Sardin gulung adalah sejenis makanan yang sesuai dimakan pada bila-bila masa. Namun selalunya dimakan ketika sarapan dan minum petang.
Dibuat menggunaka tepung gandum dan intinya daripada sardin yang dimasak. Boleh dibuat pedas ataupun tidak pedas bergantung kepada cita rasa masing-masing.
Melalui facebook Farisha Sofea, resipi sardin gulung dikongsikan kepada ahli group Rasa Share Resipi. Jom kita lihat resipinya
SARDIN GULUNG
Ads
BAHAN A
4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
BAHAN B
1/4 cawan minyak masak (dipanaskan)
2 sudu besar marjerin (dicairkan)
Air secukupnya
CARA MEMBUAT DOH
1. Masukkan semua BAHAN A ke dalam bekas. Gaul sebati.
2. Kemudian, masukkan BAHAN B pula. Gaul sampai jadi seperti serbuk.
3. Tambahkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga terbentuk doh.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan bulatkan.
5. Rehatkan doh sebelum digunakan.
6. Canaikan doh dan bentukkan bulat bujur seperti buah pir.
7. Untuk bahagian hujung yang tirus itu, kelarkan sedikit dan dicanai nipis. Ini supaya apabila digulung nanti, tidak perlu letak air. Ia akan melekat.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1/2 labu bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 sudu besar cili giling
Sos cili
1 tin besar sardin
Gula dan garam secukup rasa
Air perahan limau nipis
CARA MEMBUAT INTI
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
2. Masukkan cili giling. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili.
4. Masukkan sedikit air jika perlu.
5. Masukkan pula sardin dan hancur hancurkan.
6. Tambahkan gula dan garam.
7. Akhir sekali perahkan limau. Kacau rata. Masak sehingga kering. Matikan api.
Sosej dan keju. Kebanyakan kanak-kanak memang menyukainya. Kalau buat makanan untuk jamuan di kelas, pasti menu yang ada dua bahan ini habis licin dulu.
Bila sekolah dibuka, ibu-ibu mula menyemak semula resipi-resipi dalam simpanan untuk dapatkan idea bekal anak ke sekolah. Kadang-kadang buntu dah nak masakkan menu yang anak-anak suka.
Kali ini, apa kata cuba buat cheesy sausage roll atau sosej gulung berkeju. Ikuti resipi mudah yang dikongsikan Mimie Haszmiza. Mudah, cepat dan sedap. Pasti anak-anak suka bekal ni.
Rebuskan sosej sekejap. Sementara tunggu sosej sejuk, bolehlah kita canaikan roti sampai nipis. Tak perlu dibuang bahagian tepi roti sebab rasa membazir pula kalau tak makan.
Ambil sekeping roti, letak sekeping cheese dan sebatang sosej lalu digulung ketat.
Kemudian, sapu kuning telur pada hujung roti dan gulung hingga melekat.
Ulang lagi langkah sama sehingga semua sosej siap digulung.
Celup gulungan sosej tadi ke dalam telur. Golekkan dalam serbuk roti, dan kemudian golekkan pula ke dalam breadcrumb (serbuk roti).
Ulang langkah yang sama sehingga semua roti dan sosej hingga siap. Kemudian, panaskan minyak untuk menggoreng. Kita goreng dalam minyak yang panas dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
Setelah cukup masa, angkat dan toskan. Memang rangup di luarnya dengan rasa breadcrumb tu. Boleh dimakan dengan sos cili ataupun mayones. Ikutlah cita rasa anak-anak.
Sosej gulung berkeju dah siap. Bolehlah dimasukkan ke dalam bekal anak ke sekolah. Buat lebih sikit, kita pun boleh sarapan sekali dengan cheesy sausage roll ni.
Beginilah rupanya setelah dipotong dua. Memang meleleh kejunya kalau makan ketika panas.
Apapun, resipi ini patut cuba untuk bekalkan anak ke sekolah. Mudah, ringkas dan cepat penyediaannya. Ibu-ibu pun tak kalut di dapur.
Salad Buah merupakan snek paling mudah yang boleh anda sediakan hari ini. Enak dimakan sejuk, ia merupakan campuran buah-buahan yang digaul bersama sos ringkas. Kombinasi campuran buahan-buahan kegemaran menaikkan lari rasa enak hidangan ini. Lemak, manis, masam, semua ada. Sangat menyegarkan. Nak cuba sos Salad Buah ni? Saudari Ani Zam ada kongsikan resipinya. Jom kita mula!
