Resipi Tauhu Begedil & Sambal Kicap Padu

Share

Menu tauhu begedil untuk makan petang, memang yang terbaik dan lagi sedap bila cicah dengan sambal kicap padu.

Jom kita buat dengan resipi yang dikongsi Tahrunnisah Jali.

 

RESIPI TAUHU BERGEDIL SAMBAL KICAP PADU

BAHAN-BAHAN:

4-5 biji ubi kentang – beli online di sini
300gm daging/ayam | cincang/kisar
2 biji bawang besar | dicincang halus – beli online di sini
3 ulas bawang putih | dicincang halus – beli online di sini
2 sudu besar serbuk kurma (atau kalau tak ada, guna rempah sup) – beli online di sini
1 sudu kecik serbuk lada hitam – beli online di sini


Sedikit minyak untuk menumis 
Secukup rasa /garam

TONTON Dapur Rasa Live: Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese 

TONTON Makan Di Mana Ep 18: Ubah Selera, Perkena Menu Western

BAHAN CAMPUR:

Lada merah | dicincang halus – beli online di sini
Daun bawang/sup | dipotong nipis
Bawang goreng
1 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
20 biji tauhu pok
2biji telor | dipukul terlebih dahulu
Minyak untuk menggoreng

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

CARA-CARA:

1. Bersihkan ubi kentang dan buang kulit lalu direbus sehingga masak tapi tak terlalu empuk. Dah masak, lecek ubi kentang hingga halus.
2. Panaskan kuali, letak 2 sudu minyak masak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi dan masukkan rempah kurma/sup. Kacau-kacau.
3. Masukkan daging cincang/kisar dan lada hitam, kacau sebati sehingga masak dan masukkan secukup rasa/garam.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

4. Masukkan adunan daging dalam adunan ubi kentang yang telah kita lecek dan masukkan semua bahan campur. Kacau sebati dan kalau rasa tawar, masukkan garam sikit lagi.
5. Potong tauhu (gambar) dan sumbat sedikit bergedil dalam tauhu tadi. Buat sampai habis.


6. Pukul telur dalam satu bekas. Sambil-sambil tu, panaskan minyak dalam kuali. Lagi bagus guna periuk kecik sahaja sebab nanti minyak yang akan digunakan biar terendam tauhu tadi.
7. Celup tauhu bergedil dalam telur dan masukkan dalam minyak panas tadi. Goreng biar warna keemasan.

BAHAN SAMBAL KICAP MENGANCAM:

5-10 biji cili api – beli online di sini
2 biji lada merah
2 ulas bawang putih – beli online di sini
3 sudu besar sos cili/tomato
2-3 sudu besar gula – beli online di sini
Garam
½ cawan kicap

CARA-CARA:

Campur kesemuanya dan kisar sebati. Boleh dimasak sebentar. Dah siap, boleh ditabur bawang goreng dan daun bawang.

Kredit resipi: Tahrunnisah Jali

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

IKLAN