Talam Pisang Lembut Bergedik. Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan Je

Share

Siapa saja yang tidak suka pisang, boleh dimakan begitu sahaja. Selain itu pisang sedap diolah menjadi pelbagai jenis masakan yang enak. Jika ada stok pisang di rumah, jom kita buat kuih ini untuk hari ini. Sekali sekala tukar selera best juga. Rasanya sedap, lemak-lemak manis.

TALAM PISANG


BAHAN A
(Untuk lapisan bawah)
1 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
½ cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan pisang (lecek kasar)
Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali pisang ke dalam bekas. Kacau sebatikan adunan sehingga tidak berketul baru masukkan pisang. Kacau lagi supaya adunan sekata.
2.Panaskan pengukus ~ sapu keliling loyang dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.

BAHAN B
(Untuk lapisan atas)


1½ cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1.Sebatikan 3 bahan di atas,panaskan sekejap di atas api yang kecil.


2.Bila adunan A dah masak cucuk-cucuk dengan garpu permukaan atasnya dan tuanglah adunan B.
3.Kukus semula selama 15 minit.
4.Siap. Kalau nak permukaan cantik tutuplah tudung pengukus dengan kain **

** sejukkan dulu baru potong , nanti kuih tak cantik. **

Kredit:Syana Anuya Manmad

ADA YANG INGIN MEMBELI BLENDER, BOLEH LIHAT DI SINI

IKLAN