Mewah betul dengan warna-warni Bubur Candil ini ya! Bubur Candil antara sajian menu pencuci mulut yang bukan sahaja ‘sedap mata memandang’ tetapi juga enak untuk dinikmati. Buat mak-mak yang hendak memancing selera anak-anak untuk makan, bolehlah cuba masak Bubur Candil ini. Berikut resipi dan cara-cara membuat Bubur Candil seperti yang dikongsikan oleh Alin Danial
RESIPI BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut –BELI ONLINE Santan cair secukupnya 1 1/2 sudu teh garam –BELI ONLINE 1 1/2 sudu besar gula halus (optional) –BELI ONLINE 2-3 liter air untuk merebus 2 helai daun pandan – masukkan dalam air untuk merebus 2 liter air sejuk untuk merendam selepas direbus
BAHAN KUAH SANTAN:
1000 ml santan 100-150 gm gula pasir (ikut suka nak manis atau kurang manis) 2-3 sudu besar sagu (optional) direndam dengan air panas 1 1/2 sudu teh garam 2 helai daun pandan disimpul 2 sudu teh tepung ubi/jagung (optional) larutkan dengan air
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Satukan tepung pulut, garam, gula. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit, hingga menjadi doh yang tak melekat ditangan.
2. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna yang disukai.
3. Gentel bulat-bulat sampai habis.
4. Didihkan air bersama daun pandan sehingga menggelegak dalam periuk. Masukkan bebola tepung dan masak hingga timbul di permukaan.
5. Angkat guna penapis dan rendamkan dalam bekas berisi air sejuk.
KUAH SANTAN:
1. Masak santan, gula, garam dan daun pandan, sagu hingga mendidih.
Ads
2. Kemudian boleh masukkan tepung ubi/jagung untuk memekatkan. Tidak perlu letak jika sudah masukkan sagu biji.
3. Toskan bebola tepung dalam air sejuk tadi dan masukkan ke dalam santan. Kacau sekejap dan tutup api.
Kuetiau sedap dimakan untuk sarapan dan makan malam. Boleh dibuat sup dan juga digoreng. Kali ini RASA kongsikan resipi kuetiau goreng bersama udang yang sangat simple tapi sedap cita rasanya. Bolehlah cuba masak untuk seisi keluarga.
KUETIAU GORENG UDANG
BAHAN-BAHAN
1 kg kuetiau
150 gram udang
50 gram bawang putih kisar
50 gram cili boh
30 ml kicap cair
10 gram lada putih
1 biji telur ayam
30 gram tauge
50 gram kucai
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
Kali ini RASA ingin kongsikan cara buat ayam masak merah dengan menggunakan versi paling simple. Yalah, kadang kita tak ada banyak bahan di rumah untuk membuat ayam masak merah yang cukup lengkap bahannya seperti resipi masakan kenduri.
Nah, dengan bahan-bahan paling minimum, anda sudah boleh menikmati ayam masak merah yang sedap.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN KISAR
2 labu bawang besar
1/2 senduk cili kering (direbus dan dibuang biji)
5 tangkai cili padi
2 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN
8 ketul potongan ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Sedikit air (jika suka ada kuah)
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
CARA MEMBUAT
1. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam
2. Panaskan minyak masak dan gorengkan ayam namun jangan terlalu kering.
3. Angkat ayam dan kurangkan minyak masak.
4. Dengan sedikit baki minyak masak yang ditinggalkan dalam kuali, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
5. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
6. Jika suka berkuah sedikit, masukkan air.
7. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
8. Masukkan potongan bawang besar.
9. Gaul sebati sehingga keseluruhan sos membaluti ayam.
10. Siap!
Inilah dia resipi ayam masak merah yang cukup simple. Tidak perlu serai dan bahan-bahan lain. Sesuai untuk orang bujang.
Nak biskut tambah rangup, tambah aje kekacang dan bijian. Biskut moden memang sentiasa dicipta dan dikemas kini setiap tahun. Hiasan kekacang dan biji-bijian bukan sahaja menambah tarikan tetapi juga rasa lemak yang sungguh sedap.
