Resipi Mudah Ayam Kicap Kering Untuk Yang Malas Masak

Share

Kalau dah tak tahu nak masak apa, lauk Ayam Kicap sering menjadi pilihan orang ramai sebagai lauk untuk dimakan bersama nasi panas. Resipi Ayam Kicap Kering ni memang sedap dimakan walaupun hanya satu lauk tu sahaja yang ada.Kalau tak percaya, boleh cuba dulu resipi Ayam Kicap Kering ni nanti.Gerenti tak menyesal.

 

AYAM KICAP KERING

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 tangkai cili hijau
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah ros
  • 1 inci halia
  • 3 hingga 4 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili

Cara Penyediaan

  1. Potong kasar cili merah, cili hijau, bawang putih, bawang merah, halia dan tumiskan sehingga naik aroma.
  2. Ayam dipotong kecil-kecil supaya cepat masak dan tumiskan.
  3. Bila ayam tampak kuning dan sedikit masak, capai kicap lemak manisdan curahkan atas ayam. Agak-agak sahajalah. Kalau tak suka makan manis, guna kicap lemak masin. Saya gunakan api besar. Sentiasa gaul ayam.
  4. Capai pula sos cili dan sos tomato, masukkan. Selain memberi rasa, sos-sos ini juga membantu pekatkan kicap.
  5. Godek sampai ayam diyakini masak. Kalau tak masin, tambah garam. Ayam ini kita nak dia pekat dan kalau boleh sampai kering. Kuah dia semua nanti lekat pada ayam. Boleh juga letakkan bawang Holland.
  6. Bila dah kering, letaklah apa-apa bahan hiasan. Siap dan boleh dihidang.

 

Kredit: Kamarul Ariffin Nor Sadan

 

SELAMAT MENCUBA!

IKLAN