Sedapnya Kek Apam Cheese Kukus, Cheese Meleleh-leleh Bila Makan Panas-panas

Share

Kek Apam Cheese Kukus pasti jadi kesukaan buat pencinta keju. Rasa lemak-lemak dan tekstur Kek Apam Cheese Kukus ini yang gebu, pasti membuka selera. Sedap makan panas-panas. Cheese masih panas meleleh. Bayangkan minum petang anda makan Kek Apam Cheese Kukus ini, tentu bahagia. Jomlah kita buat Kek Apam Cheese Kukus mengikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Animarlina Abd Maulop

RESIPI KEK APAM CHEESE KUKUS

BAHAN A (dikisar sampai putih)

3 sudu besar susu pekat manis – beli online
1 sudu besar ovallate – beli online
1 cawan gula – beli online
1 sudu kecil esen vanilla – beli online
4 biji telur (saiz yang besar)

BAHAN B:

2 cawan tepung gandum – beli online
Pewarna merah
Cheddar cheese

CARA MEMBUAT:

1.Bahan A dikisar sehingga putih.

2.Kemudian, campurkan bahan A dengan tepung gandum di dalam bekas lain. Gaul-gaul rata.

3. Asingkan ikut warna pilihan. Boleh guna warna merah sahaja. Jadi ada warna cream white dan ala-ala merah jambu sahaja.

4. Masukkan bancuhan secara selang seli. Merah, putih, merah, putih.

5. Apabila sudah separuh, letak cheese. Letak 3 keping. Letak banyak keping lagi sedap. Selepas itu baru sambung selang seli letak bancuhan tadi.

 

6. Kukus lebih kurang 30 hingga 40 minit. Siap! Hidangkan.

Sumber kredit: Animarlina Abd Maulop

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN