Resipi Roti Kaya Kukus Homemade. Sangat Lembut & Gebu

Share

Nikmatnya rasa bila dapat makan roti yang lembut dan gebu. Terasa puas bila dipadu dengan air kopi panas. Membuat roti tidak susah jika tahu teknik dan kaedah asasnya.Jika tiada mesin besar, boleh uli dengan tangan atau guna food processor.

Roti kaya kukus

Bahan-bahan:

500gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
20gm serbuk santan
45gm gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
5gm yis-BELI ONLINE DI SINI
30gm shortening
sedikit garam
235gm air suam

Cara membuat:

1.Gabungkan ke semua bahan dan uli hingga lembut dan licin.

2.Timbang 60gm setiap 1 doh.

3.Canai dan bentukkan.

4.Masukkan dalam bekas dan biarkan doh kembang dalam 30 minit atas hingga 1/2 paras bekas.

5.Kukus selama 13 minit.

6.Dah siap kukus bolehlah potong dan sapu butter dan kaya.

Sedap kalau dimakan panas-panas.

Kredit: Masak Apa Sedap

Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.

INGIN MEMBELI MIXER , BOLEH LIHAT DI SINI.

IKLAN