Miang Kham merupakan makanan tradisional Thailand dan Laos, ia merupakan makanan appetizer yang sedap dan mudah untuk disediakan. Boleh menjadi hidangan istimewa untuk tetamu yang datang beraya di rumah terbuka. Selamat mencuba!
RESIPI MIANG KHAM / MEANG KHUM
BAHAN-BAHAN:
Ads
30 helai daun kaduk
1/4 cawan kacang tanah atau gajus panggang*
1/4 cawan udang kering | cuci dan sangai hingga kering*
1/4 cawan halia muda | potong dadu*
1/4 cawan limau nipis | potong dadu*
1/4 cawan bawang merah| potong dadu*
1/4 cawan kelapa sagat, sangai hingga perang*
5 tangkai cili merah/hijau | potong kecil
Simpan sedikit bahan bertanda* untuk diadun bersama sos
Ads
Ads
BAHAN SOS:
Dalam kuali non-stick, sangai hirisan serai, lengkuas, bawang merah, halia dan belacan hingga perang dan naik bau. Ketepikan.
Tumbuk udang kering, kacang tanah dan kelapa sangai hingga halus.
Campurkan bahan-bahan yang disangai tadi dan tumbuk hingga lumat.
Dalam periuk didihkan gula melaka, air dan sos ikan.
Bila gula larut, masukkan bahan tumbuk tadi.
Reneh dengan api perlahan sehingga sos menjadi pekat.
Angkat dan biarkan sejuk. Sos mesti pekat, manis dan masin.
Untuk hidangan, ambil sehelai daun kaduk, isikan dengan bahan-bahan hiris dan kacang akhir sekali tuang 1/2 sudu kecil sos, balut rapi dan sedia di kunyah!
Asyik sambal belacan dengan sambal ikan bilis aje. Jom masak sambal special sikit Ni dua resipi dari Hotel The Pearl, KL.
Ni kalau makan dah tak toleh ke mana dah. Iyalah nak makan kenalah pandang depan kan.
1. SAMBAL TUMBUK BUNGA KANTAN
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan di atas dan tumbuk menggunakan lesung batu hingga lumat.
2. Simpan di dalam peti sejuk
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 5 minit
Cara memasak : Dihidang mentah
Jenis masakan : Sambal
Keistimewaan : Sambal ini tidak ditumis dan dihidang mentah
INFO CHEF : Sedap dimakan bersama nasi putih sahaja. Jika buat lebih bakinya boleh dijadikan rencah nasi goreng bunga kantan.
2. SAMBAL JERING BERLADO IKAN TALANG MASIN
BAHAN-BAHAN :
Bahan dikisar:
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak.
2. Masukkan jering dan ikan talang masin yang telah digoreng tadi.
3. Gaul sebati dan masukkan sedikit garam dan gula dan masukkan jus lemon yang telah diperah.
4. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3- 4 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Sambal
Keistimewaan : Jangan dikisar terlalu halus, seeeloknya cili ditumbuk kasar sahaja
INFO CHEF :Pilih jering yang tua kerana rasanya lebih enak. Jering dipercayai mempunyai khasiat kesihatan dan nilai perubatan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Masih tercari-cari menu utama untuk hidangan di hari raya Aidiladha? Seksi 6 set resipi menu nasi dengan padanan pelbagai lauk pauk ini diharapkan boleh membantu anda merancang menu untuk tetamu istimewa di Hari Raya. Sangat mudah, enak dan menjadi pilihan ramai. Selamat mencuba!
1. SET NASI DAGING
1. NASI DAGING
BAHAN-BAHAN:
Rempah Penumis:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:Selain beras basmathi, anda juga boleh menggunakan beras Siam.
2. DAGING BAKAR
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
3. AIR ASAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
2. SET NASI TOMATO
1. NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN:
BAHAN HIRIS:
BAHAN PENUMIS:
CARA MEMASAK:
2. AYAM KURMA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN HIRIS:
BAHAN PENUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:Selain santan anda boleh tukar dengan susu cair.
3. NANAS TUMIS
BAHAN-BAHAN:
REMPAH PENUMIS
CARA MEMSAK:
INFO CHEF:Anda juga boleh gunakan nanas dalam tin jika suka.
3. SET NASI MINYAK
1. NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
Rempah Penumis:
CARA MEMASAK:
2. KARI DAGING
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN PENUMIS:
CARA MEMASAK:
3. ACAR IKAN MASIN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN REMPAH:
CARA MEMASAK:
4. SET NASI BRIYANI
1. NASI BRIYANI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
2. KAMBING BRIYANI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:Untuk menghilangkan bau daging kambing, gaulkan daging kambing dengan satu sudu makan tepung gandum dan perap 20 minit. Kemudian cuci bersih dan toskan.
3. ACAR TUMIS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk kekalkan keranggupan timun dan lobak merah rendamnya dengan air kapur. Kemudian cuci dan toskan sebelum ditumis.
5. SET NASI HUJAN PANAS
1. NASI HUJAN PANAS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PENUMIS:
BAHAN HIRISAN:
CARA MEMASAK:
2. AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
3. PAJERI NANAS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN HIRIS:
BAHAN REMPAH PENUMIS:
CARA MEMASAK:
6. SET NASI ARAB AYAM KABSAH
1. NASI ARAB
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN REMPAH PENUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk rasa yang lebih sedap anda boleh asapkan nasi arab dengan cara bakar seketul arang hingga menjadi bara, letakkan di atas foil dan masukkan dalam periuk nasi, dan tuangkan sedikit minyak zaitun di atas. Biarkan asam terperangkap dalam periuk.
2. AYAM KABSAH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:Air rebusan ayam ini jangan dibuang simpan untuk dimasukkan dalam nasi arab .
3. SALAD SALATA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika tidak mahu cuka boleh gunakan yogurt kosong untuk salad ini.
4. SOS NASI ARAB
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:Jika anda tambah yogurt atau mayones dalam sos ini.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Mesti ramai sukakan kuih Bakar Daging atau dikenali juga sebagai Kuih Bakar Berlauk. Kali ini RASA sharekan resipinya dengan cara membuat yang sangat mudah, sukat guna cawan je. Bahan-bahan pun hampir setiap dapur rumah kita ada menyimpannya. Apa lagi petang ni korang boleh cuba, taka da acuan, boleh guna loyang je.
KUIH BAKAR DAGING BAHAN: BAHAN INTI: 250 gm daging | dicincang halus 1 1/2 sudu makan rempah daging | jenama ikut pilihan 1 labu bawang besar | dicincang Sedikit daun sup/ketumbar | boleh lebih jika suka Garam dan perasa secukup rasa
BAHAN ADUNAN TEPUNG: 3 cawan tepung gandum 3 cawan santan cair/susu cair/susu rendah lemak 3 cawan air 5 biji telur Sedikit garam Sedikit pewarna kuning Daun bawang Minyak sapi/marjerin
CARA MEMBUAT:
Kredit: Resipi Dapur Kak Chah
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!