.  

IKLAN

Teruja Tengok Nenek Umur106 Tahun Ni Masak. Semua Guna Cara Tradisional. Video Masak Dia Je Dapat Lebih 52 Juta Tontonan

Mastanamma, yang dahulu bekerja sebagai tukang masak di hotel anaknya, dikatakan mulanya rasa kurang selesa apabila video masakan nya di muat naik ke laman you tube  tetapi dilaporkan gembira apabila mengetahui resepinya dinikmati oleh ramai orang di seluruh dunia.

Dalam videonya beliau turut bercerita kisah hidupnya yang telah berkahwin pada usia 11 tahun, tidak pernah pergi ke sekolah. Dia juga beritahu pada usia mudanya sudah biasa membawa beg beras seberat 100kg di belakangnya. Kehebatan nenek ini banyak memberi inspirasi kepada ramai penonton videonya di seluruh dunia. Secara tidak langsung dia berjaya membangkitkan satu kesedaran bahawa betapa perlunya mempertahankan masakan tradisional kerana masakan ini tidak ternilai harganya.

IKLAN

Teruja Tengok Nenek Umur106 Tahun Ni Masak. Semua Guna Cara Tradisional. Video Masak Dia Je Dapat Lebih 52 Juta Tontonan

 Sumber: Youtube – Country Foods Channel

Kalau Nak Tengok Nenek Ni Masak Boleh Sasksikan video ini:  https://youtu.be/nSBB-9ky_2c

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI