Sedapnya Cekodok Jejari Kentang. Di musim PKPB macam sekarang ni, anak-anak pastinya asyik nak makan je. Jadi bolehlah cuba buat kudapan mudah ni untuk minum petang. Kalau buat dan masa menonoton tv pun best. Bahan-bahan sangat mudah dan boleh dipelbagaikan ikut bahan mentah yang ada di dalam peti sejuk. Bestkan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Eyda Rohaidah ni. Pasti puas hati.
CARA MASAK CEKODOK JEJARI KENTANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Ads
3 biji ubi kentang – kupas kulit
Tepung gandum secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 biji bawang merah – hiris halus
Cili padi secukupnya – jika suka pedas
Daun kucai dan tauge – jika suka, boleh masukkan.
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Sagat ubi kentang halus-halus. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian.
2. Masukkan tepung gandum secukupnya ( jangan terlalu banyak), serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga tambahkan sebiji telur.
3. Gaul semua bahan hingga rata. Air jangan letak banyak. Cukup sekadar secukupnya sahaja.
Ads
4. Panaskan minyak masak dalam kuali dan goreng adunan cekodok tadi hingga berwarna keemasan.
Sekali sekala kita buat pancake mudah untuk sarapan pagi. Hanya kacau sebati semua bahan dan masak atas pan. Boleh makan dengan sos dan buah-buahan pilihan anda.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar/ susu full cream/ susu cair
1 1/2 sudu gula
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
2 sudu besar minyak jagung/ mentega yang dicairkan/ minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di atas dalam bekas. Kacau rata sehingga tepung tidak berketul-ketul. Biarkan dalam 10-15 minit untuk bagi adunan naik gebu sikit.
2. Cedokkan sesenduk kecil adunan ke atas kuali non stick pan yang panas dan guna api sederhana. Tak payah guna minyak pun. Bila adunan sudah timbul lubang-lubang kecil dekat atas macam dalam gambar balikkan penkek. Tunggu seketika, barulah angkat sebab sudah masak.
INFO:
1 adunan boleh buat dalam 8 keping pancake.
Masa memasak untuk setiap pancake dalam 2 minit.
boleh makan dengan madu, sos coklat, mentega, aiskrim, buah-buahan dam sebagainya.
Sedapnya buah naga, kalau anda penggemar buah yang kaya khasiat ini, cer cuba pelbagaikan cara pengambilannya dengan mengolah buah eksotik dalam beberapa menu deseert yang sedap. Tak percaya ini RASA kongsikan tiga resipi dessert yang sedap. Kalau korang tak percaya, korang boleh cuba sendiri:-
PUDING BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 biji buah naga ungu |potong kecil baki potongan buah naga
CARA MEMASAK:
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
Tutupkan api.
Masukkan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
Biarkan lebih kurang tiga hingga lima minit agar hilang wap panas, baru masukkan potongan buah naga.
Sejukkan dalam peti sejuk.
KEK BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kek/superfine
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan buttermilk
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh pewarna merah
1/2 cawan mentega cair
1/2 cawan buah naga lecek
sedikit buah naga didadu
1 biji telur A
Esen vanila
CARA MEMASAK:
Campurkan tepung kek, baking powder, soda bikarbonat dan garam.
Kemudian ayak bersama dan ketepikan.
Campurkan bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk dan sebatikan.
Masukkan bahan cecair ke dalam bahan kering.
Gaul sebati tapi jangan terlebih adun.
Bakar pada suhu 170 C sehingga masak.
Setelah sejuk bolehlah dipotong dan sedia dihidangkan.
JUS BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah naga
1 tin aiskrim soda
5 sudu makan susu pekat manis
1 gelas ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Kupas buah naga dan potong kiub.
Masukkan isi buah naga dalam mesin pengisar bersama ais, aiskrim soda dan susu pekat
Kisar hingga hancur.
Tuang ke dalam gelas dan tambah ketulan air di dalamnya.
Kuih Bepang adalah antara snek tradisional yang masih digemari dari dulu hingga kini. Rasanya yang manis serta rangup, membuatkan snek ini jadi pilihan tidak kira tua atau muda. Untuk menghasilkannya, rupanya tidak susah. Hanya guna beberapa bahan sahaja. Bagi anda yang nak cyba, resipi perkongsian saudari Mawar Sharif ni antara yang terbaik. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH BEPANG TRADISIONAL HOMEMADE SEDAP & MUDAH
4 sudu makan air perahan limau purut / limau nipis
CARA MEMASAK: 1. Goreng kacang tanah tanpa minyak hingga empuk. Buang kulitnya dan ketepikan. 2. Seterusnya goreng bijan tanpa minyak hingga kekuningan. Ketepikan. 3. Dalam kuali bersih, masukkan gula, air dan air perahan limau. Masak sampai gula kental dan mula berubah warna jadi coklat. 4. Masukkan kacang tanah, bijan dan bubble rice. Tutup api dan gaul hingga semua bahan jadi rata. 5. Masukkan ke dalam acuan bepang. Tekan hingga padat. Boleh juga menggunakan loyang. Jika guna loyang, sapu minyak terlebih dahulu bagi mengelakkan ia melekat.
6. Bila telah padat, boleh terus potong mengikut saiz yang dikehendaki.
7. Boleh juga bentukkan adunan menjadi bentuk bebola. Namun perlu sapu sedikit minyak masak di tangan supaya adunan tidak melekat.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...