Anak-anak memang sukakan lauk ayam. Masaklah macam mana pun, pasti laris. Salah satu menu ayam yang boleh anda cuba ialah Ayam Teriyaki. Ha…macam best je masak menu ala Jepun hari ni kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AYAM TERIYAKI
Ads
BAHAN-BAHAN:
Ads
Ads
500gm ayam
1 sudu makan air sejuk
1/2 cawan gula
1/2 cawan kicap cair
1/4 cawan cuka
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih| dicincang
1/2 sudu teh serbuk halia
Nasi jepun secukupnya
Sedikit bijan | disangai
CARA MEMASAK:
Dalam periuk kecil, campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan biarkan mereneh dan memekat.
Lumur ayam dengan sos dan bakar dalam ketuhar pada suhu 175C selama 25 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.
Angkat dan taburkan sedikit bijan yang telah disangai.
Nikmatinya bersama nasi jepun atau nasi biasa.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Ayam Bakar antara menu yang menjadi pilihan ramai ketika berbuka puasa. Tidak susah pun hendak menyediakan menu Ayam Bakar kerana hanya dengan menggunakan air fryer, kita boleh menyiapkan ayam bakar dalam tempoh yang singkat. Selain menu yang sihat kerana tidak perlu menggunakan minyak, menu Ayam Bakar menjadi menu pembuka selera seisi keluarga. Mari kita cuba resipi Ayam Bakar Air Fryer seperti yang dikongsikan oleh Munira Ali ini.
1. Perap ayam dengan halia, serbuk lada hitam dan bawang putih yang telah ditumbuk hancur.
2. Masukkan secukup rasa. Selepas itu masukkan bahan-bahan lain.
3. Perap. Lagi lama lagi sedap. Boleh kelar-kelar sedikit ayam supaya bahan mudah meresap dan sebati dengan ayam.
4. Bakar ayam dengan suhu 180’C selama 20 minit. Balikkan dan bakar selama 15 minit lagi. Terbalikkan sekali lagi dan bakar semula selama 5 minit. Ini bergantung pada saiz ayam.
5. Air yang di bawah penapis air fryer bolehlah siram atas ayam bila ayam sudah masak. Lagi nampak ‘juice.’
Sumber kredit: Munira Ali via Resepi Air Fryer (Malaysia)
Resipi perkongsian Umi Watie ni memang gerenti sedap dan gerenti jadi. Berinti ayam dan campuran sos bolognese,cendawan dan taburan keju mozarella yang banyak memang melantun-lantun lah enaknya. Bau dan aroma shepard pie ni memang mewangi , terliur dibuatnya.
Menurut Kak Chik (panggilan empunya resipi) sheperd pie ni pernah menjadi jualan utamanya. Seminggu 30 pek terjual tau. Cara pembuatan mudah sangat. Tapi sekali makan memang angau terus.
Bukan mudah orang yang berniaga nak kongsi resipi kan. Resipi ni memang boleh buat jualan niagalah, sure laris. Jom cuba..,
SHEPARD PIE
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Kentang rebus sampai lembut.
2. Panas-panas tu lenyek jangan tunggu sejuk. Letak lada hitam, garam dan susu. Kacau rata sampai jadi seperti adunan cekodok. Dah siap biarkan. Kita masak inti pula.
3. Ini adunan kentang yang dah sebati.
4. Mentega cairkan, tumis bawang putih sampai wangi. Ghau ghau bau diaaa. Masukkan isi ayam yang dah dicincang halus.
Sekali sekala cuba kita sajikan kudapan dan snek barat untuk sarapan. Ni min kongsi makanan yang disebut makanan ‘street food’ atau makanan gerai, snek sedap dari Eropah dan Amerika Syarikat.
Sajian berasaskan daging, tepung,mentega dan makanan laut ni memang mudah dimakan di mana jua. Pasti jadi ‘favourite’ ahli keluarga nanti.
1. ARANCINI WITH TOMATO SAUCE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan sos tomato, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang Holland, seleri, bawang putih dan lobak merah ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan tomato puri bersama dengan air, kacau sebentar supaya ianya sebati. Biarkan ianya mendidih. 3. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan daun bay dan thyme kering. Biarkan ianya mendidih perlahan. Pastikan ianya tidak terlalu cair. 4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam mengikut citarasa. 5. Untuk membuat arancini, sediakan mangkuk bersaiz besar, masukkan nasi putih bersama-sama bawang merah kecil, daun bawang, bawang putih dan kismis. Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam. Gaul sehingga semuanya sebati. 6. Kepalkan dengan membuat bentuk bulat seperti saiz bola golf. Sediakan tiga mangkuk bersaiz sederhana, letakkan serbuk roti, telur yang telah dipecahkan dan dikacau dan juga tepung gandum. 7. Celupkan nasi tadi bermula dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali serbuk roti. Susun di atas loyang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan seketika selama 30 minit. 8. Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan nasi yang bersalut tadi sehingga warnanya menjadi keperangan. Angkat dan toskan minyak. 9. Sajian sedia dihidangkan bersama-sama sos tomato.
Saiz hidangan: 2 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis masakan: Sajian Itali Cara memasak : Goreng Keistimewaan: Bebola nasi penuh perisa dam mengenyangkan
Info Chef :Sajian yang berasal dari negara Itali ini resepinya ini menggunakan lebihan nasi yang masih elok untuk menghasilkan masakan ini. Resipi kitar semula untuk mengelakkan pembaziran makanan
2. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk. 2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih. 3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam. 4. Gaul sehingga sebati. 5. Letakkan adunan di dalam beg piping. 6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F. 7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan. 8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
3. PRETZELS
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK: 1. Suamkan susu dalam ketuhar mikro atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari) 2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit. 3. Masukkan mentega dan gula. 4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus. 5. Uli dengan mixer dengan cangkuk dohk, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit. 6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam. 7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar. 8. Panaskan oven dalam suhu 230 darjah celciusC. 9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang. 10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas. 11.Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper. 12. Renjis dengan garam kasar. 13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan. 14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
Saiz hidangan: 12 biji Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Berasal dari Itali , popular di German Keistimewaan:Sedap dihidangkan dengan sos cicah seperti sos karamel, coklat, serbuk kayu manis bergula dan krim keju bawang putih.
Info Chef : Anda juga meletakkan ‘topping’ seperti keju parmesan, serbuk kayu manis, coklat, butter scoth dan lain-lain
4. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
CARA MEMASAK : Cara masak inti quiche : 1. Cairkan mentega dalam kuali. 2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang, 3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam. 5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api. Cara membuat acuan quice : 1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian. 2. Lalu disusun dalam acuan muffin 3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit 4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi. 5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven. 6. Sajian siap dihidang
5.VOLCANO BEEF CHEEZY ONION
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK : 1. Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa. 2. Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan. 3. Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella. 4. Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum. 5. Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti. 6. Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan. 7. Boleh dihidangkan bersama keju krim.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!