Resipi Ayam Teriyaki. Kurang Dari 30 Minit Dah Siap Masak. Mudah!

Share

Anak-anak memang sukakan lauk ayam. Masaklah macam mana pun, pasti laris. Salah satu menu ayam yang boleh anda cuba ialah Ayam Teriyaki. Ha…macam best je masak menu ala Jepun hari ni kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

AYAM TERIYAKI

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm ayam
  • 1 sudu makan air sejuk
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan kicap cair
  • 1/4 cawan cuka
  • 1/4 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 ulas bawang putih| dicincang
  • 1/2 sudu teh serbuk halia
  • Nasi jepun secukupnya
  • Sedikit bijan | disangai

CARA MEMASAK:

  1. Dalam periuk kecil, campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan biarkan mereneh dan memekat.
  2. Lumur ayam dengan sos dan bakar dalam ketuhar pada suhu 175C selama 25 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.
  3. Angkat dan taburkan sedikit bijan yang telah disangai.
  4. Nikmatinya bersama nasi jepun atau nasi biasa.
IKLAN