Kalau dulu kuih ini selalu kita beli di pasar malam, cuma sekarang sudah jarang sangat dijual. Dikenali sebagai kuih atau apam pukis, ia juga dipanggil sebagai kuih pancong. Jika terasa rindu untuk menikmatinya boleh cuba buat sendiri cuma sediakan dulu acuannya.
Resipi kuih pukis
Bahan-bahan
1½ cawan santan kotak
1½ cawan air
1½ cawan gula
3 biji telur
4 cawan tepung gandum
½ sudu teh baking powder
1½ sudu teh yis
2 sudu mkn majerin cair
½ sudu teh garam halus
Ads
Cara membuat
1. Satukan yis dengan air suam ½ cawan kacau supaya yis larut. Biarkan seketika.
2. Masukkkan santan, air, gula, garam ke dalam periuk dan biarkan hingga gula larut. Tak perlu sampai mendidih. Agak-agak panas, terus tutup api.
3. Biarkan suam kemudian masukkan telur. Kacau sebati. Seterusnya campur dengan . kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sampai tiada ketulan tepung.
4. Kemudian masukkan yis tadi dan marjerin cair. Kacau dan tutup adunan dalam 30 minit. Jika mahu perasa pandan boleh letak pes pandan coconut dan pewarna hijau sebelum diperap.
Ads
5. Selepas 30 minit, panaskan acuan sapu marjerin baru tuang adunan tadi. Tabur coklat rice atau boleh letak apa saja topping yang disukai. Tutup bakar dengan api kecil dalam 5-6 minit.
Ads
Untuk sukatan ini boleh menghasilkan dalam 50 biji kuih pukis.
Jika anda mencari resipi kuih yang sedap dan mudah dibuat, cubalah buat Kuih Mentega Goreng ni. Antara kuih tradisional Melayu kegemaran ramai. Rasanya yang berlemak serta rangup di luar dan lembut di dalam pasti buat anda makan tak berhenti.
Kuih Mentega Goreng ni lebih enak apabila menggunakan Mentega Anchor. Ia merupakan mentega tulen yang diperbuat daripada 100% susu segar lembu dari New Zealand ini adalah pilihan terbaik kerana baunya saja sudah mampu menangkap selera. Jom cuba.
KUIH MENTEGA GORENG
Bahan-bahan A:
80gram Anchor Unsalted Butter
360gram tepung gandum
60gram gula
170ml santan pekat
1 sudu teh garam
Cara Memasak:
Campurkan semua bahan-bahan A ke dalam mangkuk lalu adun hingga jadi seperti breadcrumbs. Perlahan-lahan, tuang santan secukupnya. Adun sampai jadi doh yang lembut.
Canaikan doh dan potong memanjang. Kemudian potong kecil mengikut cita rasa.
Goreng doh di dalam minyak yang panas hingga keperang-perangan. Hidangkan panas.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sajian kuih tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri. Kalau beli, jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian saudari Linda Md Yusofni. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni. Bahan-bahannya pun tidak susah dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawansahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.
BAHAN-BAHAN LAIN: Daun pisang Kelapa parut + sedikit garam (inti) Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK: 1.Masak bahan-bahan yang bertanda (*). Tidak perlu hingga mendidih, cukup sekadar sampai gula larut. Tapis dan sejukkan. 2. Masukkan air gula ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. 3. Sediakan daun pisang yang sudah dibersihkan dan disapu dengan sedikit minyak masak. 4. Ambik doh dalam 2 sudu besar dan leperkan atas daun pisang tadi. 5. Letakkan inti kelapa dengan secukupnya dan bungkus Kuih Lepat Liat dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan. 6. Susun kuih dalam periuk kukusan dan kukus selama 30 – 40 minit.
7. Bila sudah masak, sejukkan seketika dan sedia untuk dinikmati.
Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu cair
1 cawan air
3 biji telur
1 cawan isi durian
Secubit garam
Bijan secukupnya
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...