Menu Arab atau Timur Tengah memang popular di kalangan rakyat Malaysia. Tengok aje dah kecur. Aromanya pun bukan main menusuk hidung. Padan ler restoran Arab cukup laku keras kat Malaysia ni.
Ni min kongsi lima resipi lagisajian Arab dari Chef Suhaili Mohd Nor, orang lama dalam bidang masakan. Jom cuba buat…
1. FALAFEL
BAHAN-BAHAN :
300 gm kacang kuda | direbus dan dikisar
1 besar bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh teh jintan manis
1 sudu makan tahini *ada dijual di kedai runcit Arab
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukupnya
Lada hitam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAKNYA :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam satu adunan kecuali minyak. Adun sehingga sebati.
2 .Kemudian bentukkan menjadi bebola sehingga habiskan adunan.
3. Panaskan kuali serta minyak untuk menggoreng. Gorengkan sehingga nampak warna nya bertukar menjadi keperangan dan masak.
4. Angkat dan toskan. Boleh dihidangkan bersama roti pita dan yogurt.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Ala pengedil kekacang Keistimewaan : Rasa kacang kuda berempah Anggaran kos :RM 10
Ads
Info Chef: Sedap dijadikan inti roti pita dan dimakan bersama yogut.
2. HUMMUS
BAHAN-BAHANNYA :
450 gm kacang kuda
1 ulas bawang putih.
1 biji jus lemon.
1 sudu teh jintan putih.
3 sudu makan tahini.
3 sudu makan minyak zaitun.
1 sudu teh garam.
Bahan hiasan :
1 sudu teh serbuk paprika
Sedikit herba dill
1 sudu teh minyak zaitun.
CARA MEMASAKNYA:
1. Rebus kacang kuda sehingga masak. Perlu menggunakan kacang kuda yang kering dan direbuskan sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kacang kuda bersama, bawang putih, jintan putih.
3. Setelah dikisar perahkan jus lemon.
4. Campurkan tahini, minyak zaitun dan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali hidangkan hummus dan hiaskan dengan serbuk paprika, dill dan minyak zaitun.
6. Boleh dimakan bersama roti arab.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Sajian Arab Keistimewaan : Boleh menjadi inti sandwic (roti Arab) atau dimakan begitu sahaja Anggaran kos :RM 8
Info chef : Tahini adalah pes yang dibuat dari serbuk bijan . Ia adalah bahan utama dalam masakan hummus
3. COUSCOUS SAYUR
BAHAN-BAHAN :
350 gm cous cous
1 biji bawang holland | dicincang
3 ulas bawang putih
1 batang terung | dipotong dadu
1 tin kacang pis
1 sudu makan minyak zaitun untuk menumis
1 biji tomato | dipotong dadu
1 tangkai herba segar thymes
1/2 mangkuk air
Garam secukup rasa
300 gm keju Mozarella | parutan.
CARA MEMASAKNYA :
1. Tumis bawang holland dan bawang putih dengan minyak zaitun sehingga naik bau.
2. Kemudian, masukkan terung, tomato dan herba thymes.
3. Kemudian masukkan couscous dan air.
4. Biarkan couscous mengembang sedikit dan masukkan garam secukup rasa
5. Akhir sekali masukkan kacang pis dan biar ia masak sebentar.
6. Masukkan dalam bekas aluminium foil masukkan kuskus dan tabur keju mozarella
7. Bakar sebentar sehingga nampak keperang-perangan.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Sajian Arab Keistimewaan : Boleh menjadi inti sandwic (roti Arab) atau dimakan begitu sahaja Anggaran kos :RM 8
Info Chef :Couscous banyak digunakan dalam masakan Timur Tengah dan Mediterranean. Ia sebenarnya pasta yang dibuat dalam butiran halus
Ads
4.SAMBOOSA
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan Inti:
500 gm daging kisar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk cili
1 biji bawang holland | dipotong dadu kecil
1 ulas bawang putih dicincang
2 tangkai daun pudina
2 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun parsli
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak untuk menumis
Beberapa kulit popiah
1 mangkuk minyak untuk menggoreng
Bahan membuat gam :
2 sudu makan air
4 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAKNYA:
1.Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, daun pudina, ketumbar, daun parsli dan garam.
3.Gorengkan sehingga air daging kering.
4.Kemudian sejukkan sebentar.
5.Keluarkan sehelai kulit popiah. Masukkan inti ke dalam dan lipat 3 segi.
6.Gamkan lipatan dengan campuran air dan tepung supaya inti tidak terkeluar.
