Jika selama ni kita hanya beli telur masin di kedai, apa kata kali ini kita cuba buat sendiri di rumah. Hanya menggunakan telur ayam sahaja. Jom kita intai resipi yang dikongsi oleh Dapur Indonesia ini. Katanya bukan sahaja mudah, rasanya pun lebih sedap.
RESIPI TELUR MASIN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
10 biji telur ayam
250 gram garam kasar
Air secukupnya
10 ulas bawang putih
Sedikit cili padi – ikut selera masing-masing
CARA PENYEDIAAN:
1. Cuci bersih telur ayam untuk menghilangkan kotoran yang ada pada telur.
Ads
2. Kemudian, larutkan garam dengan air secukupnya.
3. Hiris halus bawang putih dan cili padi.
4. Selepas itu, masukkan telur yang sudah dibersihkan tadi ke dalam bekas yang berisi air garam. Masukkan sekali hirisan bawang putih dan cili padi.
Ads
5. Tambahkan lagi air ke dalam bekas yang berisi telur sehingga melepasi paras telur.
6. Tutup bekas selama 10 – 15 hari.
7. Selepas itu, anda bolehlah merebus telur tersebut.
Telur tauhu masak kicap ini sesuai sangat jadi lauk hujung bulan. Bukan saja jimat tapi juga sedap. Seisi keluarga pasti approve!
Jika kebiasaan menu telur ini kita jadikan sambal, cuba pula masak kicap ini. Digabung dengan tauhu, lauk ini memang mengenyangkan kerana kaya protein. Satu lauk ini pun dah cukup.
Resipi Lauk Telur Tauhu Masak Kicap
Bahan-Bahan
8 biji telur (direbus & dibuang kulit)
1-2 ketul tauhu (dipotong 6 & digoreng)
1 biji tomato (dipotong)
2 sudu besar ikan bilis (digoreng garing)
7 tangkai cili padi merah
7 tangkai cili padi hijau
1 sudu kecil perencah sup
2 sudu besar sos tiram
5–6 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk perasa
½ sudu kecil serbuk kunyit
Bahan kisar
7 tangkai cili hijau
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cara Penyediaan Telur Tauhu Masak Kicap
1. Panaskan minyak, goreng telur seketika hingga luarannya sedikit garing. Angkat.
2. Goreng tauhu hingga garing, ketepikan.
3. Goreng ikan bilis hingga rangup, ketepikan.
4. Mengunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga kering.
5. Masukkan cili padi merah, cili padi hijau dan tomato, kacau rata.
6. Masukkan sos tiram, kicap manis, serbuk sup, serbuk kunyit, gula serta serbuk perasa. Gaul sebati.
7. Akhir sekali, masukkan telur rebus, tauhu dan ikan bilis yang telah digoreng. Gaul sebentar, padamkan api.
Siap untuk dihidangkan!
TIP
Telur digoreng supaya sambal lebih cantik melekat dan tahan lama.
Kalau nak kuah lebih pekat, boleh tambah sedikit air bancuhan tepung jagung.
Untuk rasa lebih umph, masukkan hirisan bawang holland di akhir masakan.
Hidangan ini sesuai dimakan dengan nasi putih panas, cicah dengan pulut atau roti pun sedap.
Pasti rakan India yang sibuk menyiapkan sajian untuk Deepavali nih. Kita kan Malaysia jom kita ambil tahu apa yang biasa mereka hidangkan untuk perayaan Deepavali.
Selain sajian utama seperti thosai, idhili, capati dan maruku, manisan lain pun memang sedap dinikmati.
1. THOSAI
.
Thosai merupakan makanan kegemaran orang india. Makanan ini menjadi menu utama dalam hidangan Hari Deepavali. Thosai kebiasaannya enak dimakan bersama kuah “sandhini”
2. IDHILI
Idhili merupakan makanan sampingan dalam menu hidangan kaum india pada hari Deepavali. Idhili dimakan bersama sandhini atau kari ayam, dal dan lain-lain.
3. MURUKU
.
Muruku adalah makanan kegemaran bukan sahaja kaum India tetapi menjadi kegemaran kepada kaum-kaum lain yang menetap di Malaysia.
4. KUIH RAWA URUNDAI
.
Kuih Rawa Urundai ini pula adalah kuih yang kurang manisnya. Ramai yang tidak mengetahui tentang kuih ini. Ramuan kuih ini adalah tepung suji, gula, garam, buah kismis, buah pelage dan minyak sapi.
5. KUIH NEI URUNDAI
.
Kuih ini merupakan antara kuih yang manis . Rupanya sama seperti kuih Rawa Urundai Tetapi kuih ini lebih manis daripada kuih Rawa urundai. Kuih sangat lembut dan mudah rapuh apabila dipegang.
6. KUIH JILLEBHI
.
Kuih Jillebhi sangat manis. Rupanya seperti muruku . Kuih ini sedap untuk dimakan.
7. KUIH ATHIRASAM
.
Kuih Athirasam merupakan kuih manis. Bentuknya sama seperti kuih donat. Ramuan kuih ini ialah tepung beras, gula merah, buah pelaga, garam , kelapa parut dan minyak masak. Kuih tahan sehingga enam bulan.
8. KUIH MAISUR PAHKU
.
Antara kuih yang manis. Di antara ramuannya tepung gram (besan), gula dan minyak sapi.
9.KUIH ALVA
.
Kuih Alva juga merupakan kuih manis dan rupanya seperti kuih dodol. Warna kuih ini ialah merah.
10. KUIH PAAL GUVA
.
Kuih Paal Guva adalah kuih manis dan dan lembut. Ramuan kuih ini ialah susu segar lembu, gula dan garam.
11. KUIH LADHU
.
Kuih Ladhu merupakan makanan manis. Kuih ini mudah rapuh apabila dipegang. Ramuan kuih ini ialah tepung kuda, buah ceri, buah gajus, buah kismis, pewarna, gual, garam dan minyak sapi. kuih ini sedap untuk dimakan.
Sedapnya Cinnamon Roll ni. Biasanya kalau teringin nak makan, kenalah beli. Tapi menerusi resepi perkongsian saudari Shida Ambok ni, puan-puan boleh buat sendiri. Lebih istimewa lagi resepi Cinnamon Roll ini sangat mudah dan tak perlu adun guna mixer atau uli tepung pun. Hanya guna 4 bahan sahaja. Hasilnya? Tentulah gebu dan sangat sedap. Memang berbaloi cuba buat untuk keluarga tercinta.
RESEPI & CARA BUAT CINNAMON ROLL YANG SANGAT MUDAH & SEDAP
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.