Jom kita semak 5 lagi resipi biskut raya yang dikongsikan oleh Zaiton Ismail dari Dyra Bakery & Academy ini. Tak payah tunggu raya buat kudapan masa tengok rancangan tv pun syok juga nih…
1.CHERRY SUN FLOWER SEEDS
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
100 gm gula aising
350 gm gm tepung gandum | diayak
50 gm tepung kentang | diayak
50 gm tepung jagung | diayak
30 gm ceri hijau dan merah | dipotong kecil
30 gm biji bunga matahari | telah dipanggang
Bahan hiasan :
Ceri hijau dan merah
Biji bunga matahari secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata. 3. Kemudian masukkan semua jenis tepung diikuti ceri hijau ,ceri merah dan biji bunga matahari serta gaul rata. 4. Adun hingga menjadi doh 5. Kemudian gelekkan doh dan terap ikut bentuk acuan yang disukai 6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
Waktu memasak : 18 minit Keistimewaan : Buah ceri yang manis dan biji bunga matahari yang rangup
INFO : Panggang dahulu biji bunga matahari untuk biskut yang lebih rangup dan berlemak. Susun dengan jarak yang jauh sedikit kerana doh akan mengembang dan merebak.
2. APRICOT SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
50 gm gula aising
400 gm tepung gandum | diayak
100gm apricot kering | dipotong kecil
100 gm serbuk badam
Sedikit pewarna kuning
Bahan hiasan :
Aprikot, ceri dan badam cincang secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang, masukkan pewarna kuning. 2 .Masukkan tepung gandum, diikuti dengan badam dan aprikot kering. 3. Adunkan supaya menjadi doh. 4. Bentukkan dengan acuan berbentuk kapal, jangan terlalu nipis. 5. Hiaskan aprikot , ceri dan badam cincang di atasnya. 6. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius dan bakar selama 15 minit.
Waktu memasak : 15 minit Keistimewaan : Hiasan aprikot, ceri dan badam dalam biskut kapal, menaikkalan lagi rasa ramuannya
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah-buahan beri lain menggantikan ceri
3.PEANUT BUTTER TART ALMOND
BAHAN – BAHAN:
250 gm mentega
60 gm gula aising
350gm tepung gandum | diayak
50 gm tepung jagung | diayak
100 gm mentega kacang
50 gm badam hiris
50 gm ceri merah dan hijau
Bahan Hiasan :
Coklat cair warna merah mudah, dipaipkan.
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan uli hingga menjadi doh. 3. Kemudian gunakan acuan kulit tart dan bentuk tart seperti dalam gambar. 4. Kemudian masukkan mentega kacang, ceri dan badam hiris ke dalam tart. 5. Panaskan oven dalam suhu 170 darjah celcius, dan bakar selama 18 -20 minit atau sehingga perang keemasan. 6. Setelah sejuk hiaskan atau paipkan coklat cair warna merah muda.
Waktu memasak :18-20 minit Keistimewaan : Inti mentega kacang,badam hiris memberikan rasa berlemak
INFO : Ceri merah dan hijau yang manis menyedapkan lagi biskut ini
4.SUGEE ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm minyak sapi
120 gm gula aising
400 gm tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu teh pewarna hijau
Bahan hiasan :
50 gm hirisan badam
100 biji labu hijau
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan perisa pandan dan pewarna hijau. 3. Terap mengikut acuan dan hiaskan hirisan badam dan biji labu di atasnya. 4. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Waktu memasak : 20 minit Keistimewaan : Biskut suji yang lembut dan gebu dengan perisa pandan Anggaran kos : RM 45
INFO : Biskut suji kaya dengan rasa minyak sapi yang lazat. Anda boleh juga menambahkan sedikit susu tepung untuk rasa lebih berkrim
5. GREEN MINT COOKIES WITH PUMPKIN SEEDS
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
1 biji telur
300 gm tepung gandum | diayak
10 ml perisa pudina
10 ml pewarna hijau
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya untuk dipaipkan atas biskut.
120 biji labu secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula aising dan kemudian masukkan telur 2. Pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik. 3. Masukkan perisa pudina dan hirisan badam. 4. Uli doh dan sudukan ke atas dulang, hiaskan dengan biji labu. 5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 18 minit. 6. Sejukkan dan hiaskan dan paipkan coklat yang dicairkan di atasnya.
Waktu memasak :18 – 20 minit Keistimewaan : Kelazatan rasa pudina dan badam
INFO : Panggang dahulu biji labu , jika anda mahu memasukkan sedikit dalam adunan (10 gm) untuk rasa lebih rangup.
Terima kasih :
Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam. fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...