
Menghirup kuah sup adalah salah satu kelegaan apatah lagi jika tekak sedang tak sedap makan. Sup daging sedap dimakan pada waktu makan tengah hari dan juga cuaca sejuk. Kiranya memang sesuai pada apa-apa keadaan pun. Apa kata kali ni kita cuba buat sup ala Siam. Daging bercampur kentang sudah semestinya sedap dimakan bersama nasi putih ataupun dihirup begitu sahaja.
SUP SIAM

BAHAN-BAHAN
• 1/2 kg tulang
• Minyak masak untuk menumis
• 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
• 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
• 1/2 inci halia (ditumbuk)
• 1 peket rempah sup bunjut atau sup tulang
• 1 sudu besar rempah sup serbuk (dikacau bersama sedikit air)
• 1 sudu besar sos ikan
• 2 biji ubi kentang (dipotong 2)
• 4 biji cili padi (diketuk)
• 1/2 biji bawang holand (hiris bulat-bulat)
• 1 biji tomato (dibelah 4)
• 1/2 batang saderi (dihiris)
• 1 biji perahan air limau nipis
• Sedikit garam dan gula
• Sedikit bawang goreng
• Sedikit daun sup
• Sedikit daun bawang
CARA MEMBUAT
1. Rebuskan tulang sejam atau sehingga empuk. Pastikan air menenggelamkan semua tulang. Ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia bersama dengan rempah sup bunjut sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan rempah sup serbuk, sos ikan dan air rebusan dan tulang tadi.
4. Tambahkan ubi kentang dan biarkan sehingga 30 minit.
5. Kemudian masukkan cili padi, hirisan bawang holand, tomato, saderi dan perahan air limau nipis.
6. Tambahkan garam dan sedikit gula. Gaul dan sesuaikan rasa.
7. Tutup api dan sedia untuk dihidang. Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Resipi dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Buat Kek Ikan Homemade. Lebih Sedap, Bersih & Diyakini Halal.

Anda pernah buat kek ikan secara homemade? Ha..mesti ada yang tak pernah buat kan? Mudah je buat kek ikan ni. Malah lebih enak dari yang dibeli. Jika untuk disajikan buat keluarga, boleh guna ikan tenggiri ni. Rasa dia memang sedap sangat, lebih bersih dan dijamin halal. Jom cuba.
FISHCAKE IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan tenggiri bunga ( yang ada bintik)
- 1 sudu makan tepung jagung – lebih sikit tak apa
- Garam secukup rasa – bancuh dengan 1 mangkuk kecil air
- 1 sudu teh lada sulah
- Sedikit ajinomoto
CARA MEMASAK:
1. Pipiskan @ potong isi ikan depan belakang ikan. Macam dalam gambar.
2. Guna sudu dan korekkan isi ikan yang melekat pada tulang.
3. Satukan isi ikan, tepung jagung, lada sulah dan ajinomoto. Gaul sebati. Kemudian masukkan air garam sedikit untuk sebatikan bahan-bahan.
4. Tumbuk isi ikan sambil dimasukkan air garam sikit-sikit. Tak payah guna sampai habis air garam tu. Asalkan isi ikan jadi kenyal sudah memadai.
5. Ni hasil isi ikan yang cukup kenyal. Yang penting ikan mesti segar dan cara tumbuk ikan kena betul.
6. Letakkan plastik dalam loyang. Masukkan isi ikan. Tekan-tekan bagi padat. Guna sudu yang dah sapu sikit minyak.
7. Panaskan kukusan dan masukkan loyang. Kukus dalam 10 – 15 minit menggunakan api besar.
8. Apabila dah masak, keluarkan isi ikan kukus tadi. Biar suam sedikit barulah dipotong panjang.
9. Panaskan minyak dan goreng kepingan fishcake tadi dengan api sedang. Jangan bagi garing.
10. Toskan minyak dan boleh dinikmati mengikut citarasa.
Kredit resipi & foto: Yati Mohd
Resipi Paru Berlada Yang Garing, Sedap Diratah

Isi Kandungan
ToggleResipi paru berlada
Bahan rebusan paru
Bahan dikisar kasar
Cara membuat
Koleksi Piza Homemade Mudah Buat, Penuhi Citarasa

Mahukan resipi yang ringkas namun menyelerakan, piza tidak kurang enaknya. Bosan dengan piza yang dibeli, boleh saja mengolahnya mengikut cita rasa sendiri. Anda boleh membuat doh sendiri sama ada mahukan kulitnya tebal atau nipis serta rangup. Tepuk dada tanya selera. Malah untuk kepelbagaian rasa, jangan terikat dengan perisa yang sama. Mungkin boleh inovasi piza anda dengan resipi seperti yang dikongsikan oleh RASA ini. Cuba rasai kenikmatan piza homemade anda.
Piza Kari Tuna
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan ke semua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Kari tuna dalam tin (yang buat sandwich)
Hirisan cili padi
Cara memasak:
- Ratakan sos pasta atas roti piza
- Ratakan kari tuna dan hirisan cili padi
- Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi
- Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing

Piza Sambal Sotong
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sambal sotong (dalam tin)
Hirisan tomato ceri
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Ratakan sambal sotong.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan ceri tomato.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Ikan Bilis Petai
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Ikan Bilis Petai
Ikan bilis petai
2 ulas bawang putih – dikisar
3 biji bawang merah -dikisar
1 biji bawang besar -dikisar
50gm ikan bilis
Segenggam petai
cili giling
sedikit air
garam dan gula
Cara memasak:
1.Goreng ikan bilis dan asingkan.
2. Minyak lebihan tadi tumis bahan-bahan yang dikisar.
3. Masukkan cili giling, sedikit air dan masak sehingga sambal garing. Perasakan dengan garam dan gula
4.Akhir sekali,masukkan petai dan ikan bilis. Gaulkan hingga sebati
Cara memasak piza ikan bilis petai:
- Ratakan sos pasta atas roti piza
- Ratakan sambal ikan bilis petai.
- Taburkan hirisan keju mozzarella dan lebihan petai
- Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Mac & Cheese
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Mac & Cheese (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dalam 7-8min)
Potongan dadu capsicum merah
Cara memasak:
1.Ratakan sos mac & cheese atas roti pizza
2.Gaul sos mac & cheese dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan potongan dadu capsicum merah
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.
Piza Carbonara Udang
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Carbonara (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dlm 7-8min)
Segenggam udang. (rebus & buang kulit)
Hirisan pitted black olive
Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Gaul sos carbonara dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan black olive dan susun udang tadi
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Green Curry
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Green Curry dalam tin / botol (readymade)
Dada ayam – masak bersama sos green curry
Hirisan cili padi
Cara membuat:
1.Ratakan green curry atas roti pizza
2.Ratakan sos tadi bersama isi ayam
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Chicken Floss
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hok roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos carbonara readymade
Chicken floss
Hirisan capsicum hijau
Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Ratakan chicken floss
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan capsicum hijau
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Sosej Marinara Mini
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Hirisan sosej daging dan nanas dalam tin
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun hirisan sosej
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan nanas.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Beef Pepperoni
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
- Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
- Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
- Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Beef Pepperoni
Cendawan dalam tin
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun beef pepperoni
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cendawan
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.
Kredit resipi: Zeti Rafidah Abdul Khalid
INGIN MENCARI PRESSURE COOKER DENGAN PELBAGAI PILIHAN MENARIK. JOM LAYARI DI SINI.