Antara pemanis mulut yang sedap dimakan adalah puding. Selepas disejukkan dalam peti ais, puding dimakan begitu sahaja dan boleh melegakan tekak. Kali ini RASA kongsikan resipi Puding Pisang Sos Kastard yang pastinya boleh menawan selera ramai.
Ads
PUDING PISANG SOS KASTARD
Sedap nampaknya kejadian pisang ni kan?.
BAHAN PISANG MENTEGA
Pisang secukupnya
Mentega secukupnya
CARA MEMBUAT PISANG MENTEGA
1. Panaskan mentega.
2. Goreng sekejap pisang tadi. Ketepikan.
Ads
BAHAN KASTARD
1 tin susu cair
1 biji kuning telur ayam
1/2 cawah air
1 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard
1 ikan daun pandan
CARA MEMBUAT KASTARD
1. Campur semua bahan kecuali daun pandan sehingga sebati. Tapiskan ke dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan dan kacau. Jangan berhenti kacau. Masukkan daun pandan. Setelah mendidih, terus angkat. Sejukkan.
3. Simpan dalam peti ais.
4. Untuk menghidang, letakkan pisang di dalam mangkuk. Tuangkan kuah kastard. Hiaskan dengan buah-buahan kering atau kekacang seperti gajus atau badam.
Peminat menu Acar Ikan Talang Masin boleh cuba resipi perkongsian saudariIntan Izaida. Enak dimakan bersama nasi panas, menu ini tentunya harus dicuba dan dibuat stok di rumah. Resipi ini juga mempunya rasa yang pedas. Jadi bagi yang suka makan lauk pedas, sesuai sangat cuba resipi ini. Pastinya puas hati. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI ACAR IKAN TALANG MASIN
BAHAN-BAHAN: 1 ekor ikan talang saiz sederhana – ambil bahagian isi sahaja – beli online disini Lobak masin 20 ulas bawang merah – potong 4 kalau kecil & dipotong 6 kalau besar 3 ketul halia saiz 3 inci – dipotong mancis
2 labu bawang putih – belah 2 2 biji bawang besar – kisar halus 6 ulas bawang putih – kisar halus Jeruk cili api kampung
10 biji kurma merah – beli online disini Goji berry / wolfberry Buah pala kering Segenggam Antioksidan booster Signature Market (Dried Apricot, Dried Cranberry, Dried Wolfberry, Dried Blackcurrant – Boleh tukar 1 genggam kismis – beli online disini
1 ketul gula melaka – beli online disini 2 sudu makan gula merah – beli online disini 1 sudu makan halba – beli online disini 1 sudu makan biji sawi – beli online disini 1 sudu teh jintan manis – beli online disini 2 sudu serbuk cili – beli online disini 2 sudu rempah kari ikan / daging – beli online disini Jeruk kulit lemon 1 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1.Rendam isi ikan talang sejam sebelum masak. Bilas & sejat.
2. Ambil bawang putih dan rendam dengan air kapur makan dan cuka. Kemudian sejat, bilas dan goreng. Ia bertujuan goreng supaya acar tahan lama. 3. Goreng ikan masin sehingga garing, sejat & ketepikan. 4. Goreng lobak masin sehingga garing, sejat & ketepikan.
5. Goreng bawang merah, bawang putih & halia sehingga agak garing (jangan terlampau coklat nanti pahit), sejat & ketepikan.
4. Panaskan 1 senduk kecil minyak, tumis halba, biji sawi & jintan seketika. 5. Tuang pes bawang masak sehingga wangi & pekat.
6. Masukkan serbuk cili dan rempah. Masak sehingga pecah minyak atau agak garing (kalau kurang minyak tambah sikit sahaja)
7. Masukkan gula melaka yang sudah diketuk kecil, gula merah, dan garam. Masak sampai kuah pekat.
8. Masukkan kulit lemon, kurma, goji berry, antioksidan boost atau kismis & buah pala.
9. Jika kuah pekat, masukkan sedikit air supaya tidak hangus. Masak lagi sampai nampak kurma yang kecut tadi menjadi kembang. 10. Bila kuah sudah agak pekat berpalut, masukkan lobak yang digoreng, ikan masin & bawang-bawang halia yang digoreng tadi. Kacau sebatikan hingga sebati. 11. Akhir sekali masukkan jeruk cili. Kacau sebati.
12. Acar Ikan Talang Masin sedia untuk dinikmati.
NOTA: Resepi ini memang pedas. Kalau tak tahan pedas dinasihatkan kurangkan serbuk cili atau tidak perlu letak langsung serbuk cili & cili jeruk. Cili jeruk boleh tukar cili api segar.
Macam ayam masak kicap tapi sebenarnya bukan. Memang sedap walaupun cara memasaknya cukup simple. Kadang-kadang, lauk yang sedap ni tak perlu nak beria-ia sangat memasaknya. Cukup ringkas-ringkas je. Boleh cuba masak resipi yang RASA kongsikan ini ya.
AYAM KAM HEONG SIMPLE
BAHAN-BAHAN
Ayam 1/2 ekor
2 biji bawang besar atau bawang holland | potong dadu
3 ulas bawang putih ketuk je
3 tangkai daun kari
10 tangkai cili padi merah/hijau belah dua
2 sudu makan rempah kari ayam bancuhkan
2-3 sudu makan sos tiram
2-3 sudu makan sos cili
2-3 sudu makan kicap manis
CARA MEMBUAT
1. Goreng ayam dan ketepikan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, daun kari dan cili padi sehingga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan rempah kari masak hingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan sos tiram, sos tiram dan kicap. Perasakan dan masukkan ayam. Gaul sebati. Siap!
5. Sedap dengan nasi panas-panas. Sangat mudah, cepat dan sedapppp! Boleh juga tukar kepada udang, ketam atau sotong.
Sedapnya KuihCakoi. Kalau makan panas-panas, makan begitu sahaja pun boleh habis 2-3 keping. Kalau cicah kuah kastard, lagilah best. Bagi anda yang nak cuba buat Kuih Cakoi secara homemade, resipi perkongsian saudari NunuPessa Hik ni antara yang mudah dicuba. Beliau tidak menggunakan yis. Nampak mudah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH CAKOI SEDAP TANPA GUNA YIS
BAHAN-BAHAN:
350gm tepung gandum.
250gm susu segar
1 sudu besar serbuk penaik.
1/2 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu besar garam.(kalau suka manis, boleh ganti dengan gula)
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan campur sebati. Pada awal, doh memang sedikit melekit.
2. Uli sampai licin dan tak melekat di tangan.
3. Kemudian ratakan minyak masak ke seluruh permukaan doh.
4. Balut dengan plastik dan simpan di dalam peti ais semalaman.
5. Canaikan doh memanjang seperti dalam gambar.Biarkan doh sehingga suhu bilik.
6. Potongkan doh berpasangan.
7. Ambil lidi celupkan ke dalam gelas tinggi yang berisi air dan tekan macam dalam gambar.
8. Kemudian ambil satu lagi potongan dan letak di atasnya.Tekan menggunakan chopstik.(atau apa-apa alat yang sesuai pun boleh)
9. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Tarik doh memanjang perlahan dan terus masukkan dalam minyak.
10. Minyak kena cukup panas dan sentiasa balik-balikkan cakoi supaya masak sekata.
11. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...