

Masa Memasak : 20 Minit

Tahap Masakan : Low

Jumlah Hidangan : 5
Bahan-bahan :
1467474{-}250gm tepung gandum| 150563{-} 50gm cawan tepung beras| 1533900{-} 150gm udang kecil | buang kepala dan bersihkan| 1563934{-} 1 biji telur| 1618336{-} 50gm tauge | bersih dan tos| 1644609{-} 50gm kucai | potong 3cm | 168778{-} 1 sudu teh garam| 1727692{-} 1 sudu teh serbuk pati ayam| 1765757{-} 1/2 sudu teh serbuk kunyit| 1803775{-} Air sejuk secukupnya| 1843236{-} Minyak untuk menggoreng| 2354930{-}BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 1/2 cawan pes cili kering| 2409049{-} BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 3/4 cawan gula Melaka| 2459543{-} BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 1/2 cawan air asam Jawa| 2502725{-} BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 3 ulas bawang putih | cincang halus| 2563291{-} BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: Sedikit minyak untuk menumis| 2621536{-} BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: Garam secukup rasa| 2688094{-} BAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 2 sudu makan kacang tanah kisar|Cara Memasak :
[start_directions]
- Mulakan dengan menyediakan sos. Panaskan minyak tumis bawang putih hingga perang.
- Masukkan pes cili kacau seketika masukkan pula air asam Jawa.
- Setelah mendidih masukkan gula perang dan garam secukup rasa.
- Kacau rata atas api perlahan hingga kuah pekat.
- Setelah cukup rasa tutup api. Ketepikan.
- Sediakan pula bancuhan cucur, campurkan tepung gandum bersama tepung beras, garam,serbuk kunyit serta serbuk perasa ayam. Gaul rata.
- Pecahkan telur di dalamnya dan tambah air, kacau rata hingga tiada tepung yang berketul.
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian campurkan kucai, tauge dan udang di dalam bancuhan tepung tadi, gaul rata.
- Setelah minyak panas gunakan seduk tuangkan perlahan-lahan bancuhan ke dalam kuali supaya bancuhan cucur menjadi lebar dan nipis.
- Goreng hingga keperangan.
- Setelah selesai boleh guntingkannya dan hidang bersama Sos Cili Bawang Putih dan taburkan kacang tanah di dalam mangkuk sos. Sedia dihidangkan.[end_directions]