Sardine Roll. Buat Banyak Boleh Frozen

Share

Sardine roll. Buat banyak sekali gus, boleh frozen. Kalau nak makan, keluarkan dan goreng. Mudah kan?

Lagi satu, bila buat sendiri, lebih jimat dan kita boleh adjust rasa ikut selera kita sendiri. Betul tak?

Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Izz Aisyah ini ye. Selamat mencuba.

Sardine Roll

Bahan-Bahan Untuk Kulit:

3 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini

1 sudu besar tepung beras – boleh beli online di sini

2 sudu besar marjerin – boleh beli online di sini

1 sudu besar tepung jagung – boleh beli online di sini

1/4 cawan minyak masak/minyak jagung– boleh beli online di sini

Sedikit garam – boleh beli online di sini

Air sedikit (uli nanti agak-agak je sampai tepung tak lekat)

Bahan-Bahan Untuk Inti Sardin:

1 biji bawang merah ( potong dadu ) – boleh beli online di sini

2 ulas bawang putih ( cincangkan ) – boleh beli online di sini

1 tin sardin (buang tulang, isi ikan dilenyek sampai hancur )

2 sudu sos cili – boleh beli online di sini

Garam – boleh beli online di sini

Gula – boleh beli online di sini

Ajinomoto (pilihan) – boleh beli online di sini

Minyak masak  – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

 Untuk memasak inti sardin; Tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi sampai kuning. Masukkan sardin tin yang dilenyek tadi bersama kuahnya.

Masukkan sos cili. Perasakan dengan gula, Ajinomoto ( tak nak bubuh pun tak apa) dan garam secukup rasa. Gaul rata , biarkan inti tadi masak dan kering. Boleh tutup api. Inti ni kalau ada yg nak letak kentang pun boleh. Ketepikan.

Untuk membuat doh; Cairkan marjerin bersama minyak di atas api, masak sampai marjerin larut. Tutup api.

Masukkan tepung gandum,tepung beras, tepung jagung dan garam dalam mangkuk, gaulkan sampai jadi macam serbuk roti.

Lepas itu tuangkan marjerin dan minyak tadi. Uli sampai rata. Kemudian Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan tadi tak melekat. Rehatkan doh dalam 10 minit.

Bulatkan doh tadi ikut besar mana yang kita nak dan gelekkan sampai nipis. (Pastikan gelek sampai nipis, supaya nanti dah masak kulit dia tak tebal)

Kemudian masukkan inti dan toreh hujung kulit sardin roll ni dengan pisau ( tengok gambar).

Dah siap semua, panaskan minyak dan bolehlah goreng. Api perlahan je tau supaya masak sekata luar dan dalam. Siap.

 Lebihnya boleh masukkan dalam bekas bertutup dan simpan sejuk beku. Nak makan, keluarkan dan goreng. 

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

IKLAN