Snek ringan tentunya menjadi pilihan ramai. Makan sambal tonton televisyen, memang ralit dibuatnya. Buat sebalang, sekejap je boleh habis. Malah, kudapan snek ringan sebegini juga boleh dijadikan punca rezeki bagi mendapatkan pendapatan sampaingan. Kos pun tak banyak. Nak cuba? Puan Shida Yasin ada kongsikan resipinya.
CARA MEMASAK: 1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudian tumbuk kasar. Ketepikan. 2. Bijan digoreng tanpa minyak. Taburkan atas loyang aluminium yang akan diletak kuih Bepang Kacang nanti. Ketepikan. 3. Panaskan kuali dan letakkan gula. Biarkan sedikit cair. Kemudian masukkan minyak masak. 4. Masak lagi sehingga gula cair dan menjadi warna karamel. 5. Masukkan kacang yang telah ditumbuk. Gaul sebati dan tuang dalam loyang yang ditabur dengan bijan tadi. 6. Balut senduk kayu dengan plastik yang disapu minyak kemudian ratakan ke seluruh loyang. 7. Potong masa tengah panas untuk bentuk Bepang Kacang yang cantik. Sejukkan dan boleh masuk dalam bekas kedap udara.
2. KACANG TANAH SALUT TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
600gm kacang tanah – kupas, sangai, biarkan dingin dulu
CARA MEMASAK: 1. Campurkan telur, margerin, bawang putih, gula halus dan garam. kacau rata. 2. Tuangkan 2 sudu makan adunan telur ke dalam kacang, gaul hingga rata. 3. Tuangkan ke dalam bekas campuran tepung gandum dan tepung ubi. gaul gunakan rata dan pastikan ia tidak melekat. 4. Tuang pula dalam bekas jarang dan ayak supaya lebihan tepung jatuh ke bawah. Lakukan proses yang sama hingga kacang habis. 5. Goreng dalam minyak panas di atas api sderhana hingga warna kecoklatan. 6. Angkat dan toskan minyak, setelah sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara.
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung gandum dan garam.Masukkan telur satu demi satu. Sebatikan. 2. Masukkan bahan kisar dalam bekas adunan tepung. 3. Kemudian tuang santan yang telah dicampur air sedikit demi sedikit. Adun hingga mendapat adunan yang cair. 4. Tambahkan kapur makan. Kacau lagi sehingga sebati. 5. Masukkan kacang dan ikan bilis ke dalam bancuhan tepung. Sebatikan. 6. Panaskan kuali dengan minyak yang banyak menggunakan api sederhana panas. 7. Sendukkan adunan rempeyek perlahan-lahan ke dalam kuali. Masak hingga rempeyek kekuningan. 8. Angkat dan toskan minyaknya. 9. Bila rempeyek telah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
4. KACANG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 kg kacang kopek/ shandung – belah dua
20 ulas bawang putih – kisar menjadi pes
20 ulas bawang putih – hiris halus
Daun kari secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan kacang yang telah dibelah dua hingga bersih.
2. Didihkan air bersama pes bawang putih (simpan sedikit pes untuk digaul nanti), garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan kacang yang telah dibersihkan tadi. Kacau dan biar selama 3 minit. Padamkan api.
4. Biarkan kacang terendam dalam air rebusan selama 10 minit. Kemudian toskan.
5. Gaulkan kacang bersama pes bawang putih, garam dan sedikit perasa hingga rata. Letak dalam dulang dan biarkan semalaman supaya kacang menjadi kering.
6. Panaskan minyak masak dalam jumlah yang banyak. Masukkan sedikit kacang ke dalam kuali dan goreng hingga separuh masak.
7. Masukkan sedikit hirisan bawang putih dan daun kari. Goreng lagi hingga kacang masak sepenuhya. Ulang proses hingga kacang habis digoreng.
8. Angkat, toskan minyak dan biar kacang sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Nak menang hadiah sambil shopping dan makan-makan? Ini masa terbaik untuk singgah ke outlet pilihan anda sebab tepung gandum serbaguna MFM Cap Ros akan mengadakan aktiviti hebat khas untuk anda!