
Kek lama yang punya ramai peminat. Teksturnya yang lembut dan rasa yang enak menjadikan kek ini tidak jemu dinikmati. Nak belajar buat kek ni secara homemade? Resipi di bawah ini antara yang terbaik dan mudah.
KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
- 2 cawan tepung kek
- 1 1/2 cawan gula halus
- 100ml minyak masak
- 150ml susu cair
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar ovellate
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna pilihan
- Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar telur, gula, ovalette dan serbuk penaik sampai kembang.
2. Selepas itu masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
3. Masukkan minyak dan pukul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
5. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
6. Panaskan kukusan dan sapukan loyang dengan minyak
7. Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
8. Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
9. Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.
Info: Pastikan kek betul-betul sejuk baru dipotong supaya dapat hasil yang cantik bila dipotong.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Hokkaido Cupcake Lembut & Gebu

Isi Kandungan
ToggleSedapnya Hokkaido Cupcake. Teksturnya yang gebu dan lembut memang tidak jemu dimakan. Lagi-lagi dengan isian fillingnya yang tidak terlalu manis. BAgi anda yang nak cuba buat sendiri Hokkaido Cupcke ni, boleh cuba resipi perkongsian saudari Sha Roziah Al Yahya ini. Dijamin puas hati.
RESIPI HOKKAIDO CUPCAKE SEDAP & GEBU
BAHAN A:
4 biji kuning telur
3 sudu besar gula kastor (gula kisar)
1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN B:
4 biji putih telur
4 sudu besar gula kastor (gula kisar) – beli online di sini
1 sudu kecil cream of tar tar @ 1 sudu kecil perahan lemon
BAHAN C:
½ cawan tepung gandum – beli online di sini
½ sudu kecil baking powder
Garam halus
2 sudu besar tepung jagung @ kastard – beli online di sini
BAHAN D:
½ cawan susu cair – beli online di sini
¼ cawan @ 5 sudu besar minyak masak – beli online di sini
CARA MEMBUAT:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder, garam halus dan tepung jagung. Ketepikan.
2. Untuk bahan A, kacau-kacau guna whisk atau senduk sampai sebati.
3. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit. Kacau rata.
4. Masukkan minyak masak. Kacau lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.
5. Mix bahan B selama 20 minit dengan hight speed sampai jadi meringue.
6. Ambil 1 senduk meringue tadi masuk dalam adunan dan kaup balik. Buat seterusnya sampai habis.
7. Masukkan adunan dalam cup 3/4 atau hampir penuh.
8. Panaskan ketuhar dengan suhu 180C selama 5 minit. Masukkan cup dan turunkan suhu 160 atau 170C.
9. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau sampai permukaan perang. Boleh juga cucuk lidi untuk periksa sama ada sudah masak atau tidak. Jika lidi bersih, tanda sudah masak.
BAHAN FILLING:
125g cream cheese
3 sudu besar gula aising (boleh lebihkan kalau nak manis)
2 sudu besar whipping cream @ susu cair (optional)
CARA MEMBUAT:
1. Mix sampai kembang dan tambah sedikit perahan lemon kalau nak masam sikit. Boleh abaikan kalau tak suka.
2. Masukkan whipping/susu cair bagi filling leleh-leleh sikit. Pilihan tak nak letak pun boleh.
3. Mix sebati. Masukkan dalam piping bag, gunting hujungnya dan paipkan cup cake.
BAHAN KRIM KASTARD:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad – beli online di sini
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 biji telur (saiz L)
1 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat.
2. Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel, taburkan gula icing dan siap dihidang.
Resipi asal: Azlina Ina
Dicuba oleh: Sha Roziah Al Yahya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
2 Resipi Masak Sardin Cara Baru, Sesuai Jadi Lauk Musim Hujan
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Buat Sendiri Soft Cookies Yang Kurang Manis, Rangup Di Luar, Tapi ‘Chewy’ Di Dalam

Isi Kandungan
ToggleJika suka makan soft cookies, hujung minggu ini adalah masa yang sesuai untuk mencubanya. Boleh gunakan resipi yang dikongsi Tuan Adriana Arissa.Rasanya rangup, tapi ‘chewy’ di dalam. Soft cookies ini cicah dengan susu memang makin enak. Resipi ini juga kurang manis, tak macam yang dijual.
Buat sendiri soft cookies yang rangup di luar, ‘chewy’ di dalam
Bahan-bahan
1/2 cawan mentega bergaram (pure butter)
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1 biji telur saiz A/B
1 sdk esen vanila
1 ½ cawan tepung gandum-ayak
1 sdb tepung jagung-ayak
1/4 sdk soda bikarbonat
1/4 sdk baking powder
½ cawan dark chocolate chip & couverture chocolate (boleh lebihkan kalau suka banyak)
Cara membuat:
1. Cairkan mentega sehingga bertukar menjadi “golden brown”. Biarkan sejuk seketika.
2. Kemudian masukkan ke dalam bekas bersama gula. Kacau sebati.
3. Masukkan pula telur dan esen vanila. Sebatikan.
4. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau-kacau adunan dan masukkan chocolate chip.
5. Simpan chiller selama 10-15 minit dan boleh bentukkan.
6. Atau boleh juga bentukkan adunan biskut dulu dan baru simpan chiller.
7. Keluarkan dari chiller, kemudian bolehlah dibakar dengan suhu 160c-170c selama 15-20 minit.
8. Boleh bentukkan guna scoop aiskrim yg saiz besar atau timbang doh 50g. Saiz sesuai yang saya suka, tak besar dan kecil sangat.
Tip
- Waktu bakar kena kenal suhu oven masing. Terlebih bakar jadi biskut rangup. Terkurang bakar jadi tak masak rasa mcm makan tepung.
- Guna pure butter sepenuhnya, dark chocolate chip dan couverture chocolate premium untuk rasa yang bila dah makan teringat-ingat.
Sumber: Tuan Adriana Arissa
Biscotti & Pastri Puff Mudah Dari Chef Mohd Shafeeq

Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN :
- 3 biji telur
- 200gm tepung gandum
- 140gm gula
- 3gm tepung penaik
- 150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata.
2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit
4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis
6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup.
7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar selama dua kali
Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali
Keistimewaan : Ringan dan rangup
Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF
BAHAN-BAHAN :
- 6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
- 1 cawan isi ayam | dibuang tulang
- 1 biji bawang besar | dicincang
- 1 biji telur | dipukul
- 1/4 cawan air | untuk memasak inti
- 2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
- 1 sudu teh garam | atau secukup rasa
- 1 sudu teh serbuk kari
- 3 biji telur rebus | dibelah dua.
- 2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti :
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam
4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan
4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak.
5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff :
1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki.
2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya
3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat.
4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan.
5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Paf dan pastri
Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI
TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ATAU RESIPI INI :
Biskut Sarang Semut Biskut , Hasil Ramuan Tiga Jenis Tepung, Patut Ler Sedap.
JOM TONTON VIDEO INI :