7.Goreng samboosa dengan minyak banyak dengan api yang kecil. Kemudian terbalikkan dan biarkan ia masak.
Ads
Saiz hidangan : 5 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Tumis dan goreng minyak penuh Jenis masakan : Kuih, kudapan Keistimewaan : Inti daging lazat dengan kulit samboosa yang rangup Anggaran kos :RM 25
5. MANAKKISH
BAHAN-BAHANNYA :
1 keping roti pizza
10 gm zaitun hitam | dicincang halus
10 gm bijan
1/2 biji cili benggala hijau dan merah | dihiris hiris
1 biji tomato | dipotong bulat
3 sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK :
1. Campurkan minyak zaitun, zaitun hitam yang telah dicincang tadi ke dalam mangkuk adunan.
2. Kemudian lenserkan minyak zaitun ke atas roti pizza dan taburkan kesemua bahan campuran tadi ke atas roti pizza tadi.
3. Akhir sekali hiaskan dengan cili benggala dan tomato di atas inti yang telah ditabur ke atas roti pizza tadi.
4. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180 c.
Saiz hidangan : 5 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Sajian Arab untuk sarapan dan minum petang Keistimewaan : Gabungan zaitun dan bijan yang enak Anggaran kos :RM 15
Info Chef : Sesuai untuk mereka yang gemarkan ‘topping’ bukan daging. Sajian berkhasiat tanpa lemak atau rendah lemak.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ikan masak pindang atau ada sesetengah tempat panggil singgang tumis. Resipi ringkas tapi rasanya cukup membukakan selera makan. Resipi daripada perkongsian Facebook Sue M Shaunki.
IKAN MASAK PINDANG
BAHAN-BAHAN
4 – 5 ekor ikan kerisi ( bergantung dengan saiznya) – boleh juga guna ikan tenggiri,gelama,haruan, & ikan merah.
Kunyit garamkan,kemudian goreng separa garing
1 kiub ikan bilis maggi
1/2 sudu teh lada hitam – boleh tambah
1/2 sudu teh serbuk kunyit ( untuk kuah)
1 tangkai cili besar – belah dua
1 biji tomato – belah 4
2 keping asam gelugor atau setengah cawan air asam jawa. ( agak-agak je)
3 cawan air atau lebih jika nak berkuah lebih.
3 sudu minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa
BAHAN TUMIS:
5 biji bawang merah – belah 4
2 inci halia – hiris boleh ketuk pon boleh
6 ulas bawang putih**
2 batang serai **
10 biji cili padi ** – boleh tambah kalau suka
(**) – ketuk – ketuk je.
CARA MEMASAK:
1. Goreng ikan kerisi separa garing ( jangan garing sangat,hilang manisnya nanti),angkat dan toskan.
TIP SUPAYA IKAN TIDAK MELEKAT
Tabur garam dalam minyak sebelum masuk ikan.
Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan ikan, kalih ikan selepas 2-3 minit.
Tips ibu mertua saya, masukkan asam keping sebelum masuk ikan.
(Boleh cuba salah satu, saya dah cuba semua)
2. Pecah- pecahkan cili padi kampung yang pedas ini.
3. Tumiskan halia, bawang merah, bawang putih, cili padi dan serai dengan 3 sudu minyak.
4. Bila semua bahan tadi dah mula layu, masukkan air.
TIP ELAK BERKECAH:
Kalau tidak mahu dapur berkecah sebab percikan air, Tuang air itu atas senduk seperti dalam gambar. InsyaAllah tidak ada percikan air berlaku
5. Masukkan serbuk kunyit,asam keping dan lada hitam . Biarkan kuah mendidih.
NOTA KAKI: asam keping tu basuh dulu ya
6. Mendidih kuah itu masukkan ikan kerisi goreng, bahan perasa (garam dan gula ) berserta kiub ikan bilis. Jangan lupa dengan masukkan cili besar dan tomato sekali
Sukatan garam gula ikut citarasa masing-masing. Biarkan mendidih semula dalam lima minit. Siap! Hidangkan dengan nasi panas.
INFO:
Kalau tidak suka masam sangat kurangkan asam keping, keluarkan asam bila dah masak.
Tujuan ikan digoreng dulu, supaya isi ikan tak hancur walau panas semula nanti. Boleh juga tidak mahu goreng.
Untuk yang berpantang, bukan semua ikan boleh makan, lebihkan halia dan lada hitam. Bawang putih buat ulam.
Nasi butter, sup dan ayam goreng yang dijual di KFC memang nampak simple tetapi serba serbi cukup rasanya. Satu hidangan lengkap yang disukai oleh semua golongan. Jika anda teringin untuk menikmatinya, jom kita cuba buat sendiri di rumah mengikut resipi yang dikongsi oleh Syue Haida. Selamat mencuba!
RESIPI NASI BUTTER + AYAM GORENG + SUP ALA KFC
BAHAN-BAHAN NASI BUTTER (Untuk 5 orang makan)
4 cawan beras
4 biji bawang putih(ketuk dan potong halus-halus)
1 biji bawang merah (optional) (hiris nipis-nipis)
125g butter
Halia (ketuk biar pecah sikit)
1 cawan freshmilk (apa-apa brand janji full cream)
1 kiub pati ayam maggie
Garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan kuali. Masukkan butter, tumis bawang putih. Kalau nak masukkan bawang merah, tumiskan sekali sampai naik bau.
2. Masukkan halia.
3. Masukkan fresh milk, kacau sekejap dalam 2 minit.
4. Masukkan beras yang dah dibasuh, selepas itu masukkan kiub pati ayam dan gorengkan beras sekejap dalam 3 minit.
5. Alihkan beras ke dalam periuk nasi dan masukkan air, sukatan air ditambahkan dengan secawan susu tadi. Macam saya beras 4 cawan, air 4 cawan + 1 cawan susu. Masukkan sedikit garam dan masak seperti biasa (sukatan air bergantung pada jenis beras yang anda guna. Sukat macam masak nasi biasa la, cuma air tu kena + dengan susu skali) sebab dah ada penggunaan susu so kena kurangkan la air.
BAHAN-BAHAN AYAM GORENG ALA KFC
10 ketul ayam
1 cawan tepung bestari original
1 cawan tepung bestari spicy
– Saya tak letak telur, tak letak tepung-tepung lain tapi macam ni pun dah memang sedap.
– Kalau ada anak bawah daripada 3 tahun, memang tak makan pedas better guna tepung original sahaja ya. Campuran tepung ni sesuai untuk dewasa sebab ayam akan rasa macam ayam KFC spicy.
CARA PENYEDIAAN:
1. Ambil 5-6 sudu besar campuran tepung tadi. Masukkan dalam ayam, gaulkan sekali biarkan sebati. Perap ayam dengan tepung selama 2 jam. Nak lagi sedap perap lama lagi.
2. Dah siap perap, panaskan kuali letak minyak dan ambik ayam perap tadi. Gaulkan dengan tepung campuran tadi. Salutkan tepung tebal-tebal dan masukkan dalam kuali. Goreng hingga garing. Goreng dengan api yang sederhana ya.
BAHAN-BAHAN SUP CHICKEN MEATBALL
Leher/kaki ayam potong kecil-kecil
10 biji chicken meatball
Daun sup
1 kiub pati ayam
Halia (ketuk)
Bawang putih
3 cawan air
Garam secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Masukkan halia dan leher/kaki ayam yang dah dipotong kecil-kecil, biarkan sekejap.
2. Masukkan chicken meatball, kiub pati ayam dan air. Biarkan sampai masak.
3. Masukkan garam dan daun sup.
Jika anda mencari AIR FRYER yang murah dan berkualiti, klik DISINI.
Waktu PKP, masak apa-apa pun jalan, maklumlah duduk rumah ahli keluarga asyik lapar je. Apa kata hari ini, anda boleh cuba menu ringkas yang sedap iaitu Ayam Kicap Cili Padi. Walaupun ada macam-macam menu Ayam Kicap ikut selera keluaraga masing-masing dan ramai mak-mak tau membuatnya. Tapi menu ini ringkas tapi sedapnya memang power, gerenti anak-anak suka.
AYAM KICAP CILI PADI BAHAN-BAHAN:
500gm ayam | potong kecil dan bersihkan
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan pes asam Jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis BAHAN KISAR:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
12 biji cili padi | boleh tambah cili kalau nak lagi pedas
3 cm halia
2 batang serai
CARA MEMASAK:
Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam separuh masak, angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak goreng dan tinggal sedikit untuk menumis.
Masukkan bahan kisar, kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan pula sos tiram, pes asam Jawa, kicap pekat dan kicap manis.
Setelah pecah minyak masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Apabila sekata, perasakan dengan, garam dan gula secukup rasa.
Donut ball begini memang kegemaran anak-anak. Teksturnya lembut gebu dan manis disalut gula atau Nutella sesuai sangat dijadikan hidangan petang untuk mereka.Boleh juga dijadikan...